Skocz do zawartości

Rapala Flat Rap

sebek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie "Widly" 7 cm, kupilem je pod nazwa "plytka 7" to to samo co Twoje Arku?

To nie jest to samo, płytka 7-ka to typowo nocny sandaczowy wobek o drobnej ale bardzo mocnej w stosunku do Reńskiej 8-ki pracy.

Płytka 7-ka ma wygrzbiecenie bliżej steru i jest grubsza zarówno w głowie jak i ogonie,- popatrz na zdjęcia ;) w zestawieniu z Reńską 8-ką :)

PS

Na środkowym zdjęciu jest Wideł-flat-rap w wersji 13cm zarówno płytko chodzący jak i głębkoko-no głębiej chodzący...

Trochę śladów po sandaczowych zębach jest na nich więc widać że nie sa to jedynie mieszkańcy pudełek.

Notabene pierwszą rybą złowioną na płytką 13-kę w nocy był rafowy turbo-jaź ok 80cm  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

post-51172-0-30460100-1418471506_thumb.jpg

post-51172-0-46037000-1418471527_thumb.jpg

post-51172-0-48072300-1418471546_thumb.jpg

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Mam wrażenie że trafiłem w wątek "Widełków" :D Wysyłając mi rysunki tego woblera nic mi Arku nie pisałeś że to jakiś Flat Rap :angry: Myślałem że to jakaś Twoja wizja albo efekt wieloletnich przemyśleń. :) Najważniesze że woblerki które Ci zrobiłem działają lepiej od orginałów których nigdy nie widziałem.Noi napewno nie odlecą Ci stery po puknięciu w kamień :)

Dziś przyszedł upragniony Flat Rap S 8cm od razu poszedłem nad wode sprawdzic jego prace , lotność i łowność i jestem bardzo mile zaskoczony jest super na ryby działa :) Zameldował sie mały szczupak i okonek moze byłoby lepiej ale byłem krótko poza tym pogoda nie rozpieszcza o tej porze roku :)

• 10 miesięcy temu...

-Mam dwa flat rapy w kolorze S 8 i 10cm.

-Na 8cm uderzy duży boleń,ale nie lubie na niego łowić,bo bolenie mi nie smakują a do tego czepiają się kurduple-szczupak30cm,sandaczyk15cm(odhaczać i wypuszczać/okaleczac małe rybki to LIPA :( ) a na 10cm jest może i mniej brań,ale jak pierdolnie to z reguły byk.Najmniejszy sadacz na 10cm miał 4Ocm-i był to tylko jeden niewymiar na dziesiątke w całym sezonie.Rano-przed południem  w pochmurne  dni 8cm  jest bardzo skuteczny na szczupaki i bolenie.

8-10cm -Jest to dobry wobler jak zaczyna sie sciemniać i na początek nocy na odre,bo są zaczepy i faszyna. Latem i wczesną jesienią tak do końca pazdziernika na wieczorne duże szczupaki i nocne sandacze kiler. 

-Prowadze go zwijając jednostajnie bardzo powoli zwijając ze szczytówką przy wodzie z od czasu do czasu powolnymi spokojnymi dość długimi podciągnięciami w dół do lustra wody / w strone brzegu.Przy jednostajnym bardzo powolnym prowadzeniu 8cm miałem tylko jedno bicie szczupaka i jednego małego sandaczyka.Szybkie prowadzenie się nie sprawdziło.

-Na 8cm zdarzyło mi się pobicie szczupaka który sam sie zacią jak wobler stał w miejscu i powoli wynurzał sie z wody a w 10 wieczorem jak sie sciemniało pazdziernikowy szupak około 1metr odgią mi kotwice i sie spią,oraz podziurawił wobler-naisąkł i spowolnił prace.Musiałem wysuszyć go na grzejniku i pozaklejać dziury super glue.Był to bardzo gruby denny szczupak.Musiał zobaczyc wobler z dna i po niego podpłynąć pod powierzchnię.

Co do lotnosci napisał Pan,że 8cm poleci dalej niż 10cm

10cm poleci dalej,ale trzeba rzucać od boku a nie zza głowy.

Nie-nie musi być sandacz z ``opadu``-na ciężka gumę na odrze. B)

Dodam,że Rapala oryginal mi się nie sprawdziła.

Edytowane przez Extraspiner

-Mam dwa flat rapy w kolorze S 8 i 10cm.

-Na 8cm uderzy duży boleń,ale nie lubie na niego łowić,bo bolenie mi nie smakują a do tego czepiaja się kurduple-szczupak30cm,sandaczyk15cm a na 10cm jest może i mniej brań jak pierdolnie to byk.Rano-przed południem  w pochmurne dni też jest bardzo skuteczny.

-10cm -Jest to dobry wobler jak zaczyna sie sciemniać na odre,bo są zaczepy i faszyna. Latem i wczesną jesienią tak do końca pazdiernika na wieczorne duże szczupaki i sandacze kiler. 

-Prowadze go zwijając jednostajnie bardzo powoli zwijając ze szczytówką przy wodzie z od czasu do czasu powolnymi spokojnymi dość długimi podciagnięciami w dół do lustra wody / w strone brzegu.Przy jednostajnym bardzo powolnym prowadzeniu 8cm miałem tylko jedno bicie szczupaka i jednego małego sandaczyka.Szybkie prowadzenie się nie sprawdziło.

-Na 8cm zdarzyło mi się pobicie szczupaka który sam sie zacią jak wobler stał w miejscu i powoli wynurzał sie z wody a w 10 wieczorem jak sie sciemniało pazdziernikowy szupak około 1metr odgią mi kotwice i sie spią,oraz podziurawił wobler-naisąkł i spowolnił prace.Musiałem wysuszyć go na grzejniku i pozaklejać dziury super glue.Był bardzo gruby.Musiał zobaczyc wobler z dna i po niego podpłynąć pod powierzchnię.

Nie-nie musi być sandacz z ``opadu``-na wrocławskiej odrze. B)

Zawsze możesz w oćcie zrobić. Mięsiarze podobno znają przepis.

A tak poważnie to forum oparte o C&R. Moim zdaniem powinieneś zmykać stąd. Mimo Twojej niewątpliwie dużej wiedzy ten tekst o smaku Bolka dyskredytuje na amen.

Jeśli tak to przepraszam. Może przewrażliwiony jestem.

Nie to ja PRZEPRASZAM-może bym to tym o boleniu edytował :)-tylko nie wiem jak,bo wygasła mi opcja edytuj a Moderator w wolnej chwili niepotrzebne posty by usuną.-po co ludzie mają to czytać,Ktoś się zapytał czy na flat rapa 10cm można złowić sandacza / szczupaka -napisałem,że  jak zaczyna się ściemniać można złowić szczupaka i to nie małego a jak  już się ściemni sandacza- u mnie w wieczornych godzinach się sprawdził,chociaż też wracałem często o przysłowiowym ``suchym kiju``.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Chce tylko dodac cos teoretycznie, bo tez sie nim interesuje ale go jeszcze nie kupilem. Pisze na opakowaniu, ze jest Slow-Rising, czyli wolno wyplywajacy.

- Przy omawianiu tego wobka chcialbym zapytac o jakby podobnego do niego, czyli o Clackin'Minnow, czy ktos uzywal ?.

- http://www.rapala.com/products/lures/clackin_minnow/

ktory jest Slow-Sinkig i ma prace lusterkujaca ?.

Dziekuje, Leslaw.

Slow-Sinking-czyli w J.ang wolno tonący.Trzeba ``pewnie`` uważać i zwijać bardzo powoli z wędziskiem poziomo lub ew...lekko szczytówką do góry,ale lepiej nie zaprzestawać zwijania na dłuższy czas,bo skoro jest wolno tonący, to w miejscach gdzie są zaczepy przez ``nieumiejętne prowadzenie``można go łatwo wpakować na zaczep.

Flat Rapa tak łatwo na ``denny`` zaczep nie wpakujesz,nawet jak wobler będzie zarzucony a zadzwoni do Ciebie telefon i Odbierzesz,bo płytko chodzi i jest pływający J.Ang Floating,czyli przy zaprzestaniu zwijania wypłynie na powierzchnię.

Spotkałem gościa jak spiningował Clackin`Minnow-em 9cm.Ja mu dałem rzucić Flat Rapem 10cm a on mi Clackin`Minnow-em.Fajnie czuć prace Clakina na szczytówce przy lekkim podciągnięciu wędziskiem. :) Gość miał ten wobler w kolorze gold.

-Zastanawiam się jaki kolor Clackina był by na przyszłoroczne ``nocne łowy`` najlepszy? :) Miał ktoś ten wobler w ``danym`` kolorze i łowił nim w nocy?

-Teraz to już ``chyba`` z sandaczem z pod powierzchni lipa? :mellow: Jak woda zimna,to sandacz płynie za drobnicą do dołów?Łowi ktoś jeszcze wieczorami na opaskach sandacze na płytkoschodzące woblery w grudniu?

• Like 1

Łowię do końca sezonu płytko. Może już nie tak płytko ale to nadal płytko. Sandaczy szukam na wodzie ciut głębszej co najmniej metrowej. Woblera prowadzę zwykle nie głębiej niż w pół wody i mętnookie chętnie podnoszą się do przynęty nawet w grudniu. Oczywiście mówimy o nocy. Dzień to inne klimaty.

Łowię do końca sezonu płytko. Może już nie tak płytko ale to nadal płytko. Sandaczy szukam na wodzie ciut głębszej co najmniej metrowej. Woblera prowadzę zwykle nie głębiej niż w pół wody i mętnookie chętnie podnoszą się do przynęty nawet w grudniu. Oczywiście mówimy o nocy. Dzień to inne klimaty.

A można zapytać na ``jaki wobler i w jakim kolorze,oraz rozmiarze`` mętnookie podnoszą się do ataku? :rolleyes:

• 3 tygodnie później...

Zapomniałem dodać.Jest mały problem z nimi, potrafi odpaść ster, ale mimo to wobek pracuje i łowiłem bolki nawet bez steru.Mam ju�ź 4 takie sztuki. Pozdrawiam

Właśnie na wieczornej wyprawie w celu sportu i rekreacji ;) ,oraz sprawdzenia czy coś nie podeszło pod powierzchnię,bo dzisiaj było +13c ``niechcący``-uderzyłem swoim Flat Rap-em 10cm -dziobem dość mocno o kamienie i jak Byś zgadł odpadł ster.Niestety w lampce na głowę mam bateryjki na wyczerpaniu i steru już nie znalazłem. :mellow:

-Da się gdzieś kupić taki ster,albo zrobić go samemu?,czy kupić przez neta nowy wobler,bo u mnie w mieście w żadnym sklepie wędkarskim flat rap-a niestety nie posiadają.

Witam,

Masz moze gdzies zdjecie jak wygladaja te woblery? Flat Rapy bardzo lubie od tego roku jak pobilem PB pstraga, lowiac na plytkich, bardzo szybkich i kamienistych rzekach jest troche problem ze sterami bo sie ''gubia'', bez steru 10 pracuje kapitalnie aczkolwiek pstragom nie pasuje a na boleniach nie mialem jak sprawdzic bo u mnie niet :(

Pozdrawiam,

Bujo

No taka dziesiątka ``na wzór Flat Rapa`` dobrej jakości w dobrej cenie by się przydała,bo za Flat Rap-a 10cm w kolorze S trzeba dać co najmniej 40-45zł i zapłacić za przesyłkę 7,50 listem poleconym krajowym.

• 3 tygodnie później...

Dodam,że bardzo lubiałem ten wobler,bo był niedosyć,że pływajacy,to jeszcze (J.Ang Slow-Rising-J.Pol wolno-wypływający)-czyli nie wypływał na powierzchnie jak ping pong i płytko chodził a więc nie wpadał na zaczepy. B)

Cały był już w zaklejonych super glue w dziurkach i rysach po zębach drapieżników.Po ataku szczupaka w domu przed klejeniem ZAWSZE się suszył,po klejeniu oczywiście też.

Chyba lepiej takie dziurki zaklejać lakierem bezbarwnym do paznokci i mieć drugi wobler na zmianę,żeby nie suszyć ``na szybko na grzejniku``,tylko powoli w temp. pokojowej? :unsure:  -Niestety to będę wiedział na przyszłość.

Nie miałem drugiego 10cm,żeby odrysować ster,ale jakoś ``amatorsko :D ``-jak to przysłowiowy ,,Kowalski`` potrafi wyciąłem ostrymi nożyczkami z opakowania po płycie DVD ster odrysowując wcześniej markerem ``pi razy drzwi od Flat Rapa 8cm``-ster,tyle,że zrobiłem większy kręg i większy ster.Niestety ster cały za każdym razem pękał i w koncu jak miał tylko drobne pęknięcia na krawędziach spiłowałem go pilnikiem-do dziury po starym sterze nasączonej super-glue-przytrzymałem podgiętego i dociśniętego palcem w stronę dziobu woblera a na drugi dzień poprawka klejenia a na trzeci jak wysechł TEST;

-Lekko musiałem podpiłować pilnikiem do paznokci,bo wykładał się na bok i wyszedł z tego w rezultacie;

Flat Rap Deep-Nurkuje głębiej niż zwykły Flat Rap i ma mocniejszą akcję podchodząca p[od akcję X , ale niestety stawia duży opór przy zwijaniu :( .Jak kupię nowego Flat Rap-a 10cm to na wzór steru dziesiątki podpiłuje pilnikiem do paznokci ster od Deep-a. :) FOTY PONIŻEJ;post-61439-0-09941000-1452125341_thumb.jpgpost-61439-0-52900600-1452125346_thumb.jpgpost-61439-0-48679300-1452125348_thumb.jpgpost-61439-0-10278600-1452125354_thumb.jpgpost-61439-0-01098400-1452125358_thumb.jpg

• 4 miesiące temu...

Czy ten wobek ma dobrą pracę na bolenia, warto w niego zainwestować?

Na bolenia rewelacyjny jest Flat Rap 8cm w kolorze CH(chrome)-imitacja rannej uklejki. :mellow:

Rozmiar 10cm nadaje się na duże bolenie. B)

155873200_nip-rapala-flat-rap-flr-8-chro

• 1 rok później...