Skocz do zawartości

Plecionka a obrotówki

maroni26

Rekomendowane odpowiedzi

Plecionki używam do łowienia szczupaków na gumy i woblery, a teraz chce spróbować na wędce okoniowej z plecionką 0,06. Ale po usłyszeniu kilku opinii spinningistów nad woda odradzili mi, jeżeli będę używał obrotówek, które poskręcają mi plecionkę mimo stosowanie krętlików.I moje pytanie czy to prawda,jeżeli tak ,to czy można w jakiś sposób pozbyć się tego problemu?

Mam tak samo, czyli - plecionki używam do łowienia szczupaków na gumy i woblery, ale zdarzyło mi się użyć również obrotówki, jednak unikam tego... Do obrotówki wolę żyłkę... Wiedząc, że będę łowił obrotówką - zabieram drugi zestaw z żyłką...

Edytowane przez Dokuś

Z racji tego , że mieszkam teraz w norwegi, intensywnie łowie plecionkami w sezonie tylko na obrotówki i wahadłówki w jeziorach , po 2óch sezonach , czyli ok 7 miesiecy nie dzieje sie nic, linka wiadomo czasem sie skreci troszke , ale nie uświadczyłem jeszcze zadnej brody wazne by byla w miarę zblizona do okrągłęj , nie papier toaletowy. 

Zawsze można używać obrotówek gdzie korpus się nie obraca i jest poza osią

Tak,polecam Mepps Lusoxs z ekscentryczną główką w różnych gramaturach i we wszystkich rozmiarach. Na 100 % nie skręca plecionki,a fajnie się łowi przy obławianiu łowiska z płytkiego na głębokie,czyli na spadach,górkach itp.

• Like 1

Z moich ostatnich obserwacji chyba nie do końca obrotówka jest odpowiedzialna za skręcanie plecionki. Będąc na rybach z kolegą używaliśmy tych samych obrotówek w rozmiarze 3 Aglia, ta sama plecionka u mnie PE 1.5 u niego PE 2.0. Różnica była w wędce i kołowrotku (oba młynki Daiwa jeden za 100zł drugi za 1000zł). On co pół godziny rozplątywał warkocze, klął przez brody a ja przez cały dzień nic :ph34r: Dodam tylko że krętliki czy też całe przypony były też takie same, gówniane, kupione po 2zł sztuka na stacji benzynowej :D

Chyba najwiecej zalezy jednak od systemu nawoju...ta sama plecionka (ta sama, nie taka sama...Stren Sonic 10 lb zielony) na starym Stradicu zaliczyla kilka brod w ciagu 2 godzin, przewinieta na Rarenium (pod rant) bez jednego supeleczka od kilku wyjazdow. Technika rzutowa i sam wedkarz bez zmian, ten sam kij, te same przynety, rzeka...

Mam plecionkę power strike 10lb, regularnie łowię na obrotówki i nic złego się z nią nie dzieje. Można używać obrotówek z asymetrycznym obciążeniem jak glan gliwa lub mepps lusox, można też w zwykłych obrotówkach wyginać drucik bądź kawałek płaskiej blaszki montować między krętlikiem a obrotówką ale i bez tego nie mam absolutnie żadnych problemów a łowię nimi przez większość czasu podczas szczupakowych poszukiwań. Są też tacy co każdą nową obrotówkę rozbierają na części pierwsze, polerują wszystkie elementy i na nowym drucie składają nierzadko oblewając ją oliwką do kołowrotków...

• Like 1

A cóż to takiego jak "ekscentryczna" główka? :-)

Sama nazwa mówi co to jest. Proszę się przyjrzeć konstrukcji błystko obrotowej Mepps Lusox,a konkretnie ciężarkowi który jest na drucie i zawieszany jest na oczku tej błystki. Lusox to wyjątkowa błystka o niezbyt szybkiej rotacji co lubią esoxy i specjalnie dedykowana przez Meppsa pod łowy tych drapieżników.Jest bardzo skuteczna w określonych warunkach połowowych. Ciężarki są w różnych gramaturach i nie ma takiej siły aby 15 czy 28 gram mogło obrócić się dookoła osi,co zapobiega skręcaniu linki.

Podobne rozwiązanie stosuje firma Rublex i jej błystki z węższymi paletkami są skuteczne zarówno na szczupaki,a szczególnie na grube okonie.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1

Też nie miałem problemu w połączeniu plecionka i obrotówka. Łowię starszymi Stradicami oraz Red Arc-kiem. Plecionki Varivas, Ygk, Sunline. Nawet jak łowiłem starą Power Pro też nie było problemu. Natomiast z żyłką zawsze był; po załozeniu lżejszej przynęty w trakcie rzutu broda bankowa.