Skocz do zawartości
  • 0

Szkiery Valdemarsvik Maj 2010 - "Konkurs XX-lecie Fishing Center" - nowy artykuł na jerkba

admin

Pytanie

Cześć,

Wyprawy na szwedzkie szczupaki stały się ju?ź dla wielu z nas stałym punktem wędkarskiego kalendarza. Dla mnie wyprawy do Szwecji to dopiero temat ostatnich lat. Będąc w kraju, czytając relacje z wypraw i artykuły w prasie wędkarskiej (nie m?łwiąc o materiałach reklamowych organizator?łw turystyki wędkarskiej) tworzy się obraz wędkarskiego raju. Biorą, borą i biorą, czasami nie biorą. Rzadko przemknie pesymistyczny ton i to raczej w kr?łtkich postach na forum ni?ź dłu?źszych materiałach. Ci, kt?łrym się nieudało, nie opisują pora?źek – chcą o nich szybko zapomnieć. Wyje?źd?źając do Szwecji te?ź byłem podekscytowany i liczyłem na łatwe rekordy

Kontynuujemy naszą wsp?łlną zabawę, konkurs z okazji XX-lecia pracowni Fishing Center. Tym razem, w imieniu autora relacji, zapraszam Was do Skandynawii na szwedzkie, szkierowe przygody. Zapraszam serdecznie do lektury.

Pozdrawiam

Remek

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ciekawy artykuł i pouczające przygody. Choć zostało to zaznaczone – r?łwnie?ź moim zdaniem wiele wyciągniętych wniosk?łw dotyczy przede wszystkim albo wyłącznie okresu wiosennego i to niekiedy tygodni bezpośrednio po tarle.

Chciałbym te?ź zwr?łcić uwagę, ?źe je?źeli nie opuszczamy transpondera echosondy na głębokość większą ni?ź kilka- kilkanaście centymetr?łw, to stwierdzimy co najwy?źej, ile woda ma pod powierzchnią i czy ogrzewa się w ciągu dnia, czy nie. R?łwnie dobrze mo?źemy przyjąć za pewnik, ?źe w ka?źdej płytkiej, małej i zamkniętej zatoczce (a szczeg?łlnie z ciemnym dniem) woda będzie nieco cieplejsza ni?ź gdzie indziej. Oczywiście nie neguję przydatności echsondy jako takiej, kwestionuję tylko „metodę badawczą”. Pamiętajmy, ?źe warstwa ciepłej wody mo?źe być relatywnie cienka...

• 0

Po kilku latach przerwy (ostatni wyjazd w tamte strony mialem wiosna 2008) po takiej lekturze coraz bardziej chodzi za mna wyprawa szczupakowo - szkierowa B)

Guzu,

Nie uwie?źysz - po przeczytaniu tego artykułu dokładnie taka sama myśl przeleciała mi przez głowę. Ale wiesz gdzie mnie ciągnie? Roslagen! Pamiętasz tą zatoczkę za rurą? Albo tą zatokę, do kt?łrej trzeba było poganiać 35minut a gdzie nastąpiły pewnego pięknego dnia ?źniwa? Stamtąd mam dwa rekordy - 113cm i asystę - najszybciej wyholowana metr?łwka w Szwecji 5 sekund!

Teraz to bym zupełnie inaczej łowił - więcej muchy, inne miejsc?łwki (Żoliborz) itd. Echhhh ... dobrze powspominać. 2012 będą szkiery!

Pozdrawiam

Remek

• 0

Po kilku latach przerwy (ostatni wyjazd w tamte strony mialem wiosna 2008) po takiej lekturze coraz bardziej chodzi za mna wyprawa szczupakowo - szkierowa B)

Guzu,

Nie uwie?źysz - po przeczytaniu tego artykułu dokładnie taka sama myśl przeleciała mi przez głowę. Ale wiesz gdzie mnie ciągnie? Roslagen! Pamiętasz tą zatoczkę za rurą? Albo tą zatokę, do kt?łrej trzeba było poganiać 35minut a gdzie nastąpiły pewnego pięknego dnia ?źniwa? Stamtąd mam dwa rekordy - 113cm i asystę - najszybciej wyholowana metr?łwka w Szwecji 5 sekund!

Teraz to bym zupełnie inaczej łowił - więcej muchy, inne miejsc?łwki (Żoliborz) itd. Echhhh ... dobrze powspominać. 2012 będą szkiery!

Pozdrawiam

Remek

B)

Tez myslami wracam tam, w tamte miejsca...

• 0

Witam wszystkich (to m?łj debiut :D

Fajny artykuł, tym przyjemniej mi się go czytało, ?źe w Valdemarsvik r?łwnie?ź miałem okazję powędkować. I co ciekawe, tak?źe znalazłem taką (z opisu wynika, ?źe jednak nie tą) zatoczkę. Potwierdza się schemat: cieplejsza ni?ź gdzie indziej woda, niewielka głębokość, okolice trzcin oraz obfitość du?źych ryb. W zasadzie tylko du?źych, jeśli dobrze pamiętam nie złowiliśmy w naszej miejsc?łwce mniejszego szczupaka ni?ź 75 cm. Większych natomiast łowiliśmy sporo, w tym dwa okazy ponad metrowe.

Zgadzam się r?łwnie?ź, ?źe to miejsce jest typowe dla wczesnej wiosny, zaraz po tarle. Opisywaną zatokę odwiedziłem następnej wiosny, tyle, ?źe w nieco p?łźniejszym okresie. Nie mogłem uwierzyć, ?źe to jest to samo miejsce... Zero ryb. Być mo?źe były te?ź inne przyczyny tego stanu, myślę jednak, ?źe kluczowy był czas wyjazdu.

pzdr

Tomek

• 0

Witam wszystkich (to m?łj debiut :D

Fajny artykuł, tym przyjemniej mi się go czytało, ?źe w Valdemarsvik r?łwnie?ź miałem okazję powędkować. I co ciekawe, tak?źe znalazłem taką (z opisu wynika, ?źe jednak nie tą) zatoczkę. Potwierdza się schemat: cieplejsza ni?ź gdzie indziej woda, niewielka głębokość, okolice trzcin oraz obfitość du?źych ryb. W zasadzie tylko du?źych, jeśli dobrze pamiętam nie złowiliśmy w naszej miejsc?łwce mniejszego szczupaka ni?ź 75 cm. Większych natomiast łowiliśmy sporo, w tym dwa okazy ponad metrowe.

Zgadzam się r?łwnie?ź, ?źe to miejsce jest typowe dla wczesnej wiosny, zaraz po tarle. Opisywaną zatokę odwiedziłem następnej wiosny, tyle, ?źe w nieco p?łźniejszym okresie. Nie mogłem uwierzyć, ?źe to jest to samo miejsce... Zero ryb. Być mo?źe były te?ź inne przyczyny tego stanu, myślę jednak, ?źe kluczowy był czas wyjazdu.

pzdr

Tomek

Złowiłem tam jednego maluszka, kt?łry chyba usilnie starał się zamienić z ofiary w drapie?źcę po zagryzł niewiele mniejszego od siebie jacka :huh:

• 0

Koło tej wyspy teraz był zakaz wędkowania bodaj?źe ze względu na gniazdowanie orła - te nasze stały tutaj

http://mapy.google.pl/?ie=UTF8&ll=58.136414,16.686473&am p;am p;spn=0.004225,0.013937&t=h&z=17

Swoją drogą ta technika mnie raz po raz zaskakuje - Ci z googla mają super pomysły.

• 0

Koło tej wyspy teraz był zakaz wędkowania bodaj?źe ze względu na gniazdowanie orła - te nasze stały tutaj

http://mapy.google.pl/?ie=UTF8&ll=58.136414,16.686473&am p;am p;am p;spn=0.004225,0.013937&t=h&z=17

Swoją drogą ta technika mnie raz po raz zaskakuje - Ci z googla mają super pomysły.

Hmm, wkleił Ci się m?łj link ;)

A co do map to faktycznie super sprawa :D

• 0

A jak to zrobić ?źeby wkleił się m?łj bo kiedy przesuwam strzałkami obraz namiar w okienku przeglądarki się nie zmienia ?

W prawym, g?łrnym rogu powy?źej zdjęcia jest przycisk Link. Gdy na ekranie masz wybrany teren, naciskasz Lnk i pojawia się adres do skopiowania. ;)

• 0

No popatrz...

Łowiłem tam w sumie 2 tygodnie a do tego miejsca nie zajrzałem :wacko:

No to mam kolejny pow?łd, ?źeby się tam jeszcze kiedyś wybrać :mellow:

Nie ty jeden - nasz przewodnik t?ź nie znał tego miejsca. Choć byli tacy co wiedzieli bo na przewodzie elektrycznym biegnącym nisko nad zatoczką wisiało ju?ź pozostawionych kilka wędkarskich zabawek.

• 0

Czasami w tak kr?łtkim okresie padły dwie metr?łwki (obie złowił ten sam koleś, kt?łry najmniej czasu spędził na wodzie – czas spędzał na innych atrakcjach.

He, he...

Tak się składa, ?źe tym kolesiem jestem właśnie ja. Złowiłem w?łwczas jedną metr?łwkę i jedną 90- tkę. W kr?łtkim odstępie czasu - to prawda- będąc sam na łodzi (bez tzw. partnera).

Koledzy zwyczajnie byli na ł?łdce obok.

:D

Pozdrowienia