lolo_STG Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Witam ,moje pytanie znów dotyczy malowania.Jakim lakierem pokrywacie farbki akrylowe ? Mam farby firm: maxi acril , gra-art i maries, takie ogolnodostepne w plastycznym sklepie. Maluje sie fajnie ale nakladam warstwę lakieru poliuretanowego i po chwili farba sie marszczy .Nie wiem co robie źle , czy farby należy czymś zabezpieczyć jeszcze przed lakierem czy może za krótko schły i dlatego sie tak dzieje ? A może wina leży po stronie rozcieńczalnika jakim jest woda ? Poradzcie coś proszę jak rozwiazać ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dobrym sposobem jest zastosowanie lakieru akrylowego jako pierwszą warstwę po malowaniu. Mi została puszka po jakimś remoncie czy czymś więc nie musiałem specjalnie kupować. Robię to w następujący sposób: po pomalowaniu wobka zanurzam go w lakierze akrylowym, bo akryl z żadną farbą się nie zgryzie, a po wyschnięciu kontynuuje lakierowanie już właściwym lakierem, bo lakier akrylowy też z żadnym innym się nie zgryzie. Co prawda trzeba posiadać dwa lakiery i jest to dodatkowy koszt ale raz na zawsze zapomina się o problemach z farbą spływającą po lakierowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dzięki mam lakier akrylowy jakiś to zaraz wypróbuje .mam nadzieje że już będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Jak to mówią pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł Może akryle nie dosychają do końca. Daj im jedną noc na przeschnięcie i dopiero wykąp w lakierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 no to faktycznie może pośpiech tu zaszkodził najbardziej następnym razem dam więcej czasu na schnięcie bo teraz suszyły się ze 3 godziny farba wydawała się sucha dlatego poszły w lakier . I jeszcze jedno farbki rozcieńczacie wodą jakims rozpuszczalnikiem czy czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (...)farbki rozcieńczacie wodą jakims rozpuszczalnikiem czy czym ?Farby wodne - tylko wodą. Polecam destylowaną lub demineralizowaną (parę zł za 5 litrów, na każdej stacji benzynowej). Użycie zwykłej kranówki może spowodować zepsucie się farby. Smród, który przy tym powstaje jest trudny do opisania, za to nie do zapomnienia Generalna zasada - farbom trzeba dać czas, by dobrze wyschły. Jeśli "musisz" ten czas skrócić, użyj suszarki do włosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Witam, co do farb to jakiś czas temu znalazłem http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=16360 może się coś rozjaśni tym co nie malują a chcą zacząć i rozwieje wszystkie wątpliwości - miłej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Tak zapytam jaką byście polecili biała farbę podkładową nitro firma , która dobra ? Farbkami Pactra można malować oczka ? , a mając już pomalowane oczka Pactrą czy na koniec topiąc wobka w lakierze domalux nie wejdzie w żadną reakcje - rozmycie itp ? Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Śnieżka supermal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Ta śnieżka supermal jest może w pojemności 0,5 l ? ma być ona akrylowa , czy olejno -ftalowa ? Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Może być akrylowa, ale akrylowe są drogie. Większość ( w tym i ja ) stosuje nitro. Śnieżka supermal emalia nitro http://www.e-budujemy.pl/emalie_nitro_sniezka_supermal_emalia_nitro_1l_-_czarny_mat,12712p z tym ,że inny kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Panowie, nie to żebym się czepiał, bo absolutnie nie! (pomoc kolegom jest ważna), ale chyba nieco rozmywa się wątek - tutaj miały być woblerowe patenty, czyli w skrócie nowatorskie pomysły ułatwiające pracę. Tymczasem robi nam się wątek o lakierach i wykonywaniu pierwszych woblerków Bez urazy chłopaki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 no tak i to chyba ja zamieszałem pytanie miało trafić do tematu "abc żółtodzioba" tak że przepraszam i proszę moderatora aby posty przeniósł do tamtego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 z mojej strony jeszcze mała podpowiedź, czy jakby tam to nazwać, dla wklejających oczka(wkrętki) z użyciem klejów cyjanoakrylowych w materiałach nie wchłaniających kleju typu np. spienione pvc, mianowicie po nawierceniu otworu pod oczko warto delikatnie rozwiercić "wlew" do wykonanego kanalika(tylko bez przesady oczywiście), chodzi o to, że niektóre opakowania ww klejów mają dużo grubsze końcówki dozujące niż przykładowo kropelka. W momencie gdy kapniemy taką "grubą" kroplą, klej często nie wpłynie dokładnie do otworu ponieważ robi się maluteńki bąbelek powietrza, który blokuje swobodne przemieszczanie się kleju wgłąb nawiercenia, ja do "wepchnięcia" kleju używam kawałka cieńszego drutu, który likwiduje bąbel powietrza i klej swobodnie spływa sobie głębiej, nie zdarzyło mi się jeszcze żeby ten drucik został przyłapany w otworze, co do wytrzymałości takich wklejek mogę powiedzieć, że są naprawdę mocne - zrobiłem na szybko test wytrzymałości woblerka około 9cm ze spienionego pvc, drut 0,8, długość wkrętki około 3,5 cm- mocowanie na sztywno na drucie wytrzymuje spokojnie wiadro z 10 litrami wody z potrząsaniem oczywiście......przy drewnie problem bąbla powietrza nie występował, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandalfwhite Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Ja ten problem rozwiązuję dając klej nie do otworu a na skręcone oczko. Jeszcze nie zdarzyło mi się aby coś odpadło - od kilku lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper524 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 ...niektóre opakowania ww klejów mają dużo grubsze końcówki dozujące niż przykładowo kropelka. Można zastosować igłę do strzykawek i wypełnić otwór klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes79 Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Ja ten problem rozwiązuję dając klej nie do otworu a na skręcone oczko. Jeszcze nie zdarzyło mi się aby coś odpadło - od kilku lat.Robię tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Czym wycinac stery? brzeszczotem? czy moze macie jakies inne lepsze patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) w poliwęglanie ? ostrymi nozyczkami najlepiej a potem papierkiem sciernym zrownac Edytowane 5 Września 2013 przez lolo_STG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 tak z poli. nozyczki dadza rade przy grubosci 1.5 mm 2mm? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 raczej tak najlepiej sprawdź odcinając kawałeczek jak masz porzadne nozyczki a nie badziewie co ma czasem problem z papierem grubszym to dasz rade ja swoimi tne wszystko blache aluminiowa 1mm czy drut miedziany taki jak na instalacje elektryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Heh tak siedzę w robocie ruchu nie ma to i różne pomysły wpadają do głowy a poniżej jeden z nich Przyrząd ułatwiający malowanie woblerów już tłumaczę obudowa drewniana w osi zjednej strony sruba z zamocowanym kretlikiem z agrafką z drugiej pokretlo na lozysku z zamocowanym twardym drutem lub tez agrafka tylko bez kretlika. sruba dość dluga wkrecajac lub wykrecajac srube zwiekszamy lub zmniejszamy dystans kretlika z agrafka od uchwytu z drutu na walku pokretla tym samym mozemy zamontowac tam woblera 2cm i 15 cm ogranicza nas tylko wielkosc obudowy im wieksza tym wieksze woblery mozemy malowac . Co myslicie o tym wynalazku ? hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Ale w czym ma ułatwić malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 (edytowane) hehe no nie wiem doswiadczonym moze nie ulatwi maja swoje prostsze sposoby ale mi ulatwi na pewno teraz jak maluje woblera wieszam za przednie oczko na drucie drut wkladam w imadlo a drugie oczko lapie kombinerkami i tak trzymam czasem mi wypadnie z tych kombinerek czasem trzeba obrocic drut w imadle zeby byl lepszy dostep na przyklad do grzbietu jak malowalem wlasnie brzuszek a z tym urzadzeniem moge woblera obracac jak chce w lewo w prawo w kazdej chwili bez zadnego imadla . no ciezko mi w sumie wytlumaczyc ale z tym imadlem mam problem i kupe nerwow czasami dlatego taki pomysl wpadl mi do glowy a ze lubie robic rozne rzeczy wlasnymi rekami to i takie cos sobie zrobie bez problemu . przyda sie to sie przyda nie to nie . a ze tytul tematu jest jaki jest dodalem swoj patent/pomysl moze go ktos wykorzysta , przerobi na wlasne potrzeby a moze tylko wysmieje i powie lolo lolo puknij sie w czolo hehehe Edytowane 7 Września 2013 przez lolo_STG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo40404 Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Ja maluje trzymając w szczypcach wędkarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi