Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

moje pytanie znów dotyczy malowania.

Jakim lakierem pokrywacie farbki akrylowe ? Mam farby firm: maxi acril , gra-art i maries, takie ogolnodostepne w plastycznym sklepie. Maluje sie fajnie ale nakladam warstwę lakieru poliuretanowego i po chwili farba sie marszczy .

Nie wiem co robie źle , czy farby należy czymś zabezpieczyć jeszcze przed lakierem czy może za krótko schły i dlatego sie tak dzieje ? A może wina leży po stronie rozcieńczalnika jakim jest woda ? Poradzcie coś proszę jak rozwiazać ten problem.

Dobrym sposobem jest zastosowanie lakieru akrylowego jako pierwszą warstwę po malowaniu. Mi została puszka po jakimś remoncie czy czymś więc nie musiałem specjalnie kupować. Robię to w następujący sposób: po pomalowaniu wobka zanurzam go w lakierze akrylowym, bo akryl z żadną farbą się nie zgryzie, a po wyschnięciu kontynuuje lakierowanie już właściwym lakierem, bo lakier akrylowy też z żadnym innym się nie zgryzie. Co prawda trzeba posiadać dwa lakiery i jest to dodatkowy koszt ale raz na zawsze zapomina się o problemach z farbą spływającą po lakierowaniu.

no to faktycznie może pośpiech tu zaszkodził najbardziej następnym razem dam więcej czasu na schnięcie bo teraz suszyły się ze 3 godziny farba wydawała się sucha dlatego poszły w lakier .

I jeszcze jedno farbki rozcieńczacie wodą jakims rozpuszczalnikiem czy czym ?

(...)farbki rozcieńczacie wodą jakims rozpuszczalnikiem czy czym ?

Farby wodne - tylko wodą. Polecam destylowaną lub demineralizowaną (parę zł za 5 litrów, na każdej stacji benzynowej). 

Użycie zwykłej kranówki może spowodować zepsucie się farby. Smród, który przy tym powstaje jest trudny do opisania, za to nie do zapomnienia :)

Generalna zasada - farbom trzeba dać czas, by dobrze wyschły. Jeśli "musisz" ten czas skrócić, użyj suszarki do włosów. 

Tak zapytam jaką byście polecili biała farbę podkładową nitro firma , która dobra ?

Farbkami Pactra można malować oczka  ? , a mając już pomalowane oczka Pactrą czy na koniec topiąc wobka w lakierze domalux nie wejdzie w żadną reakcje - rozmycie itp ?

Edytowane przez Kajtelek2

Panowie, nie to żebym się czepiał, bo absolutnie nie! (pomoc kolegom jest ważna), ale chyba nieco rozmywa się wątek - tutaj miały być woblerowe patenty, czyli w skrócie nowatorskie pomysły ułatwiające pracę. Tymczasem robi nam się wątek o lakierach i wykonywaniu pierwszych woblerków ;)

Bez urazy chłopaki :)  Pozdrawiam :)

z mojej strony jeszcze mała podpowiedź, czy jakby tam to nazwać, dla wklejających oczka(wkrętki) z użyciem klejów cyjanoakrylowych w materiałach nie wchłaniających kleju typu np. spienione pvc, mianowicie po nawierceniu otworu pod oczko warto delikatnie rozwiercić "wlew" do wykonanego kanalika(tylko bez przesady oczywiście), chodzi o to, że niektóre opakowania ww klejów mają dużo grubsze końcówki dozujące niż przykładowo kropelka. W momencie gdy kapniemy taką "grubą" kroplą, klej często nie wpłynie dokładnie do otworu ponieważ robi się maluteńki bąbelek powietrza, który blokuje swobodne przemieszczanie się kleju wgłąb nawiercenia, ja do "wepchnięcia" kleju używam kawałka cieńszego drutu, który likwiduje bąbel powietrza i klej swobodnie spływa sobie głębiej, nie zdarzyło mi się jeszcze żeby ten drucik został przyłapany w otworze, co do wytrzymałości takich wklejek mogę powiedzieć, że są naprawdę mocne - zrobiłem na szybko test wytrzymałości woblerka około 9cm ze spienionego pvc, drut 0,8, długość wkrętki około 3,5 cm- mocowanie na sztywno na drucie wytrzymuje spokojnie wiadro z 10 litrami wody z potrząsaniem oczywiście......przy drewnie problem bąbla powietrza nie występował, pzdr

raczej tak najlepiej sprawdź odcinając kawałeczek jak masz porzadne nozyczki a nie badziewie co ma czasem problem z papierem grubszym to dasz rade ja swoimi tne wszystko blache aluminiowa 1mm czy drut miedziany taki jak na instalacje elektryczna :D

Heh tak siedzę w robocie ruchu nie ma to i różne pomysły wpadają do głowy a poniżej jeden z nich

Przyrząd ułatwiający malowanie woblerów

post-54562-0-80241300-1378551412_thumb.jpg

już tłumaczę obudowa drewniana w osi zjednej strony sruba z zamocowanym kretlikiem z agrafką z drugiej pokretlo na lozysku z zamocowanym twardym drutem lub tez agrafka tylko bez kretlika. sruba dość dluga wkrecajac lub wykrecajac srube zwiekszamy lub zmniejszamy dystans kretlika z agrafka od uchwytu z drutu na walku pokretla tym samym mozemy zamontowac tam woblera 2cm i 15 cm ogranicza nas tylko wielkosc obudowy im wieksza tym wieksze woblery mozemy malowac .

Co myslicie o tym wynalazku ? hehe

hehe no nie wiem doswiadczonym moze nie ulatwi maja swoje prostsze sposoby ale mi ulatwi na pewno

teraz jak maluje woblera wieszam za przednie oczko na drucie drut wkladam w imadlo a drugie oczko lapie kombinerkami i tak trzymam czasem mi wypadnie z tych kombinerek czasem trzeba obrocic drut w imadle zeby byl lepszy dostep na przyklad do grzbietu jak malowalem wlasnie brzuszek

a z tym urzadzeniem moge woblera obracac jak chce w lewo w prawo w kazdej chwili bez zadnego imadla . no ciezko mi w sumie wytlumaczyc ale z tym imadlem mam problem i kupe nerwow czasami dlatego taki pomysl wpadl mi do glowy :D a ze lubie robic rozne rzeczy wlasnymi rekami to i takie cos sobie zrobie bez problemu . przyda sie to sie przyda nie to nie :P. a ze tytul tematu jest jaki jest dodalem swoj patent/pomysl moze go ktos wykorzysta , przerobi na wlasne potrzeby a moze tylko wysmieje i powie lolo lolo puknij sie w czolo hehehe

Edytowane przez lolo_STG