Tomy Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Pomocnik do szpachlowania.Nic się nie przewraca itd. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 i do wklejania drutów też. Świetna i prosta taca Tomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Pomocnik szpachlownika 2 - tacka do lodu z ikei 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Dzięki Tomy za podopowiedź. Do tej pory używałem kartonu poskładanego w harmonijkę, ale poskładam sobie taką podstawkę z listewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Tektura też ma zastosowanie zwłaszcza przy malowaniu np.grzbietów.Bierzesz tą grubą np.po kartonie z pralki tv itp.wbijasz w nią wobki brzusznym oczkiem jeden obok drugiego.Na boki wobków ostatnich z lewej i prawej po listewce i można malować. Edytowane 22 Września 2013 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Zastanawiałem się gdzie to wrzucić i chyba ten temat będzie odpowiedni Od dawna myślę o wobkach z żywicy i wkońcu nadszedł czas aby zacząć coś w tym temacie działać.W poszukiwaniu informacji o tworzeniu form silikonowych natknąłem się na taki bardzo dokładny film instruktażowy.Myślę , że może się przydać nie tylko mi A tak nawiasem , taki silikon będzie odpowiedni ? http://allegro.pl/silikon-formierski-odlewniczy-rtv2-0-25kg-sh30-i3569808866.html Cya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Polecam ci zrobienie modeli dwuczęściowych, mniej zabawy z robieniem form. Sklejasz dwie listewki taśmą dwustronną i strugasz model przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Głównie chodzi o to żeby właśnie nie było strugania.Od jakiegoś czasu nie mam warunków na rzeźbienie i szlifowanie drewna a chęć tworzenia własnych wabików jest , dlatego postanowiłem sprawdzić jak ma się zabawa z żywicą pływającą feather lite Mam zamiar odlewać korpusy z zatopionym już obciążeniem i stelażem - co z tego wyjdzie to się okaże , efekty te dobre bądź złe napewno pokażę na łamach forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Powiem Ci że ten silikon nada się jak najbardziej.Widziałem formy z niego i naprawdę są rewelacyjne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Dzięki za info , już zamówiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Ja mam takie pytanie, czy ktoś próbował robić woblery z gotowych płytek spienionego PCV ? Są takie o grubości do 2cm. Wydaje się być wdzięcznym materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Ja mam takie pytanie, czy ktoś próbował robić woblery z gotowych płytek spienionego PCV ? Są takie o grubości do 2cm. Wydaje się być wdzięcznym materiałem.Sprawdż w wątkach twórców, wiem że kilka osób robi z tego woby. Ja próbowałem ale dałem sobie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Wydaje mi się że widziałem tu na forum takie wobki ale nie przypomnę sobie autora. O ile dobrze pamiętam to były opisane w jednym z numerów "WW" ale głowy nie dam... Coś mi się kojarzy że jeden ze swoich modeli autor nazwał pirania czy coś takiego Edytowane 1 Października 2013 przez MichałM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Napisz do @RafałWro on cały czas z tego robi w WW to właśnie o Rafale było Edytowane 1 Października 2013 przez kubaS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Artech coś próbował z tym działać , spytaj - może coś więcej wie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 ok, dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek82 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Witam mam pytanko jak uzyskać opalizacje przy malowaniu wobków? Edytowane 1 Października 2013 przez Mirek82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teki77 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Tu jest taki temat. jerkbait.pl/topic/28935-jak-uzyska%C4%87-opalizacj%C4%99-na-malowanej-powierzchni/?fromsearch=1 Edytowane 1 Października 2013 przez teki77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek82 Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Dzienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Każdy produkujący przynęty na jakimś tam etapie chce żeby się przynęta błyszczała jak psu na wiosnę- poniżej link do nowego, podobno najlepszego "nabłyszczacza". U chłopaków robię zakupy często więc podejrzewam, że wiedzą co piszą. Have fun.http://galeriakoloru.pl/mtn-montana-mega-chrome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Witam.Z racji, że to wątek woblerowe patenty postanowiłem opisać jeden patent ;-)Nie wiem czy już o tym było, nie moglem znaleźć i nie widziałem tutaj jak dotąd takich woblerów.... Co chce opisać to oklejanie woblerów materiałem zwanym "shell veneer", można tego znaleźć sporo na e-bayu pod tym linkiem - http://www.ebay.com/bhp/shell-veneerhttp://www.ebay.com/bhp/shell-veneerNa pierwszy rzut oka materiał wydaje się mało przydatny do woblerów z racji swojej kruchości ale jest na to sposób.Do oklejania potrzebujemy bardzo ostre nożyczki, 5min epoxy i sporo gumek recepturek oraz taśmę maskującą do malowania. Na początek oklejamy materiał taśmą maskującą a następnie odrysowujemy na nim obie połówki naszego woblerka. Wycinamy bardzo ostrymi nożyczkami i zabieramy się na mieszanie epoxy. Po wymieszaniu epoxy nakładamy na obie wcześniej wycięte połówki. Ja nakładam epoxy palcem żeby mieć pewność, że na całej długości będzie jednakowa ilośc kleju. Następnie przykladam obie połówki do woblera i zaklejam. Na całej długości woblerka instaluję gumki recepturki tak żeby nie ominąć ani jednego kawałka i żeby mieć pewność, że materiał jest w pełni dociśnięty do korpusu. Po kilkunastu min można zdjąć gumki i przetrzeć nadmiar kleju i krawędzie okleiny papierem ściernym i mozna przystąpić do fazy kończącej.Jeżeli ktoś ma jakieś pytania proszę pisać. Jak coś jest nie jasne to mogę za jakiś czas wrzucić jakieś fotki.Dodam jeszcze, że shell veneer jest bardzo odblaskowym materiałem i w zależnościu od kątu padania światła się zmienia.Poniżej przykładowy wobek.Pozdrawiam Melek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Kolejne zapytanie Zakładając, że ma się rękę i dobre oko do korpusów.Czysto teoretycznie np.Robię 5szt. identycznych korpusów żuków, chciałbym stworzyć formatkę/szablon, z której po przyłożeniu do korpusu uda mi się odznaczyć linie które potem zostaną wyżłobione i tak na każdym korpusie. Chodzi o to aby oprócz identycznego kształtu, nadać woblerom identyczne szczegóły,rzeźbienia zachowując w miarę symetrię. Ma ktoś jakiś pomysł? Edytowane 17 Października 2013 przez obcy91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Zapomnij, że dasz radę ręcznie zrobić każdego żuczka takiego samego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Kolejne zapytanie Zakładając, że ma się rękę i dobre oko do korpusów.Czysto teoretycznie np.Robię 5szt. identycznych korpusów żuków, chciałbym stworzyć formatkę/szablon, z której po przyłożeniu do korpusu uda mi się odznaczyć linie które potem zostaną wyżłobione i tak na każdym korpusie. Chodzi o to aby oprócz identycznego kształtu, nadać woblerom identyczne szczegóły,rzeźbienia zachowując w miarę symetrię. Ma ktoś jakiś pomysł?No to zrób szablon, do każdego korpusu inny i na każdy bok i górę. Chyba że zrobisz z dużej koszulki termokurczliwej... to wystarczy jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) Nie wiem czy to patent czy nie ale opisze moja leniwa wersję odlewania niektórych woblerkow.Na początek robimy jakiegoś woblera na gotowo i jak juz jesteśmy z niego w 100% zadowoleni to zaczynamy kopiowanie. Robimy formę woblerka razem ze sterem z silikonu. Przed odlewaniem oklejamy ster taśma izolacyjna i pakujemy do formy razem ze stelazem i obciążeniem. Część steru która będzie w środku woblera nie koniecznie musi być oklejona. Żeby zapobiec wypadnieciu ów steru wewnętrzną część możemy ponacinac nozykiem. Te nacięcia po zalaniu zywica nie dopuszcza do wypadniecia steru gdyż taki gładki ster zalany zywica łatwo wyjac. Kolejnym etapem jest malowanie i dopiero po pomalowaniu usuwamy nozykiem taśmę izolacyjną. Ostatnim etapem jest lakierowanie. Trzymając za ster maczamy woblerka w pojemniku z laierem tak żeby tylko ok 1mm steru zamoczyć i gotowe. Takim sposobem kąt steru będzie jednakowy w każdym woblerku nie musimy sie bawic w cięcie otworów oraz wklejanie steru :-)Pozdrawiam Edytowane 27 Października 2013 przez Melanzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi