Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Tektura też ma zastosowanie zwłaszcza przy malowaniu np.grzbietów.Bierzesz tą grubą np.po kartonie z pralki tv itp.wbijasz w nią wobki brzusznym oczkiem jeden obok drugiego.Na boki wobków ostatnich z lewej i prawej po listewce i można malować.

Edytowane przez Tomy

Zastanawiałem się gdzie to wrzucić i chyba ten temat będzie odpowiedni :) Od dawna myślę o wobkach z żywicy i wkońcu nadszedł czas aby zacząć coś w tym temacie działać.W poszukiwaniu informacji o tworzeniu form silikonowych natknąłem się na taki bardzo dokładny film instruktażowy.Myślę , że może się przydać nie tylko mi :)

A tak nawiasem , taki silikon będzie odpowiedni ? http://allegro.pl/silikon-formierski-odlewniczy-rtv2-0-25kg-sh30-i3569808866.html

Cya 

Głównie chodzi o to żeby właśnie nie było strugania.Od jakiegoś czasu nie mam warunków na rzeźbienie i szlifowanie drewna a chęć tworzenia własnych wabików jest , dlatego postanowiłem sprawdzić jak ma się zabawa z żywicą pływającą feather lite :) Mam zamiar odlewać korpusy z zatopionym już obciążeniem i stelażem - co z tego wyjdzie to się okaże , efekty te dobre bądź złe napewno pokażę na łamach forum.

Ja mam takie pytanie, czy ktoś próbował robić woblery z gotowych płytek spienionego PCV ? Są takie o grubości do 2cm. Wydaje się być wdzięcznym materiałem.

Sprawdż w wątkach twórców, wiem że kilka osób robi z tego woby. Ja próbowałem ale dałem sobie spokój

Wydaje mi się że widziałem tu na forum takie wobki ale nie przypomnę sobie autora. O ile dobrze pamiętam to były opisane w jednym z numerów "WW" ale głowy nie dam... Coś mi się kojarzy że jeden ze swoich modeli autor nazwał pirania czy coś takiego

Edytowane przez MichałM

Każdy produkujący przynęty na jakimś tam etapie chce żeby się przynęta błyszczała jak psu na wiosnę- poniżej link do nowego, podobno najlepszego "nabłyszczacza". U chłopaków robię zakupy często więc podejrzewam, że wiedzą co piszą. Have fun.

http://galeriakoloru.pl/mtn-montana-mega-chrome

Witam.
Z racji, że to wątek woblerowe patenty postanowiłem opisać jeden patent ;-)
Nie wiem czy już o tym było, nie moglem znaleźć i nie widziałem tutaj jak dotąd takich woblerów....

Co chce opisać to oklejanie woblerów materiałem zwanym "shell veneer", można tego znaleźć sporo na e-bayu pod tym linkiem - http://www.ebay.com/bhp/shell-veneerhttp://www.ebay.com/bhp/shell-veneer

Na pierwszy rzut oka materiał wydaje się mało przydatny do woblerów z racji swojej kruchości ale jest na to sposób.

Do oklejania potrzebujemy bardzo ostre nożyczki, 5min epoxy i sporo gumek recepturek oraz taśmę maskującą do malowania.

Na początek oklejamy materiał taśmą maskującą a następnie odrysowujemy na nim obie połówki naszego woblerka. Wycinamy bardzo ostrymi nożyczkami i zabieramy się na mieszanie epoxy. Po wymieszaniu epoxy nakładamy na obie wcześniej wycięte połówki. Ja nakładam epoxy palcem żeby mieć pewność, że na całej długości będzie jednakowa ilośc kleju. Następnie przykladam obie połówki do woblera i zaklejam. Na całej długości woblerka instaluję gumki recepturki tak żeby nie ominąć ani jednego kawałka i żeby mieć pewność, że materiał jest w pełni dociśnięty do korpusu. Po kilkunastu min można zdjąć gumki i przetrzeć nadmiar kleju i krawędzie okleiny papierem ściernym i mozna przystąpić do fazy kończącej.

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania proszę pisać. Jak coś jest nie jasne to mogę za jakiś czas wrzucić jakieś fotki.
Dodam jeszcze, że shell veneer jest bardzo odblaskowym materiałem i w zależnościu od kątu padania światła się zmienia.

Poniżej przykładowy wobek.
post-49629-0-41880400-1381013685_thumb.jpg

Pozdrawiam Melek

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Kolejne zapytanie :)

Zakładając, że ma się rękę i dobre oko do korpusów.
Czysto teoretycznie np.
Robię 5szt. identycznych korpusów żuków, chciałbym stworzyć formatkę/szablon, z której po przyłożeniu do korpusu uda mi się odznaczyć linie które potem zostaną wyżłobione i tak na każdym korpusie. Chodzi o to aby oprócz identycznego kształtu, nadać woblerom identyczne szczegóły,rzeźbienia zachowując w miarę symetrię. 
Ma ktoś jakiś pomysł?

Edytowane przez obcy91

Kolejne zapytanie :)

Zakładając, że ma się rękę i dobre oko do korpusów.

Czysto teoretycznie np.

Robię 5szt. identycznych korpusów żuków, chciałbym stworzyć formatkę/szablon, z której po przyłożeniu do korpusu uda mi się odznaczyć linie które potem zostaną wyżłobione i tak na każdym korpusie. Chodzi o to aby oprócz identycznego kształtu, nadać woblerom identyczne szczegóły,rzeźbienia zachowując w miarę symetrię. 

Ma ktoś jakiś pomysł?

No to zrób szablon, do każdego korpusu inny i na każdy bok i górę. Chyba że zrobisz z dużej koszulki termokurczliwej... to wystarczy jeden.

• 2 tygodnie później...

Nie wiem czy to patent czy nie ale opisze moja leniwa wersję odlewania niektórych woblerkow.

Na początek robimy jakiegoś woblera na gotowo i jak juz jesteśmy z niego w 100% zadowoleni to zaczynamy kopiowanie. Robimy formę woblerka razem ze sterem z silikonu. Przed odlewaniem oklejamy ster taśma izolacyjna i pakujemy do formy razem ze stelazem i obciążeniem. Część steru która będzie w środku woblera nie koniecznie musi być oklejona. Żeby zapobiec wypadnieciu ów steru wewnętrzną część możemy ponacinac nozykiem. Te nacięcia po zalaniu zywica nie dopuszcza do wypadniecia steru gdyż taki gładki ster zalany zywica łatwo wyjac. Kolejnym etapem jest malowanie i dopiero po pomalowaniu usuwamy nozykiem taśmę izolacyjną. Ostatnim etapem jest lakierowanie. Trzymając za ster maczamy woblerka w pojemniku z laierem tak żeby tylko ok 1mm steru zamoczyć i gotowe. Takim sposobem kąt steru będzie jednakowy w każdym woblerku :) nie musimy sie bawic w cięcie otworów oraz wklejanie steru :-)

Pozdrawiam

Edytowane przez Melanzyk