Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

A powiedzcie Panowie jakie macie metody wywarzania woblera, ile dać w jakie miejsca itp wiem ze było trochę artykułów na ten temat tzn np obciążenie na przodzie- agresywna praca na tyle-odwrotnie ale może jakieś ciekawostki czy spostrzeżenia pozdrawiam

Kolego poruszyłes dla niektórych  drażliwy temat, wyszukiwajka, i przesledzenie  forumowych mistrzów prawde ci powie, a już na pewno  najlepiej jest zrobic  pare wobków, nawet nie koniecznie o gotowych kształtach i od razu bedziesz miał obraz jak dana przyneta zachowuje sie przy róznych ustawieniach,cięzko jest też coś sensownego napisac, bo pytanie dosc ogólnikowe...

Jeden kształt woblera może miec przeróżna prace w zależnosci od obciazenia, kształtu steru i jego umiejscowieniu

Próbuj, próbuj, próbuj i jak bedziesz mial checi to podziel sie wiedza, złotego środka nie ma... 

Edytowane przez Miro 85
  • Like 1

Kolego poruszyłes dla niektórych  drażliwy temat, wyszukiwajka, i przesledzenie  forumowych mistrzów prawde ci powie, a już na pewno  najlepiej jest zrobic  pare wobków, nawet nie koniecznie o gotowych kształtach i od razu bedziesz miał obraz jak dana przyneta zachowuje sie przy róznych ustawieniach,cięzko jest też coś sensownego napisac, bo pytanie dosc ogólnikowe...

Jeden kształt woblera może miec przeróżna prace w zależnosci od obciazenia, kształtu steru i jego umiejscowieniu

Próbuj, próbuj, próbuj i jak bedziesz mial checi to podziel sie wiedza, złotego środka nie ma... 

Dzięki ;] już ruszyła więc zobaczymy co z tego wyjdzie...

Kieruję się w tym względzie grubością materiału, w który ma być wkręcony drut. Jeśli jest cienki, np ogon smukłego i długiego woblera, to ryzyko złamania takiej przynęty rośnie. Stelaż tu może być rozsądniejszy. Dobrze wklejonego wkrętu nie można wyrwać bez uszkodzenia drewna. 

witam 

Zacząłem robić woblery z żywicy. Na pierwszy ogień poszedł wobek 7cm i jak się domyślacie jest tonący a jak dojdą oczka i wyważenie to już całkiem kaplica.

Czym mogę zmniejszyć wagę woblera?

Dziękuję za pomoc.

post-49784-0-35852000-1384890132_thumb.jpeg

ja mam taki patent, gruba rurka do napoi zaślepiona z obu stron, przyklejona klejem termicznym do stelaża, do tego jeszcze obciążenie i wszystko w formę do zalania.

...prawo do używania  patentu zostało zakupione od kolegi z forum :ph34r:

Edytowane przez miras1983
  • Like 2

piankowe 002.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

ja mam taki patent, gruba rurka do napoi zaślepiona z obu stron, przyklejona klejem termicznym do stelaża, do tego jeszcze obciążenie i wszystko w formę do zalania.

...prawo do używania patentu zostało zakupione od kolegi z forum :ph34r:

Dokładnie na taki sam pomysł wpadłem ale trudność polega na centrycznym umieszczeniu rurki. - na to trzeba uważać. Edytowane przez Sławek

Witam

Z zaciekawieniem śledzę dysusję (bardzo pomocną z resztą)

i mam pytanie odnośnie nawiercania otworów pod oczka - a mianowicie- dlaczego aż tak istotna jest taka precyzja w symetrii i centrycznym nawierceniu?

co do symerii oczka względem kształtu całego korpusu, to oczywiście się zgadzam, im prościej zamocowane, tym mniej do korekty w wyginaniu, ale czy aż taką róznicę robi jeśli ten "kanał" na oczko będzię milimetr od osi korpusu w jego środku. czemu ma to służyć?

(...)czemu ma to służyć?

Niczemu :)

Symetria jest ważna, ale jej nie demonizuj. Tworzenie woblerów ma być fajną zabawą. Na niuanse przyjdzie czas, gdy będziesz umiał wystrugać sto takich samych korpusów. Wtedy fakt krzywego wprowadzenia wkrętu nabierze znaczenia.

Aha, byłbym zapomniał. Wkręt w środku woblera trzyma wielokroć mocniej niż "pod samą skórką" ;)

• Like 1

No właśnie, wydaje mi się dla "strugacza", który robi 100-200 sztuk przez sezon ( tak jak ja ) nie ma to aż takiego znaczenia.

A to, że oczka wklejać trzeba raczej w głąb korpusu, niż wzdłóż ścianek "pod skórką" to oczywiste nawet dla mnie :D

Pozdrawim

Patent na wykorzystanie kulek ASG- szczególnie dla tych, którzy nie mają warunków odlewnia ołowiu na stelażu, ale też opakowanie zawiera 1500 szt. co jest bardziej ekonomiczną opcją niż ołów "sklepowy". Kulki to fajna opcja na dociążenie woblera, jedna waży ok 0,35 gr ale przyczepienie ich do stelaża to już inna bajka, dlatego zrobiłem formę do zalewania obciążenia żywicą. Szczątkowe uwagi (bo patent prosty jak drut): przyklejamy do kawałka stelaża kawałki słomek- moje już były wypełnione żywicą i Wam też radzę wypełnić, zalewamy stelaż we wcześniej przygotowanej formie- tak żeby lekko pokryć stelaż. Jak wygląda efekt widzicie poniżej.

post-50550-0-84522800-1385247339_thumb.jpg

post-50550-0-61948800-1385247357_thumb.jpg

post-50550-0-47386800-1385247375_thumb.jpg

post-50550-0-82946800-1385247388_thumb.jpg

post-50550-0-56177700-1385247403_thumb.jpg

post-50550-0-00569300-1385247420_thumb.jpg

post-50550-0-29795600-1385247432_thumb.jpg

• Like 2

Wycinanie sterów do woblerów zawsze zajmowało mi dużo czasu. Zanim nasz kolega forumowy zaczął wcinać CNC szukałem jakiegoś sposobu żeby sobie usprawnić robotę. Przeszukałem fotki w sieci i zrobiłem a raczej przerobiłem wycinaki rymarskie do wycinania sterów.

ba4e7a16b841af3amed.jpg

8cf959eda09f82admed.jpg

d4643ac55ccbff86med.jpg

c57b63a45902788amed.jpg

fc3865476290605dmed.jpg

9fa20e651585fe52med.jpg

1e28c003e32ff23fmed.jpg

a7e33a12545fc8a0med.jpg

Wystarczy klika ruchów piniczkiem i papierem i gotowe. Zaleta to to, że można wycinać różne długości przy tej samej szerokości. Sprawnie wycina się poliwęglan do 1,5 mm. Mój najszerszy wycinak ma 16 mm. Przydał by się jeszcze szerszy ale niewiele wobków robię z tak szerokimi sterami.

• Like 3

Znalazłem jakiś rok temu bardzo fajny i szybki sposób na robienie otworków pod obciążenie w woblerach boleniowych wykonywanych w balsie.W ciągu 20 minut potrafie zrobić ty sposobem otwory pod obciążenie w 50 wobkach :)

Takim okrągłym płaskim kamieniem możemy zrobić idealnie centryczny otwór , w balsie idzie tylko pył.Lipę niestety pali. 

post-50563-0-41406700-1385323836_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...

witam, Panowie mam pytanko.Może ma ktoś jakiś patent na zrobienie równej fakturki łuski na woblerze z drzewa lipowego ? precyzując wobek ma być oklejany ale zależy mi bardzo na fakturze podobnej do tych przynęt odlewanych w formach.Z góry dziękuję i pozdrawiam.