Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

hartzlacka używam, optimum jeśli dobrze pamiętam tj 15 st. c. poczekam aż się ociepli. Robiłem teraz oczka 3D już w wobkach i dostawały po jednej warstwie lakieru, tak standardowo. Były w piwnicy (8-12 st.c.) ale porobiły się bąble na powierzchni i obawiam się żeby coś się nie zważyło podczas lakierowania  bo bym sie strasznie wkur...  B)

Te bąble z całą pewnością nie są od temperatury lakieru. Przyczyn poszukaj w niedosuszonych farbach, ew. gazowanie pianki, źle zabezpieczone drewno itp.

drewno lipa, farby wyschniete bo wobki lezakowaly kilka dni prawdopodobnie zawinila tutaj moja nadgorliwosc bo lakier nie byl utwardzony do konca podczas nakladania kolejnych warstw

Edytowane przez Popeye

Popeye.

Czy drewno, a potem już zrobione kształtki leżakują w ciepłym i suchym pomieszczeniu? Bo jeśli to chłodna piwnica lub garaż, to wilgoci w tym drewnie może być za dużo. To również może być przyczyna bąbli.

Poza latem, warto przenieść drewno w ciepłe i suche miejsce. :)

biała akrylowa wodorozcieńczalna bodajże jedynki. Czyli co, temperatura tylko wpłynie na wydłużenie czasu schnięcia? 

Tak jak pisałem - u mnie tak było z hartzlakiem. Nie wiem czy w ogóle Ci porządnie wyschnie w niskiej temp. Ja nie ryzykowałem, dałem do ciepłego i po paru godzinach było idealnie.

biała akrylowa wodorozcieńczalna bodajże jedynki. Czyli co, temperatura tylko wpłynie na wydłużenie czasu schnięcia? 

Tak jak napisał bigrafi.

Wodorozcieńczalna jako podkład pod malowanie jest ok. Musi wyschnąć dobrze, minimum czas podany przez producenta. To, że pod ręką wyczuwamy suche, nie oznacza, że woda w pełni odparowała. 

I zapytałem cię o gruntowanie lipy, nie o podkład. Jak zabezpieczasz drewno?

:)

Mi też pokazują się bąbelki w niskich temp.- po prostu mam słabość do musujacych win :) problem gazowania lakieru wynika, przede wszystkim, z grubości powłoki. Zimny lakier jest bardziej gesty i pozostawia grubą powłokę. Jak do tego dodamy większą wilgotność powietrza w warunkach atmosferycznych, ktore mamy, to... Analiza podkładów na nic się zda. Nie od parady producenci podają optymalny zakres pracy z lakierem. My jednak pracujemy na małych powierzchniach i zimą też da się lakierować woblery.

• Like 4

Chyba o tym na tym forum jeszcze nie czytałem... wiec sam napiszę :)

Wczoraj w wędkarskim kupowałem ołów do dociążenia wobków. Sprzedawca pokazał mi też takie cudo jak pasta wolframowa która jest jak plastelina i jest cięższa od ołowiu... niestety cena nie jest niska: 15g - 25zł. Nie kupiłem ale dziś poszukałem w necie czy można gdzieś taniej kupić i trafiłem na forum karpiowe gdzie facet napisał że zrobił sobie coś podobnego ale samemu. Starł ciężarek ołowiany pilnikiem i opiłki zmieszał z plasteliną, zagniótł jak ciasto i ponoć działa świetnie.

Czy ktoś z Was próbował tego patentu? Wydaje mi się, że to fajna opcja bo łatwiej wcisnąć taką dociążoną plastelinę w małego wobka niż zalać go ołowiem lub wciskać w niego śruciny. Może w tym tygodniu spróbuje to wykonać i wrzucę fotki :)

Edytowane przez Pasta

(...)Starł ciężarek ołowiany pilnikiem i opiłki zmieszał z plasteliną, zagniótł jak ciasto i ponoć działa świetnie.(...)

Należy pamiętać, że ołów świetnie wchłania się przez skórę. Usunąć z organizmu już nie tak łatwo. Wszelkie opcje z "ugniataniem" pasty ołowianej, jeśli przeprowadzać, to w lateksowych rękawiczkach :ph34r:

Należy pamiętać, że ołów świetnie wchłania się przez skórę. Usunąć z organizmu już nie tak łatwo. Wszelkie opcje z "ugniataniem" pasty ołowianej, jeśli przeprowadzać, to w lateksowych rękawiczkach :ph34r:

BHP przede wszystkim  B)  oczywiście pomyślałem o tym wcześniej a zapas rękawiczek w domu jest więc będzie bezpiecznie ;)  ale takich przypomnień nigdy nie za wiele :)

Powoli w swojej woblerowej podróży dochodzę do malowania... no i przydałaby się jakaś łuska  :)  tiulu nie mam, kobita tez mi nie da majtek na ten cel a specjalnie kupować nie będę. Przy wczorajszym skrobaniu wpadła mi w oko siatka zbrojeniowa do łączenia płyt gipsowych która została po remoncie. No i chyba się nada B)  szybki test na listewce - biały podkład, chrom na górę.

A oto efekt:

8x1n.jpg

601c.jpg

Taka siatka ma dwie zalety: jest samoprzylepna i można ją rozciągać pod różnym kątem, tworząc łuskę jaką się chce

I póki co jedną wadę: bardziej do wygląda jak skóra węża niż łuska <_< ale póki co mnie odpowiada ^_^

Może się to przyda komuś kto tez zaczyna i improwizuje z materiałami tak jak ja :ph34r:

• Like 1

co do siateczki to dobre są też opakowki np. na czosnek, a jeżeli chodzi o tiul to chyba w każdym sklepie pasmanteryjnym jest dostępny i nie kosztuje zbyt wiele (jeżeli brak jest dostępu do zakładu krawieckiego) a 1mb wystarczy na naprawdę dłuuuuuugo

pzdr

Edytowane przez MANTHEO
  • Like 1

Chyba o tym na tym forum jeszcze nie czytałem... wiec sam napiszę :)

Wczoraj w wędkarskim kupowałem ołów do dociążenia wobków. Sprzedawca pokazał mi też takie cudo jak pasta wolframowa która jest jak plastelina i jest cięższa od ołowiu... niestety cena nie jest niska: 15g - 25zł. Nie kupiłem ale dziś poszukałem w necie czy można gdzieś taniej kupić i trafiłem na forum karpiowe gdzie facet napisał że zrobił sobie coś podobnego ale samemu. Starł ciężarek ołowiany pilnikiem i opiłki zmieszał z plasteliną, zagniótł jak ciasto i ponoć działa świetnie.

Czy ktoś z Was próbował tego patentu? Wydaje mi się, że to fajna opcja bo łatwiej wcisnąć taką dociążoną plastelinę w małego wobka niż zalać go ołowiem lub wciskać w niego śruciny. Może w tym tygodniu spróbuje to wykonać i wrzucę fotki :)

Wygląda to tak:) :

Dwa ciężarki 30g - polecam większe bo małe bardzo niewygodnie się ściera, pilnik do drewna, 30 minut tarcia (uwaga na palce)

h1iv.jpg

Waga kuchenna pokazała 15g

xmz7.jpg

Gnieciemy nie wielką ilość plasteliny (lepiej później dobrać niż dać jej za dużo) stopniowo dodając ołowiany proszek. Plastelina po zagnieceniu z tartym ołowiem robi się bardziej krucha, ale na tyle elastyczna aby szczelnie wypełnić woblerka. Zagniatamy koniecznie w rękawiczkach!

xxcj.jpg

Powstała kostka ok 1,5cm3, waga ok 18g (dokładność wagi kuchennej do 1g)

tfqq.jpg

4g40.jpg

Edytowane przez Pasta

Jak drążycie otwory pod obciążenie w wobku? Do tej pory nawiercałem punktowo (3-4 razy obok siebie w przypadku niektórych woblerów), zastanawiałem się nad frezem do wpustów, ale obsługa castoramy ostrzegła mnie, że przy wiertarce frez może nie ruszyć, bo są za małe obroty:/ Proszę o jakieś sprawdzone i proste metody, które przyspieszą cały proces tworzenia :P

Jak drążycie otwory pod obciążenie w wobku? Do tej pory nawiercałem punktowo (3-4 razy obok siebie w przypadku niektórych woblerów), zastanawiałem się nad frezem do wpustów, ale obsługa castoramy ostrzegła mnie, że przy wiertarce frez może nie ruszyć, bo są za małe obroty:/ Proszę o jakieś sprawdzone i proste metody, które przyspieszą cały proces tworzenia :P

Jeszcze napisz, że planowałeś w łapskach trzymać przyszłego woblera podczas frezowania?

Jeżeli nie masz machin, to nic lepszego od wiercenia nie ma, moim zdaniem (pomijam metodę Juliana i przyklasków).