woblery z Bielska Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Kolego ja dopiero jestem początkujący... rozjaśnie - może we wcześniejszym poście źle się wyraziłem bo miałem na myśli odciskanie łuski cieniutkim nożykiem, i chciałbym to zrobić tak żeby kilka warstw lakieru nie zrównało idealnie i nie zakryło nacieć. Innymi mówiąc żeby efakt łuski był delikatnie wyczuwalny palcem niewiem czy dobrze wyjaśniłem i czy mnie zrozumiałeś... ale to takie moję fantazje i pomysły Mam dla Ciebie niepomyślne informacje. Wszystko jedno, co nałożysz - żywicę czy lakier - najgrubsza warstwa odłoży się we wszelkich zagłębieniach i szczelinach. Im zagłębienia delikatniejsze, tym bardziej efekt "spłaszczenia" powierzchni będzie mocniejszy. Jeśli chcesz uzyskać pod palcem "efekt łuski", to spróbuj po nałożeniu lakieru i uzyskaniu pyłosuchości, ale gdy lakier jest jeszcze plastyczny, odcisnąć nożem rowki "poprawiając" wcześniejsze nacięcia. Aby spodniej części nie uszkodzić, podłóż coś miękkiego (np. neopren) i zastosuj separator - papier parafinowy lub folię. Coś, co ułatwi odklejenie w przypadku gdyby lakier okazał się jednak zbyt miękki.I jeszcze jedno - pojedyncza warstwa lakieru to trochę marne zabezpieczenie. Im więcej warstw, tym bardziej utrudniasz sobie zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Kolego ja dopiero jestem początkujący... rozjaśnie - może we wcześniejszym poście źle się wyraziłem bo miałem na myśli odciskanie łuski cieniutkim nożykiem, i chciałbym to zrobić tak żeby kilka warstw lakieru nie zrównało idealnie i nie zakryło nacieć. Innymi mówiąc żeby efakt łuski był delikatnie wyczuwalny palcem niewiem czy dobrze wyjaśniłem i czy mnie zrozumiałeś... ale to takie moję fantazje i pomysły Znalezienie kompromisu nie będzie łatwe. Chodzi o to, czy ilość warstw, którymi chcesz pokryć dekorację wystarczy do jej ochrony. Z drugiej strony, czy materiał, który kładziesz sprzyja takiemu efektowi o jaki pytasz. W pierwszym pytaniu piszesz o folii z fajek. Domyślam się, ze chodzi o ten papier z wewnątrz opakowania z papierosami. Weź pod uwagę, że lakier go dobrze nie przesiąka (żywic na taki papier nie kładłem) i jedynie klej trzyma całą powłokę jaką na nim wykonasz. Jak dasz za mało lakieru, to może spotkać cię rozczarowanie, ale nie musi Wyczuwalny (palcami) efekt wykonuję na jerkach dla tych, którzy chcą mieć coś takiego na woblerze. Do tego celu nie używam papieru, ani folii, lecz aluminium. O grubości takiej jak w pudełkach od margaryny lub innego nabiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FOEWROCLAW Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) ja bym polecał tasme aluminiowa samoprzylepną taką do uszczelniania klimatyzacji i wentylacji Edytowane 31 Marca 2014 przez FOEWROCLAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Jak robisz płaskie woblery.Dajesz folię alu,w imadle na szczękach przyklejasz po listewce z twardego drewna.Woblera w tiul wkładasz to miedzy szczęki i zakręcasz-nie mocno!Listwy w imadle dajesz trochę dłuższe żeby wychodziły po za szczęki,tam też ma się znaleźć tył woblera który jest węższy.Po zaciśnięciu faktura odbije się na 3/4 woblera,resztę to co wystaje dociskasz kombinerkami przez listwy.Potem odtłuszczasz,dajesz lakier bezbarwny 2razy.Po wyschnięciu szlifujesz ranty 2-3 przeciągnięcia i dokładnie w miejscu łączenia.Następnie malujesz najpierw brzuch na biało,tak żeby lekko zapyliło bok,potem grzbiet np.na czarno żeby też trochę zapyliło na bok.To samo na drugiej stronie wobka.Potem do lakieru bezbarwnego.Folia najlepiej bezklejowa.Ta z klejem jak ktoś zostawi wobki w pudełku na słońcu może odejść.Co prawda nie zdarza się to często ale powiedzmy na 1000 woblerów z 10-15 sztuk.Folię z klejem najlepiej Domaluxem.Hartzlack może ją ruszyć. Edytowane 31 Marca 2014 przez Tomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Witam, mam pytanie odnośnie wyciskania łuski jaka siatkę do tego stosujecie i jak wyciskacie?? Ja np. spróbowałem dzisiaj wycisnąć na farbie podkładowej nie doschniętej do końca. Ale efekt mnie nie zadowala(delikatnie mówiąc) Pozdrawiam Qcyk!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Witam, mam pytanie odnośnie wyciskania łuski jaka siatkę do tego stosujecie i jak wyciskacie?? Ja np. spróbowałem dzisiaj wycisnąć na farbie podkładowej nie doschniętej do końca. Ale efekt mnie nie zadowala(delikatnie mówiąc) Pozdrawiam Qcyk!!Wiesz co , zastanawiam się czy nie usunąć twojego posta bo wydaje mi się , że ty nie masz szacunku dla wszystkich którzy już sporo na ten temat napisali . Czy tobie i tobie podobnym osobom naprawdę nie chce się czytać . Spójrz chociaż do posta nad twoim postem a zorientujesz się , że niektórzy o tym już napisali . Nie zmuszaj innych do impulsywnych reakcji . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Wiesz śledziłem wątek na bieżąco ale od jakiegoś czasu nie zaglądałem na niego jedyny sposób na wyciskanie łuski jaki kojarzył mi się z tym wątkiem to sposób w, w którym wykorzystana była pralka "Frania" (było to wyciskanie na folii aluminiowej a mi bardziej chodzi o wyciskanie w drewnie - także bardzo możliwe że moje pytanie było mało precyzyjne)... i przyznaję się że nie przeczytałem ostatniej strony i bez namysłu zadałem pytanie... To po prostu przeoczenie i chyba nie trzeba z tego robić afery i porównywać mnie do "innych mi podobnych" jak to napisałeś... Pozdrawiam Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam. Panowie potrzebuje jakiegoś prostego patentu do malowania korpusu. A dokładniej zamierzam kupić jakąs farbkę oliwkową a niewiem czy są takie kolory w sprayu, a aero nie posiadam i zastanawiam się jak malować aby uzyskać jako takie przejście koloru. Co myślicie o patencie z opakowaniem od kropli do nosa w aerozolu? No chyba że są spraye w kolorze oliwki to problem z głowy... Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez grayo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) (...) są spraye w kolorze oliwki to problem z głowy... Motip ma pikną oliwkę (chyab któryś z kolorów deawoo), poszukaj na stojakach w sklepach, bo w necie często sa tylko numery podane. Aktualizacja:żaden Koreańczyk, tylko nasz rasowo sportowy Polonez miał taka oliwkę: 113 Rosso racing i Motip ma taki kolor. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekjelonki Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 http://jerkbait.pl/topic/22363-woblery-gutka-czyli-hmgj/page-4 Tak się prezentuje ta oliwka. Także polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) http://jerkbait.pl/topic/22363-woblery-gutka-czyli-hmgj/page-4 Tak się prezentuje ta oliwka. Także polecam Witam, na zdjęciach boleniówek z linku widzę podpisy...mógłbyś zdradzić czym podpisujesz i w którym momencie powstawania przynęty?? Pozdrawiam Qcyk!!! Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Oblatałem sporos klepów i nie było nigdzie sprayu w tym kolorze. A wygląda ciekawie ten kolorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Oblatałem sporos klepów i nie było nigdzie sprayu w tym kolorze. A wygląda ciekawie ten kolorekZapytaj tu:http://allegro.pl/motip-gotowy-lakier-akrylowy-spray-fiat-daewoo-200-i4127161569.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekjelonki Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 na zdjęciach boleniówek z linku widzę podpisy...mógłbyś zdradzić czym podpisujesz i w którym momencie powstawania przynęty?? Foliopis Uni Pin przed ostatnią, lub przed dwoma ostatnimi warstwami lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) ello,miałem dość dawno wrzucić i zawsze zapominałem, dziś kolega modelarz uderzył do mnie w tej sprawie więc zamieszczę i tu.taka mała ciekawostka i alternatywa dla oklejania sreberkiem naszych konstrukcji Kiedyś temat wałkowany dość ostro na forach detalingowych oraz tuningowych.Obecnie nie pamiętam czy ktoś to do polski sprowadził http://www.youtube.com/watch?v=3V_2dhklg4E popatrzcie też na water transfer printing ktoś chcętny tak malować wobki:P Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez ezehiel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Wszystko fajnie, ale ciekaw jestem o ile to "chromowanie" i hydrografika podnosi koszt woblera - koszt materiałów a efekt końcowy.Obawiam się że tanio nie będzie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Nie no Panowie podaje to jako ciekawostkę. Ehhh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Wszystko fajnie, ale ciekaw jestem o ile to "chromowanie" i hydrografika podnosi koszt woblera - koszt materiałów a efekt końcowy.Obawiam się że tanio nie będzie .A kto bogatemu zabroni? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Do uzupełniania nacięć po stelażu i obciążeniu ostatnio stosuję klej na gorąco.Do końcowej obróbki ostry nożyk, nie pyli się i dodatkowo mocuje stelaż. Wcześniej używałem szpachli do drewna - czyli też bezwonnej jednak zdarzały się pęknięcia przy regulacji oczek.Należy zwrócić uwagą na dodatkowy ciężar kleju. Polecam spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Kathir o tym samym właśnie ostatnio myślałem. Czym to wszystko kleić żeby było w miarę szybko, nie waliło, dawało się w prosty sposób obrobić bez nadmiernego pylenia. Muszę spróbować. Do drewnianych wsio będzie zapewne ok ale ciekawe czy do wobków z PVC będzie sie nadawało - materiał jest podatny na wyższe temperatury. Ale sprawdzę to się zobaczy. A ciut poza woblerozą mogę dodać, że klej na gorąco czasami jest jedyną metodą na konkretne sklejenie różnych różności. Przy niektórych plastikach czasem nawet Techniqll nie dawał rady a to ustrojstwo trzymało jak trzeba.Dzięki Kathir za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Dla zainteresowanych - klej na gorąco daje radę i na PVC. Testowane na "listewce" o grubości 1 cm, szerokość otworu na obciążenie około 5mm przy długości około 1 cm. Nic szkodliwego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinbol4 Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Również polecam klej na gorąco, w wąską szczelinę ciężko go zaaplikować dokładnie pistoletem, ale zawsze można zrobić szerszą a naddatek kleju usunąć. Lepsze niż poxipole , i inne wynalazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rico1 Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 A czy klejem na gorąco da się przykleić obciążenie? Czy lepiej użyć kleju epoksydowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinbol4 Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Jak najbardziej . Da się, tworzy on spoinę dość mocną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Jeszcze co do aplikacji kleju na gorąco (gorący temat tu ostatnio ) Widziałem fajne pistolety z dość cienkimi końcówkami a nawet są takie z wymiennymi końcówkami. Ja akurat posiadam jakąś tandetę tanią i o cienkich szczelinach to mogę zapomnieć ale do uzupełniania i wypełniania otworów w zupełności mi wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi