Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

najpierw wklej drut mocnyn klejem distal poxipol itp a poźnej wypełniaj pyłem drzewnym przesączanym klejem typu superglu kropelka itp

u mnie wygląda to tak - cieńka w miare mocno ubita warstwa pyłu zakropiona kilkoma kroplami kroplami kleju i znowu warstwa pylu kilka kropli kleju. i tak az do wypelnienia szczeliny.

oczywiscie kazda warstwa pyłu musi byc przesiaknieta w calosci klejem

u mne trwa to bardzo szybko duzo szybsza robota niz jaka kolwiek szpachla a gotowe wypelnienie jest bardzo trwale.

• Like 1

Dzięki za rady. Szpachli samochodowej z utwardzaczem używałem ale problem polega na tym że trudno wypełnić całą szczelinę. Udało mi się zaszpachlować tylko wierzchnią warstwę a pod spodem została pusta przestrzeń która spowodowała pękanie szpachli. Wtedy to były tylko próby, ale teraz mam zamiar się zabrać do tematu na poważnie. Spróbuję może z żywicą bo kleju będzie musiało pójść duże ilości.

pozdrawiam

Dzięki za rady. Szpachli samochodowej z utwardzaczem używałem ale problem polega na tym że trudno wypełnić całą szczelinę. Udało mi się zaszpachlować tylko wierzchnią warstwę a pod spodem została pusta przestrzeń która spowodowała pękanie szpachli. Wtedy to były tylko próby, ale teraz mam zamiar się zabrać do tematu na poważnie. Spróbuję może z żywicą bo kleju będzie musiało pójść duże ilości.

pozdrawiam

Użyj szpachli Novol Uni, daj na spòd, włòż ołòw, daj z gòry, dobrze powciskaj w szczeliny, daj grubiej z gòry, zatrzyj papierkiem 180 i nic nie będzie Ci pękać ;)

Szpachla albo żywica będzie najlepsza bo szczelina będzie miała ok 2cm głębokości. Musi to być coś o luźnej konsystencji żeby dobrze ją wypełniło. Pomysł z drewnem też mi chodził po głowie, ewentualnie chciałem też użyć gąbki, jest plastyczna dobrze powinna wypełnić szczelinę i dopiero na nią szpachla. 

najpierw wklej drut mocnyn klejem distal poxipol itp a poźnej wypełniaj pyłem drzewnym przesączanym klejem typu superglu kropelka itp

u mnie wygląda to tak - cieńka w miare mocno ubita warstwa pyłu zakropiona kilkoma kroplami kroplami kleju i znowu warstwa pylu kilka kropli kleju. i tak az do wypelnienia szczeliny.

oczywiscie kazda warstwa pyłu musi byc przesiaknieta w calosci klejem

u mne trwa to bardzo szybko duzo szybsza robota niz jaka kolwiek szpachla a gotowe wypelnienie jest bardzo trwale.

Ja też stosuję obecnie podobne rozwiązanie z tym, że drut najpierw przyłapuję cyjanoakrylem żeby go ustabilizować a później pył i zakrapianie tym samym cyjanoakrylem. Wcześniej używałem distalu białego i też było dobrze ale, że leniwy jestem i nie chce mi się tego rozrabiać i długo czekać to zostałem przy cyjanoakrylu i pyłku ;)

Szpachla albo żywica będzie najlepsza bo szczelina będzie miała ok 2cm głębokości. Musi to być coś o luźnej konsystencji żeby dobrze ją wypełniło. Pomysł z drewnem też mi chodził po głowie, ewentualnie chciałem też użyć gąbki, jest plastyczna dobrze powinna wypełnić szczelinę i dopiero na nią szpachla. 

Do tak dużej szczeliny najlepsze byłaby deseczka wklejona na wikol, nawet z balsy, a szpachla do wyrównania powierzchni. Są jeszcze w ofercie dragona epoksydowe szpachle wypełniające do dużych dziur. Można też Dębowy Mocny do drewna http://www.denbraven.pl/produkt.php?idg=14&idm=1&idp=1334

Panowie jeśli chodzi o wypełnianie szczelin szpachlą to najlepiej jest użyć woreczka strunowego.

Wycinamy trójkąt odcinamy narożnik i do przygotowanego rękawa wkładamy szpatułką urobioną szpachlówkę czy też inne gęste lepiszcze, i wyciskamy do szczeliny.

Jest to najprostsze rozwiązanie,najskuteczniejsze i najtańsze.

Mniej więcej o to chodzi.

post-46053-0-23293000-1413469118_thumb.jpg

Edytowane przez lesiewicz
  • Like 2

Na gąbkę nie wpadłem ale z powodzeniem używałem styropianu. Z tym że to były nieduże konstrukcje.

Tak jak kolega wyżej napisał :)

Ja używam dosyć rzadkiej szpachli którą aplikuje strzykawką i igłą - nawet igłą 1,4mm daje rade :)

Kolego Łukaszu,jeżeli to nie tajemnica to gdzie zaopatrujesz się w igły 1,4mm ? :blink:

Pozdrawiam Tomi B)

Z innej beczki. 

Czasami ktoś mnie pyta jak wyważyć wobler, skąd będę wiedział ile dać balastu. Na filmie w pierwszych minutach jest pokazany bardzo dobry sposób na ustalenie masy balastu dla pływającego jerkbaita. Wart stosowania. 

• Like 5

a coś pochrzaniłem z rozmiarem? xD jeśli tak to wybacz :P ... kupuje je w aptece...

Być może nie pomyliłeś się,trudno mi powiedzieć.Musisz odszukać opakowanie i odczytać rozmiar.

U mnie na wsi apteki oferują max. 1,2mm  ,stąd moje pytanie.

Niby niewielka różnica w średnicy,jednak gęsty Distal  łatwiej przechodzi przez 1,2 niż 1,0 (bo takie stosuję).

Idealna byłaby właśnie taka 1,4mm :) .

Pozdrawiam Tomi B)

Kolego Łukaszu,jeżeli to nie tajemnica to gdzie zaopatrujesz się w igły 1,4mm ? :blink:

Pozdrawiam Tomi B)

Tutaj Tomku  jest coś dla Ciebie ;) http://allegro.pl/igla-wielokrotnego-uzytku-1-4-x-20-mm-12-szt-i4671517522.html

Z powodzeniem możesz stosować też wenflon (kaniula dożylna obwodowa) pamiętaj jednak aby kupować szary (średnica wewnętrzna 1,4 mm ew pomarańczowy,czerwony czy brązowy (średnica wewnętrzna 1,7 mm)

Pzdr :)

Być może nie pomyliłeś się,trudno mi powiedzieć.Musisz odszukać opakowanie i odczytać rozmiar.

U mnie na wsi apteki oferują max. 1,2mm  ,stąd moje pytanie.

Niby niewielka różnica w średnicy,jednak gęsty Distal  łatwiej przechodzi przez 1,2 niż 1,0 (bo takie stosuję).

Idealna byłaby właśnie taka 1,4mm :) .

Pozdrawiam Tomi B)

A może spróbuj takich? Cena w sumie nie przeraża :) 

http://allegro.pl/igly-iniekcyjne-weterynaryjne-kd-fine1-6x40-100szt-i4659507745.html

Tutaj Tomku  jest coś dla Ciebie ;) http://allegro.pl/igla-wielokrotnego-uzytku-1-4-x-20-mm-12-szt-i4671517522.html

Z powodzeniem możesz stosować też wenflon (kaniula dożylna obwodowa) pamiętaj jednak aby kupować szary (średnica wewnętrzna 1,4 mm ew pomarańczowy,czerwony czy brązowy (średnica wewnętrzna 1,7 mm)

Pzdr :)

Hej Krystian,dzięki za podpowiedź.

Jednak są takie igły 1,4mm choć cena nie jest specjalnie atrakcyjna porównując do standardowych.

Te wenflony kiedyś oglądałem w szpitalu i ...jakieś takie skomplikowane,nie przypadły mi do gustu choć cenowo wychodzą korzystniej od tych igieł.Nie wiem czy jednak nie spróbuję ,tylko nie wiem czy da się to założyć na standardową pompkę(strzykawkę).

Bartosz dziękuje za link.Cena rewelacyjna,tylko ta grubość ...1,6 ciut za bogato.Chyba że zacznę wiercić wiertłem 1,6-1,7 i można będzie zastosować drut 0,8mm.Do tej pory stosowałem 0,7mm i wierciłem wiertłem 1,5.Przemyślę temat i zobaczę ,bo sezon na struganie tuż tuż :) .

Pozdrawiam Tomi

Hej Krystian,dzięki za podpowiedź.

Jednak są takie igły 1,4mm choć cena nie jest specjalnie atrakcyjna porównując do standardowych.

Te wenflony kiedyś oglądałem w szpitalu i ...jakieś takie skomplikowane,nie przypadły mi do gustu choć cenowo wychodzą korzystniej od tych igieł.Nie wiem czy jednak nie spróbuję ,tylko nie wiem czy da się to założyć na standardową pompkę(strzykawkę).

Bartosz dziękuje za link.Cena rewelacyjna,tylko ta grubość ...1,6 ciut za bogato.Chyba że zacznę wiercić wiertłem 1,6-1,7 i można będzie zastosować drut 0,8mm.Do tej pory stosowałem 0,7mm i wierciłem wiertłem 1,5.Przemyślę temat i zobaczę ,bo sezon na struganie tuż tuż :) .

Pozdrawiam Tomi

Witam,

Panowie przez taką igłę przejdzie Distal 2 składnikowy??

Pozdrawiam Qcyk!!