Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam. Zastanawiam się na czymś do wklejania stelaży i wkręcania oczek w balsę i lipę. Poxipol, superglue , cyjano coś tam czy jeszcze coś innego?

ps. wiem żę takie pytania już padały ale za nim takie tematy odnajdę to ktoś pewnie odpowie, a i może zaproponuje jakąś nowość :)

Ja wklejam zawsze Distalem Classic dwuskładnikowym...i jeszcze mnie nie zawiódł. Najlepiej zaaplikować trochę do otworu  i kolejną dawkę dajemy na oczko tak aby po wkręceniu nadmiar kleju wypłynął na zewnątrz.

Pozdrawiam Qcyk!!

Edytowane przez Qcyk

Witam. Zastanawiam się na czymś do wklejania stelaży i wkręcania oczek w balsę i lipę. Poxipol, superglue , cyjano coś tam czy jeszcze coś innego?

ps. wiem żę takie pytania już padały ale za nim takie tematy odnajdę to ktoś pewnie odpowie, a i może zaproponuje jakąś nowość :)

Ja używam uhu 300kg, nie narzekam :) Dobry też jest cyjanoakryl techniczny, tylko trzeba uważać na paluchy, ubrania, oczy...bardzo agresywny klej.

Witam Pany od pewnego czasu mam problemik z lakierem hartzlack , po zamoczeniu woblerka po pewnym czasie jak lakier zaczyna dosychać w okolicy ogonka pojawiają się mikro bąbelki.

Czy jest to wina temperatury w której dosycha lakier ? Czy może jakiś inny czynnik ? 

Pewnie temat był już wałkowany na forum szperam po wątkach ale zbyt wiele tego jest :D 

Polecam film Pawła Wobler-W1

Edytowane przez Sambor

Witam Pany od pewnego czasu mam problemik z lakierem hartzlack , po zamoczeniu woblerka po pewnym czasie jak lakier zaczyna dosychać w okolicy ogonka pojawiają się mikro bąbelki.

(...)

Mikro pęcherze pojawiają się w lakierze - w innych miejscach. Później spływają wraz z nim i pozostają w okolicach ogonka woblera :)

Przyczyn może być wiele. W woblerkach piankowych jest to zwykle niewłaściwe (zbyt krótkie) odgazowanie. W drewnianych może to być problem z brakiem gruntu lub niewłaściwym zagruntowaniem woblerka (chodzi o kąpiel w Caponie). Woblerki, które wciąż jeszcze "gazują" będą tworzyły na powierzchni lakieru warstwę piany, która oblepia każdy, również nie "gazujący" wobler i te mikro pęcherze pojawią się na wszystkich woblerkach. 

Można też napowietrzyć samemu lakier poprzez gwałtowne zanurzanie woblera do lakierowania, gwałtowne wynurzanie, a następnie czekanie kilku sekund aż odcieknie. 

Poprawna technika lakierowania:

Wobler jest zanurzany zdecydowanym, acz niespiesznym ruchem w czasie około jednej do półtorej sekundy, Wynurzenie powinno trwać około dwa razy wolniej, następnie szybkim ruchem należy przenieść wobler do odcieknięcia na stojak, znad lakieru. Oszczędności z kilku "odzyskanych" kropli - żadne, ryzyko zniszczenia lakieru (i w efekcie woblerów) - spore.

• Like 5

Poszukaj na forach modelarskich. Jest tam kilka osób które robiły takie kompresory. Fajny robił gość z Grudziądza.

A tak na marginesie to na Ale.....o jest praktycznie gotowy zestaw butli z manometrami, wyłącznikiem. Wystarczy podpiąć kable i przewody. Koszt samej butli nie przekracza 100 zł z przesyłką. Do tego kompresor z lodówki, można zakręcić się w serwisie AGD. Jeden wieczór i poskładane. Nie powinno kosztować więcej niż 300 zł.

A zapomniałem o reduktorze z odwadniaczem, ale to 60 zł.

Poszukaj na forach modelarskich. Jest tam kilka osób które robiły takie kompresory. Fajny robił gość z Grudziądza.

A tak na marginesie to na Ale.....o jest praktycznie gotowy zestaw butli z manometrami, wyłącznikiem. Wystarczy podpiąć kable i przewody. Koszt samej butli nie przekracza 100 zł z przesyłką. Do tego kompresor z lodówki, można zakręcić się w serwisie AGD. Jeden wieczór i poskładane. Nie powinno kosztować więcej niż 300 zł.

A zapomniałem o reduktorze z odwadniaczem, ale to 60 zł.

Dzięki za odpowiedź:) Będę musiał poszukać samych przewodów bo butlę i kompresor mam:)

Wobler jest zanurzany zdecydowanym, acz niespiesznym ruchem w czasie około jednej do półtorej sekundy, Wynurzenie powinno trwać około dwa razy wolniej, następnie szybkim ruchem należy przenieść wobler do odcieknięcia na stojak, znad lakieru. Oszczędności z kilku "odzyskanych" kropli - żadne, ryzyko zniszczenia lakieru (i w efekcie woblerów) - spore.

Dodam tylko do Janusza instrukcji, że jeśli już chcesz  żeby lakier więcej ociekł,  nie wyciągaj wobka całkiem poza powierzchnię, podnieś go w górę tylko na tyle, żeby końcówka cały czas była lekko zanurzona...  i dopiero wtedy to zdecydowane wyciągnięcie ;)

Nawet jeśli lakier przy większej ilości wobków trochę się spieni, to po czasie tak się wszystko ustoi, tylko taki "napowietrzony" lakier prędzej żeluje...

Edytowane przez *Hektor*