Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Wróc do distalu jeśli było Ci wygodniej albo do innego podobnego kleju, trochę w rowek, trochę na stelaż , reszte zapchaj szpachlą, nie puści :)

Ps-moje pytanko, ktoś wie co to za szczypce(10:00 minuta) i jak się zwą? Swoją drogą ciekawe narzędzie do stelaży i nie tylko :)

Ale patent na szlifowanie grzbietu pierwsza klasa.

Taką siatkę faktycznie możesz kupić na Allegro ale możesz również odpruć ją od starych dresów:)

Myślę że najlepszy efekt uzyskasz gdy np. owiniesz wobka tą siateczką i przy brzuchu zepniesz spinaczami do bielizny. Tylko przy malowaniu spreyem pamiętaj o tym żeby pryskać z daleka i możliwie jak najmniej farby.

Zamiast spinaczy możesz przykleić tą siatkę do 2 kawałków kartonu z wyciętymi okienkami wtedy wkładasz wobka między te dwa kartoniki i jedziesz spreyem:)

Pozdrawiam Qcyk!!

Dokładnie tak robię. Ze spinaczami do bielizny włącznie. Ale efekt jest taki sobie. W rzeczywistości wygląda to trochę lepiej, ale też szału nie ma.

post-59056-0-87469900-1423327840_thumb.jpg

Dokładnie tak robię. Ze spinaczami do bielizny włącznie. Ale efekt jest taki sobie. W rzeczywistości wygląda to trochę lepiej, ale też szału nie ma.

Pomaluj ciemnym podkładem, na to jasny (np srebrny) na boki. Wtedy uzyskasz wyraźniejszy efekt łuski. 

• Like 3

Przy woblerach gdzie na końcu nie ma oczka do montażu kotwiczki, podczas zanurzania robi się niepożądana kropla.

Aby zniwelować można posłużyć się szpilką. Podczas wykończenia przynęty kropelka kleju w miejsce wbicia szpilko załatwia sprawę.

79999aa3e93cb91fgen.jpg

Może się komuś przyda.

Edytowane przez Kathir
  • Like 2

Co ma wpływ?

Przednie oczko. W dół - większa agresja. W górę - odwrotnie. Można też nieco odsunąć oczko od woblera (ster DR lub SDR).

Tylne oczko - w dół (jeśli na końcu woblera), lub do przodu zwiększa agresję. 

Kotwiczka. Duża, z grubego drutu - zwłaszcza zamocowana na końcu wytłumia pracę.

Obciążenie. Niżej daje stabilność, w przód agresję.

Ster. Większy daje mocniejszą pracę. Bardziej zaokrąglony, z cieńszego materiału (a przynajmniej pocieniony na kantach) też daje bardziej agresywną.

Kształt. Tu można by dłuuugo. Nawet materiał z którego wobler jest wykonany, grubość drutu czy ilość warstw farby/lakieru, wszystko ma wpływ. I nie znam wzorów matematycznych, które by te wszystkie zależności opisały. Trochę doświadczenia jednak sprawi, że sprawa nie będzie aż tak skomplikowana, jak się wydaje ;)

• Like 1

Zgadzam się nie mam dużego doświadczenia w robieniu woblerów...ale wiem że ile byś się nie naczytał mądrości to praktyka i tak nauczy Cię o 100% więcej... Kombinuj z wielkością steru jego kątem i szerokością (kształtem) i odległością od przedniego oczka, umiejscowieniem obciążenia i jego wagą. Umiejscowieniem tylnego oczka. Po jakimś czasie zobaczysz w jakim stopniu te elementy wpływają na prace przynęty i po wymyśleniu sobie pracy danego woblera klocki same się ułożą:)

Przesunąłbym obciążenie do przodu, podgiął oczko w dół i skróciłbym stery o tyle, ile jest wklejone w wobler. W tym z oczkiem w sterze spróbuj pokombinować przez schowanie oczka głębiej w ster.

ed.

i paski, pamiętaj o paskach!  :D

Edytowane przez Piotrek Sukingaad
  • Like 1

Obciążenie daj w sam pysk,miedzy ster a przednie oczko.Stery montuje jak cały wobek jest gotowy(tak mi jest wygodnie),nie raz nacięcie na ster wychodzi w ołowiu.Ster skróć o połowę ale za to daj trochę szerszy. Ten ostatni z foto powinien być agresor tylko mu to jajo przeszkadza  :D .No i przednie oczko w dół.

Kathir fajna łuska,na czym wygniotłeś? 

Edytowane przez lysy69

Przy woblerach gdzie na końcu nie ma oczka do montażu kotwiczki, podczas zanurzania robi się niepożądana kropla.

Aby zniwelować można posłużyć się szpilką. Podczas wykończenia przynęty kropelka kleju w miejsce wbicia szpilko załatwia sprawę.

79999aa3e93cb91fgen.jpg

Może się komuś przyda.

A później jak usuwasz szpilke? :]

Mnie strsznie denerwuje jak się robi taka kropla :P

I czym gniotłeś łuskę? :D

Edytowane przez demowsky

Trzeba wypatrywać takich radełkowanych uchwytów, takie wykończenie powierzchni metali (zwane też moletowaniem) jak wiadomo stosuje się powszechnie w celu poprawy pewności chwytu np. w latarkach, pokrętłach, uchwytach narzędzi ręcznych, itp. można coś sobie dobrać do tłoczenia imitacji łuski.

Są też dedykowane narzędzia tokarskie, które służą właśnie do wygniatania takiej faktury na metalowych detalach, zwą się radełkami, wyróżniamy, np. radełka proste, skośne i krzyżowe, są niestety dosyć drogie (nawet same rolki), ale można by było z nich zmajstrować ciekawe wygniatarki łusek, prążków, etc.

18925080_A.gif18929060_A.gifRadelka-skosne-lewe-NUMc-4107.jpg

Edytowane przez Vigo
  • Like 2

Pomaluj ciemnym podkładem, na to jasny (np srebrny) na boki. Wtedy uzyskasz wyraźniejszy efekt łuski. 

Posłuchałem i efekt jest znacznie lepszy. Prysnąłem na czarno, a potem przez siatkę dałem srebro i jest o wiele lepiej. Dzięki!

post-59056-0-29514700-1423546226_thumb.jpg

• Like 1