Siemson Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) A jest ołów o wysokiej temp. topienia? Zapytaj u oponiarzy tam maja zuzyte odważniki do kół które są z ołowiu o "niskiej temp. topienia" prawdopodobnie oddadzą za free... Edytowane 15 Października 2015 przez Siemson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Z tego co wiem to są różne temp. a odważniki chyba się nie nadają bo nie są zrobione tylko z ołowiu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Z tego co wiem to są różne temp. a odważniki chyba się nie nadają bo nie są zrobione tylko z ołowiu...Wez od nich, wrzuć w garnek i wytopi Ci się ołów,reszta śmieci zostanie na powoerchni i to zbierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 "Wez od nich, wrzuć w garnek i wytopi Ci się ołów,reszta śmieci zostanie na powoerchni i to zbierzesz" Lepiej jest zlać czysty ołów na blachę np. nierdzewkę a śmieci wiadomo ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 A nie lepiej zainwestować w coś takiego https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Czysty-olow-w-sztabkach,-do-odlewania-glowek-i-ciezarkow/542 . 15 zł to nie majątek, powinno wystarczyć na nie małe stadko woblerów i nie ma zabawy ze "śmieciami" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Nie ważne jaki będzie ołów, trochę go potrzymasz w tyglu i każdy pokryje się tlenkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemson Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Ale ten z BRC ma wysoką temp. topnienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 przejdź się na skup złomu metali kolorowych - zazwyczaj coś mają i sprzedadzą - taniej nie będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumek66 Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Wiem że może nie w temacie, ale warto pogimnastykować się i wklejać ołów zamiast zalewać. Na pewno każdy jest świadomy szkodliwości ołowiu podczas wytapiania, a najbardziej jego oparów. A jeżeli już ktoś to robi to niech zachowa szczególne środki ostrożności. Maska z wkładami węglowymi, skórzane rękawice i dobrze wentylowane pomieszczenie to podstawa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Kombinował może ktoś z kolegów odbijać strukturę łuski na niedoschniętym jeszcze podkładzie nitro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 "Kombinował może ktoś z kolegów odbijać strukturę łuski na niedoschniętym jeszcze podkładzie nitro?" Podkład nitro wysychając kurczy się (odparowywanie rozpuszczalnika). Każdy kształt pod spodem "wyjdzie" choćbyś nie chciał. Kształt z wierzchu (powierzchni zewnętrznej) zniknie po dokładnym wyschnięciu farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Lepiej odbijać łuskę na niedoschniętym lakierze np. Domaluxie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayo Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 To że ładnie odbija się to co jest pod to wiem. Interesowało mnie czy coś da się nanieść na nitro a pytałem bo zastanawiam się jak zrobić strukturę tiulu na korpusie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Panowie szukam zestawu do wykonywania prototypów woblerów w materiale podobnym do gliny... czy taki set będzie ok: http://allegro.pl/szpatulki-lopatki-do-modelowania-gliny-15-sztuk-i5185010265.html plus to ewentualnie http://allegro.pl/szpatulki-lopatki-do-modelowania-gliny-6-sztuk-i5185027373.html Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Też używam skalpeli. Do kupienia za grosze na alledrogo. Masz różne kształty. Pamiętaj żeby dobrać odpowiedni uchwyt. Są dwa rodzaje. Do mniejszych i większych skalpeli. Panowie a możecie mi napisać jakie rozmiary i kształty skalpeli Wam się najlepiej w dłubaniu sprawdzają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Panowie szukam zestawu do wykonywania prototypów woblerów w materiale podobnym do gliny... czy taki set będzie ok: http://allegro.pl/szpatulki-lopatki-do-modelowania-gliny-15-sztuk-i5185010265.html plus to ewentualnie http://allegro.pl/szpatulki-lopatki-do-modelowania-gliny-6-sztuk-i5185027373.html Pozdr!Nie jestem pewien czy te narzędzia zdadzą egzamin. Wydaje mi się, że są to narzędzia do modelowania w przypadku kiedy materiał (glina) się obraca. Kiedyś widziałem jak robili garnki i ozdabiali je , przy pomocy właśnie takiego czegoś.Mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Kurde faktycznie możesz mieć rację... Edytowane 23 Października 2015 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5708834965 Cos takiego moze sobie zapodaj ;-) przyda sie tez przy robieniu form 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 O to to to to Chyba to będzie dużo lepsze. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Witajcie.Nie wiem czy było coś takiego ,szukałem ale nie znalazłem. Chodzi mi o pochłaniacz pyłu podczas szlifowania wobków. Drażnił mnie pył unoszący się w pokoju i siadający w każdej szczelinie. Jako że moja siostra ma salon co to się paznokcie kobitkom zdobi , dała mi stary pochłaniacz pyłowy. Ja go rozebrałem i zostawiłem sam silnik. I nie wiem po co bo oryginalny był już spoko do tego. Dziś tak patrze na niego i pomyślałem ze zrobię na szybko coś takiego.I najważniejsze że działa ;-) 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz.82 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Pomysłowa rzecz, może się sprawdzić. Jaka moc wentylatora i na jakie napięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Jakiej mocy nie mam pojęcia bo nie pisze , napięcie 220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Pomysł spoko, ja używam odkurzacza z regulowanymi obrotami. Rura między nogi i szlifuję. Tylko zakładam siatkę na otwór wlotowy(taką od czosnku albo cebuli przymocowaną gumką recepturką) bo przy szlifowaniu małych wobków potrafi mi się wyślizgnąć z paluchów. Grzebanie w worku pełnym pyłu średnio jest przyjemne. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) Panowie a możecie mi napisać jakie rozmiary i kształty skalpeli Wam się najlepiej w dłubaniu sprawdzają? Firma Swann Morton, numer 10 http://www.swann-morton.com/polish/product/16.php i 11 http://www.swann-morton.com/polish/product/18.php dotego rączka http://allegro.pl/trzonek-raczka-uchwyt-do-skalpela-nr-3-i5072535485.htmlUżywam, polecam innych nie chce Edytowane 28 Października 2015 przez Santiago 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Też od początku używam skalpela Swann Morton i ostrza nr18 i czasami 23.Ale 18-nastki są najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi