trout master Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 "Nie wiecie może czym zrobić takie paseczki jak u okonia? Jakiś szablon sobie wyciąć czy obklejać woblera taśmą?". Do każdych wzorków najlepszy jest szablon. Jeżeli dotkniesz nim powierzchni woblera to krawędzie wzorków wychodzą "ostre". Oddalając go od niej, mozesz pomalować z "rozmyciem" do zaniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Nie wiecie może czym zrobić takie paseczki jak u okonia? Jakiś szablon sobie wyciąć czy obklejać woblera taśmą?tu masz linka z Szablon Mylar to świetny materiał wielokrotnego użytku musisz tylko wyciąć co tam chcesz najlepiej nożykiem http://www.fine-art.com.pl/szablon-mylar-a3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Witam znalazłem w sieci fajny patent na ochronę naszego kciuka podczas strugania. Ja podczas strugania (do siebie) jako ochronę na kciuk używam podwójnego kawałka dętki rowerowej Opieram też na niej szpicę woblera, co nie męczy tak kciukaPodczas popychania noża kciukiem, wystarczy zaokrąglić papierem ściernym lub szlifierką grzbiet noża 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Witam.Przy klejeniu stelaży i sterów do mini woblerów i smużaków bardzo pomocny jest stary filtr kabinowy(tu akurat od forda galaxy). 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Dobre, ja składam tekturę w harmonijkę, tak jak dzieci robią wachlarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Jaką średnicą lamety ołowianej owijacie kotwiczki? Oczywiście jeżeli owijacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) 1mm ostatnio próbowałem 0,8 mm ale 1 mm jest lepsza Edytowane 12 Listopada 2015 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Często widzę na zdjęciach woblery wyciągnięte z lakieru ze sporą kulką lakieru na końcu.Wiadomo , element do obcięcia , tylko po c się męczyć. Kawałek drucika lub linki w oczko i problem z głowy a i lakier swobodnie na końcu woblera swobodnie się układa.Ma to szczególne znaczenie dla kształtu z wąskim tyłem. Może komuś się przyda. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Przy świeżym lakierze zwykle nie ma problemu z kulką lakieru na oczku. Druga rzecz. Przy wielu warstwach dobrze jest zanurzać wobler odwrotnie to pierwszych zanurzeń. W korpusy bez kotwiczki na ogonie wbijam cienki drucik. Sprawdzone. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Z tym drucikiem robię podobnie, nie ma problemu z kroplą na zadzie. A co do nurzania woblerów to ja przynajmniej co drugie lakierowanie czyszczę oczka i obracam woblera. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Niestety, nie mam tak wprawnego oka by stery wycinać od ręki, ale jest na tyle krytyczne by określić czy się nadaję czy do wyrzucania.Wspomagam się więc szablonami. Ale ten szablon, to nie jest patent Często przy odrysowywaniu, szablon potrafił się prześliznąć po warstwie ochronnej, którą jest pokryty poliwęglan czy inne tworzywa z których robimy przeźroczyste stery. Aby tego uniknąć, tył szablonu podklejam papierem ściernym o gradacji 100. Przy pewnej wprawie, możemy pominąć nawet odrysowywanie.Ja swoje stery wycinam nożycami i bardzo fajnie się sprawdza. Edytowane 30 Listopada 2015 przez Kathir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Niestety, nie mam tak wprawnego oka by stery wycinać od ręki, ale jest na tyle krytyczne by określić czy się nadaję czy do wyrzucania.Wspomagam się więc szablonami. Ale ten szablon, to nie jest patent Często przy odrysowywaniu, szablon potrafił się prześliznąć po warstwie ochronnej, którą jest pokryty poliwęglan czy inne tworzywa z których robimy przeźroczyste stery.Aby tego uniknąć, tył szablonu podklejam papierem ściernym o gradacji 100. Przy pewnej wprawie, możemy pominąć nawet odrysowywanie.Ja swoje stery wycinam nożycami i bardzo fajnie się sprawdza.Pokaz jeszcze foto gotowców ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Gotowce w woblerach w moim wątku Dziś wieczorem powinienem mieć chwilę, będę wycinał do woblerów 5,5 cm to wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 A oto obiecane gotowe stery po wycięciu bez odrysowania.Już z wypiłowanym otworem pod stelaż. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Może się przydaćhttp://blog.woodcraft.com/2015/12/woodpeckers-onetime-tool-straddle-t-squares/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Może się przydaćhttp://blog.woodcraft.com/2015/12/woodpeckers-onetime-tool-straddle-t-squares/Zmyślne ustrojstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eaw32 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Fajny wałeczek. http://www.mckenziesp.com/MACZ1-P14074C2054.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Tylko cenowo niekoniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marceli Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Fajny wałeczek. http://www.mckenziesp.com/MACZ1-P14074C2054.aspx ciekawe jaką gęstość faktury to daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Jakiego sposobu używacie do robienia otworów pod oczy w balsie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Dremel i kamyczek szlifierski w kształcie wałeczka o odpowiedniej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Ja dodadtkowo najpierw gruntowałem - jednak powróciłem do lipy. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez marcinc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 A jak się dremelka nie posiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Ze względu że głównie majsterkuję jak dom śpi. Oczy najpierw nawiercam wiertłami, dwie średnice by móc skorygować położenie w razie potrzeby.Następnie frez kulowy do drewna fi 6mm, zamontowany w wiertarce ręcznej. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Kathir 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Bez sprzętu możesz to zrobić ręcznie. Na gotowym korpusie, jeszcze przed nurzaniem w caponie itp., zaznacz sobie gdzie mają być otwory a potem jakąś okrągłą końcówką o odpowiedniej średnicy (np odwrotna strona wiertła, wybijak lub cokolwiek) wgniatasz balsę kręcąc lekko tym co masz. Nieutwardzona balsa jest miękka, bez problemu zrobisz otworki pod oczka. Mowa oczywiście o otworach pod oczka-oczy, a nie pod wkręty z drutu-oczka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi