Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

"Nie wiecie może czym zrobić takie paseczki jak u okonia? Jakiś szablon sobie wyciąć czy obklejać woblera taśmą?"

.

Do każdych wzorków najlepszy jest szablon.

Jeżeli dotkniesz nim powierzchni woblera to krawędzie wzorków wychodzą "ostre". Oddalając go od niej, mozesz pomalować z "rozmyciem" do zaniku.

Nie wiecie może czym zrobić takie paseczki jak u okonia? Jakiś szablon sobie wyciąć czy obklejać woblera taśmą?

tu masz linka z 

Szablon Mylar 

to świetny materiał wielokrotnego użytku musisz tylko wyciąć co tam chcesz najlepiej nożykiem 

http://www.fine-art.com.pl/szablon-mylar-a3.html

Witam znalazłem w sieci fajny patent na ochronę naszego kciuka podczas strugania.

Ja podczas strugania (do siebie) jako ochronę na kciuk używam podwójnego kawałka dętki rowerowej post-59838-0-03598000-1447141266_thumb.jpg

Opieram też na niej szpicę woblera, co nie męczy tak kciuka

Podczas popychania  noża kciukiem, post-59838-0-29194600-1447141277_thumb.jpg

wystarczy zaokrąglić papierem ściernym lub szlifierką grzbiet noża post-59838-0-74696100-1447141284_thumb.jpg

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Często widzę na zdjęciach woblery wyciągnięte z lakieru ze sporą kulką lakieru na końcu.

Wiadomo , element do obcięcia , tylko po c się męczyć.

Kawałek drucika lub linki w oczko i problem z głowy a i lakier swobodnie na końcu woblera swobodnie się układa.

Ma to szczególne znaczenie dla kształtu z wąskim tyłem.

3ce770f6ebefc92fgen.jpg

02b165aba4df2e0dgen.jpg

Może komuś się przyda.

• Like 12

Przy świeżym lakierze zwykle nie ma problemu z kulką lakieru na oczku. Druga rzecz. Przy wielu warstwach dobrze jest zanurzać wobler odwrotnie to pierwszych zanurzeń.

W korpusy bez kotwiczki na ogonie wbijam cienki drucik. Sprawdzone.

post-46021-0-89361200-1448096741_thumb.jpg 

• Like 7

Niestety, nie mam tak wprawnego oka by stery wycinać od ręki, ale jest na tyle krytyczne by określić czy się nadaję czy do wyrzucania.

Wspomagam się więc szablonami.

987dfe95ed0555degen.jpg

Ale ten szablon, to nie jest patent :)

Często przy odrysowywaniu, szablon potrafił się prześliznąć po warstwie ochronnej, którą jest pokryty poliwęglan czy inne tworzywa z których robimy przeźroczyste stery. 

Aby tego uniknąć, tył szablonu podklejam papierem ściernym o gradacji 100.

8c93c2b7d46e82efgen.jpg

Przy pewnej wprawie, możemy pominąć nawet odrysowywanie.

Ja swoje stery wycinam nożycami i bardzo fajnie się sprawdza.

Edytowane przez Kathir
  • Like 1

Niestety, nie mam tak wprawnego oka by stery wycinać od ręki, ale jest na tyle krytyczne by określić czy się nadaję czy do wyrzucania.

Wspomagam się więc szablonami.

Ale ten szablon, to nie jest patent :)

Często przy odrysowywaniu, szablon potrafił się prześliznąć po warstwie ochronnej, którą jest pokryty poliwęglan czy inne tworzywa z których robimy przeźroczyste stery.

Aby tego uniknąć, tył szablonu podklejam papierem ściernym o gradacji 100.

Przy pewnej wprawie, możemy pominąć nawet odrysowywanie.

Ja swoje stery wycinam nożycami i bardzo fajnie się sprawdza.

Pokaz jeszcze foto gotowców ;-)

• 2 tygodnie później...

Ze względu że głównie majsterkuję jak dom śpi. Oczy najpierw nawiercam wiertłami, dwie średnice by móc skorygować położenie w razie potrzeby.

Następnie frez kulowy do drewna fi 6mm, zamontowany w wiertarce ręcznej.

i-mini-wiertarka-modelarska-dwustronna-r

dremel-frez-szybkotnacy-7,8mm-114.jpg

Edytowane przez Kathir
  • Like 2

Bez sprzętu możesz to zrobić ręcznie. Na gotowym korpusie, jeszcze przed nurzaniem w caponie itp., zaznacz sobie gdzie mają być otwory a potem jakąś okrągłą końcówką o odpowiedniej średnicy (np odwrotna strona wiertła, wybijak lub cokolwiek) wgniatasz balsę kręcąc lekko tym co masz. Nieutwardzona balsa jest miękka, bez problemu zrobisz otworki pod oczka.

Mowa oczywiście o otworach pod oczka-oczy, a nie pod wkręty z drutu-oczka  :ph34r:

• Like 2