radekc1991 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Panowie macie jakiś patent na szybkie i powtarzalne cięcie drutu ołowianego by zawsze mieć taką samą wage ciężarka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Panowie macie jakiś patent na szybkie i powtarzalne cięcie drutu ołowianego by zawsze mieć taką samą wage ciężarka ?? A cóż to za wymiary (średnice) tego drutu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Powiedzmy drut 9mm albo 12mm :-) i szybko naciąć mase ciężarków o tej samej wadze :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Ja zrobił bym gilotynę z prowadnicą.Ustawiasz odległość do prowadnicy (długość ciężarka) i nóż tak jak na wiertarce pionowej. Drut oczywiście w prowadnicy typu połowa rurki.Nóż może być z noża strugarki. I .... ciiiiiiaaaach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Fajnym patentem na obciążanie woblerów jest cyna do lutowania rynien+lutownica. Odcinamy kawałek cyny z laski, ważymy, docinamy do porządanej wagi, łapiemy w kombinerki (lub wciskamy w miejsce na obciążenie, etc) i stapiamy, tak żeby znalazła się we właściwym miejscu (ja wolałem jak skapywała kropelkami). Powierzchnię cyny w woblerze można wyrównać...roztapiając ją w nim. Trwa to trochę, ale bywa pomocne. Stosowałem tę metodę w woblerach z balsy miękkiej, twardej, oraz lipowych. Zwęglanie/nadpalanie zdarzało się, ale rzadko (nie zauważyłem korelacji między twardością drewna a jego podatnością na nadpalanie - podejrzewam, że raczej zależało to od wilgotności drewna/powietrza). Długo była to moja ulubiona metoda Cenowo wychodzi około 20zł za 300g laskę (+wysyłka). Do tej pory głównie korzystałem z wiedzy bardziej doświadczonych lurebuilderów, miło móc dla odmiany czymś się podzielić 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Fajnym patentem na obciążanie woblerów jest cyna do lutowania rynien+lutownica. Odcinamy kawałek cyny z laski, ważymy, docinamy do porządanej wagi, łapiemy w kombinerki (lub wciskamy w miejsce na obciążenie, etc) i stapiamy, tak żeby znalazła się we właściwym miejscu (ja wolałem jak skapywała kropelkami). Powierzchnię cyny w woblerze można wyrównać...roztapiając ją w nim. Trwa to trochę, ale bywa pomocne. Stosowałem tę metodę w woblerach z balsy miękkiej, twardej, oraz lipowych. Zwęglanie/nadpalanie zdarzało się, ale rzadko (nie zauważyłem korelacji między twardością drewna a jego podatnością na nadpalanie - podejrzewam, że raczej zależało to od wilgotności drewna/powietrza). Długo była to moja ulubiona metoda Cenowo wychodzi około 20zł za 300g laskę (+wysyłka). Do tej pory głównie korzystałem z wiedzy bardziej doświadczonych lurebuilderów, miło móc dla odmiany czymś się podzielić Dlatego lepiej / taniej z ołowiem ;-) Cyna 70zl /kgOłów 6 zł /kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Tak, ale ołów jest trujący, a cyna mniej (nie wiem czy sama w sobie szkodzi, ale zawiera domieszke ołowiu zazwyczaj...niemniej cyna zdrowsza). Ponadto precyzyjne zalewanie ołowiem jest uciążliwe, a cyne mozesz wsadzić w paru kawałkach w woba, roztopić lutownicą do uzyskania ładnej, równej tafli w miejscu obciążenia. A jak coś nie wyszło, np zalało się nierówno - można roztopić jeszcze raz, w samym korpusie. A drewno prawie zawsze miało się pomimo tego dobrze:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A wagowo/wielkosciowo (np.kulka o tej samej srednicy) jak sie ma cyna do olowiu? Waza tyle samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Cyna nie jest zdrowsza , jest mniejtoksyczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Czepiasz się szczegółów przecież wiadomo o co chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasiak33311 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A wagowo/wielkosciowo (np.kulka o tej samej srednicy) jak sie ma cyna do olowiu? Waza tyle samo? Ołów ma gęstość 11,3 g/cm3, a cyna 5,85 g/cm³ (żródło wikipedia), wniosek taki że ołów przy tej samej objętości jest dwukrotnie cięższy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dodatkowo ta "cyna" ma w sobie sporo ołowiu więc gdzie jej zdrowotne właściwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Panowie, poddałem pomysł na obciążanie woblerów. Jak się nie podoba, wystarczy nie korzystać Co do wagi - spojrzałem w googla i standardowe spoiwo lutownicze LC60 zawiera 60% cyny i 40% ołowiu, więc fakt, jest znacząco lżejsze od czystego ołowiu. Można dostać również takie o większej zawartości ołowiu, co da większą masę. Można także nabyć bezołowiowe. A możliwość zalewowego obciążania woba bez trucia najbliższych i siebie może sie przydac. Np do korpusów, w których nie trzeba skupić masy punktowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Panowie, poddałem pomysł na obciążanie woblerów. Jak się nie podoba, wystarczy nie korzystać Co do wagi - spojrzałem w googla i standardowe spoiwo lutownicze LC60 zawiera 60% cyny i 40% ołowiu, więc fakt, jest znacząco lżejsze od czystego ołowiu. Można dostać również takie o większej zawartości ołowiu, co da większą masę. Można także nabyć bezołowiowe. A możliwość zalewowego obciążania woba bez trucia najbliższych i siebie może sie przydac. Np do korpusów, w których nie trzeba skupić masy punktowo.Niestety trujesz się praktycznie tak samo. Wentylacja plus jakaś maseczka pp2 albo lepiej pp3 to przy wiekszych partiach minimum. Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loko86 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Ja do swoich potrzeb mam mini kowadełko, tablice ołowianą grubości 0,4mm elegancko się młoteczkiem formuje wiec do własnych p[potrzeb w zupełności wystarczy, i nie toksycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 mam pytanko do wszystkich Czy podczas malowania przez siatkę aby uzyskać łuskę,siateczkę nakładamy na woblera pomalowanego tylko na biało czy wcześniej malujemy go jakimiś kolorkami i później jeszcze raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Łuskę malujemy zazwyczaj na samym końcu. Czasami jeszcze coś się maluje na łusce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zależy jak wyraźny "rysunek" łuski chcesz osiągnąć. Przy srebrnej łusce ciemny podkład dodaje jej wyraźniejsze krawędzie. Przy ciemnej łusce (rzadko się zdarza) malujesz ją na kolorystyce całego wobka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) ogólnie chodzi mi o łuskę w boleniowych uklejeczkach i właśnie nie wiem czy lepiej robić ją na czarno (najpierw korpus na czarno i później przes siateczkę kolory) czy normalnie malować na białym podkładzie tak aby uzyskać jasną białą łuskę Edytowane 19 Stycznia 2016 przez patzaw26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Korpus nie musi być czarny. Wystarczy szary, ciemno- oliwkowy, niebieski czy granatowy. Kwestia jaki kolor łusek chcesz mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 ogólnie chodzi mi o łuskę w boleniowych uklejeczkach i właśnie nie wiem czy lepiej robić ją na czarno (najpierw korpus na czarno i później przes siateczkę kolory) czy normalnie malować na białym podkładzie tak aby uzyskać jasną białą łuskę Podejrzewam że posiadasz kilka korpusów więc sobie spróbuj,i sam oceń co najbardziej się Tobie podoba,bo możliwości jest naprawdę wiele,a w każdej chwili możesz przemalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dzięki wszystkim za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ołów ma gęstość 11,3 g/cm3, a cyna 5,85 g/cm³ (żródło wikipedia), wniosek taki że ołów przy tej samej objętości jest dwukrotnie cięższy pozdrawiam Można pójść o krok dalej i zastosować stop Wooda ( https://pl.wikipedia.org/wiki/Stop_Wooda). Temperatura topnienia 66,5 ° C, a gęstość tylko trochę niższa od ołowiu - 9,7 g/cm³ Tylko jak pudełko na słońcu zostawisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Mam bizmut, ołów i cynę....tylko skąd wziąć kadm? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) sorbex.pl? Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Hesher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi