Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

Pewnie to nic nowego, ani też odkrywczego, tudzież mocno usprawniającego. Chodzi o rzecz banalną i jakże istotną w woblerze, czyli nacięcie pod ster. Jeżeli robimy woblery z drewna to najbardziej idealne nacięcie zrobimy w profilu wykonanym z deski przed obróbką opływowego kształtu.

post-46021-0-55932200-1468490028_thumb.jpg

Jest to o tyle dobre, że podczas impregnacji korpusu, zabezpieczamy również szczelinę pod ster. Powstaje jednak problem podczas lakierownia zanurzeniowego, tym większy im szersza jest szczelina. Mianowicie, ściekający lakier zostaje częściowo zatrzymany na krawędziach nacięcia i powstają brzydkie zgrubienia. Aby tego uniknąć po impregnacji korpusu, wkładam w naciętą szczelinę płytkę z balsy.

post-46021-0-32355200-1468490653_thumb.jpg

Po zakończeniu prac dekoracyjnych przecinam z łatwością miękką balsę, brzeszczotem dopasowanym do szerokości szczeliny. Czasami są to dwa, albo trzy brzeszczoty czasowo połączone taśmą. Do płyty 3mm używam trzech połączonych brzeszczotów o drobnych zębach. Efekt bardzo zadowalający jak na tak prostą metodę.

post-46021-0-00850100-1468490906_thumb.jpg

Jest to bardzo dobry sposób dla domowych dłubaczy i małej produkcji pod własne potrzeby albo przy tworzeniu prototypów. Na większą skalę lepiej dopracować sobie odpowiednie oprzyrządowanie do nacięć po zakończeniu prac.

• Like 8

Używam dwóch różnych zestawów

Jedne takie już dość wiekowe (ale motyw na opakowaniu mniód :) ) Rexel Derwent 36

il_570xN.459910057_azp2.jpg

Drugie podkradam Córce :) Kooh-i-Noor Mondeluz 48

12071241_1646814665597516_200896488_n.jp

Oba mogę polecić, choć te kredki dość mocno się różnią. Derwent są zdecydowanie twardsze - gorzej się nimi rysuje (miesza kolory) ale fajniej pracuje z wodą. Ten zestaw raczej nie do kupienia, ale jak planujesz pracować 'delikatnie' to twardsze kredki będą lepszym wyborem. Mondeluz są miększe i dużo lepiej mieszają się przy rysowaniu ale szybciej i mocniej reagują na wodę - trzeba podchodzić do tematu delikatnie.

• Like 4

Używam dwóch różnych zestawów

Jedne takie już dość wiekowe (ale motyw na opakowaniu mniód :) ) Rexel Derwent 36

Drugie podkradam Córce :) Kooh-i-Noor Mondeluz 48

Oba mogę polecić, choć te kredki dość mocno się różnią. Derwent są zdecydowanie twardsze - gorzej się nimi rysuje (miesza kolory) ale fajniej pracuje z wodą. Ten zestaw raczej nie do kupienia, ale jak planujesz pracować 'delikatnie' to twardsze kredki będą lepszym wyborem. Mondeluz są miększe i dużo lepiej mieszają się przy rysowaniu ale szybciej i mocniej reagują na wodę - trzeba podchodzić do tematu delikatnie.

Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź! :)

A mógłbyś pokazać woblera pomalowanego kredkami Mondeluz? :)

Edytowane przez Santiago
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

A mógłbyś pokazać woblera pomalowanego kredkami Mondeluz? :)

Sorki że dopiero teraz, ale smażyłem się na urlopie :)

Tu malowane Mondeluz'ami "na sucho"
large.tut_kredki11_gotowe.jpg.566e3caf7d

A tu z odrobiną wody (poza czarnymi, nie mam lepszych zdjęć pod ręką):
DSC_0020_SFE.jpg.9c2e66a8c5ab521a94f3562

Dla porównania malowane Derwent'ami (kiełbik na dole "na sucho", okonek "na mokro")
21evrtf.jpg
  • Like 4

Sorki że dopiero teraz, ale smażyłem się na urlopie :)

Tu malowane Mondeluz'ami "na sucho"

A tu z odrobiną wody (poza czarnymi, nie mam lepszych zdjęć pod ręką):

Dla porównania malowane Derwent'ami (kiełbik na dole "na sucho", okonek "na mokro")

Wielkie dzięki :D wyglądają na prawdę kozacko! 

Witam !koledzy jakich farb podkladowych używacie do wobkow ?czy podkład nakładacie czy moczycie wobka tak jak w caponie ?

Kup sobie gruntomal Dekorala, ja jestem mega zadowolony!

http://ppg.dekoral.pl/img/big/1554.png

• Like 1

---------

Za duża?!?!?!!!! Mozesz wkładać większe wobki, ewent. kilka na raz.

Za duże to są ale straty w lakierze, przy zanurzaniu w puszce. :D

Mi nie jest wygodnie z tej puszki 0.9 litra ;) przelewam do takiej słoiczka 200 ml. 

Lakier też przelewam żeby były jak najmniejsze straty :)

• 4 tygodnie później...

Wczoraj wykonałem sobie pieska, który będzie chodził na spacery boleniowe. Myślałem, że to są skomplikowane konstrukcje ale po obejrzeniu filmu z Dog-X Jr od メガベース okazało się to infantylnie proste.

14222096_1463059753710000_59943010844945

Gdyby był potrzebny mały step...(długie Pb w ogonie, kuleczka Pb nad oczkiem środkowym)

14183769_1463102440372398_82086586649606

Edytowane przez guciolucky
  • Like 6

Wczoraj wykonałem sobie pieska, który będzie chodził na spacery boleniowe. Myślałem, że to są skomplikowane konstrukcje ale po obejrzeniu filmu z Dog-X Jr od メガベース okazało się to infantylnie proste.

14222096_1463059753710000_59943010844945

Gdyby był potrzebny mały step...(długie Pb w ogonie, kuleczka Pb nad oczkiem środkowym)

14183769_1463102440372398_82086586649606

Wątpię żeby Ci "to" pracowało jak WTD. Mogę oczywiście się mylić, więc chętnie zobaczył bym jakiegoś trailera :)

Mogę Ci zrobić i wysłać to sam sprawdzisz a filmik w sumie czemu nie. Pisząc, że wątpisz to tak jak byś pisał, że ja kłamię i przyznam, że to mnie dziwi bo ani ja nie mam w tym interesu żeby kłamać ani Ty żeby tak myśleć, dziwne ale w prosty sposób do udowodnienia. To nie jest moja pierwsza przynęta uciekająca na boki, wykonałem kiedyś podobną i nakręciłem filmik:

tłiczyk:

jednostajny ciąg:

Edytowane przez guciolucky
  • Like 1