patzaw26 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Wiem że niby nie powinno się tak dziać... Używam rencasta fc52 tylko że przy robieniu form z sylikonu jako rozdzielacza używałem wazeliny. Niby fajnie się sprawdza ale później jak chciał malować wobki ( maluję sprayami) Farba zachowywała się trochę jak rozlana rtęć. tzn z początku pokryła całą powierzchnię ale później zaczęły się robić białe plamy (farba zaczęła spływać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Wiem że niby nie powinno się tak dziać... Używam rencasta fc52 tylko że przy robieniu form z sylikonu jako rozdzielacza używałem wazeliny. Niby fajnie się sprawdza ale później jak chciał malować wobki ( maluję sprayami) Farba zachowywała się trochę jak rozlana rtęć. tzn z początku pokryła całą powierzchnię ale później zaczęły się robić białe plamy (farba zaczęła spływać)Wazeliny uzywales tylko do oddzielenia modelu od formy? Czy używasz teraz przy odlewaniu kształtów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Do oddzielenia modelu od formy ale może jakieś resztki zostały i dlatego tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Kup następnym razem rozdzielacz silikonowy. Teraz możesz na obydwie połówki formy wylać cienką warstwę żywicy z wypełniaczem kilkakrotnie to wyciągnie rozdzielacz (bo rozumiem, że masz dwuczęściowe formy). Nie wiem czy uda Ci się odtłuścić już odlane egzemplarze bo rozdzielacz jest prawdopodobnie wtopiony w korpus. Możesz je ewentualnie zmatowić papierem ściernym, żeby zwiększyć przyczepność mediów. A następnym razem wrzucaj zdjęcia to ułatwisz wwzystkim pomoc Tobie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Zgadza sie. Wazelina jest za gęsta i tworzy gruba warstwę, do tego tłuszcz (wazelina wlasnie) pozostaje w drobnych szczelinach i zakamarkach imitujących łuski, pokrywy, itd. Jezeli ja wyciągniesz, a zrobisz to mimowolnie bo i tak sie przykleja do odlanych korpusów, to pozostaną dziury po jej braku. Jako oddzielacz mozesz zastosować pastę woskowa do pastowania podłóg. Kosztuje grosze. Pod warunkiem że przy odlewaniu nie wystepuje za wysoka temperatura. Moze rozcieńczać ją wlasnie nitro oraz zmywać gotowe korpusy przez płukanie w nitro. Oddzielacz silikonowy (olej silikonowy) jest b. dobry do odlewania silikonów oraz żywic. Występuje w spray'u choćby w postaci spray'u do nabłyszczania kokpitów samochodowych (Plak). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milijon Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Wiem że niby nie powinno się tak dziać... Używam rencasta fc52 tylko że przy robieniu form z sylikonu jako rozdzielacza używałem wazeliny. Niby fajnie się sprawdza ale później jak chciał malować wobki ( maluję sprayami) Farba zachowywała się trochę jak rozlana rtęć. tzn z początku pokryła całą powierzchnię ale później zaczęły się robić białe plamy (farba zaczęła spływać) Też miałem taką sytuację, szczególnie przy świeżych odlewach. Moim zdaniem problem jest w tym, że wobler 'gazuje', ponieważ przy malowaniu korpusu który leżał pare dni od odlania problem nie wystąpił, mimo używania tych samych farb. Spróbuj przed pomalowaniem odczekać ok tygodnia, być może to rozwiąże Twój problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 A lejąc w formę Alu rozdzielacza nie stosujesz?Nie używam form Alu do żywicy. Wszystkie formy mam zrobione z silikonu. Robiąc formy przed zalaniem pierwszej części silikonu psikam całość rodzielaczem co by dac ciut połysku przynecie. Później psikam z drugiej strony rozdzielaczem. Po takim zabiegu moje woblery maluje bez żadnego odtluszczania PozdrM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Nie wiem czy dobre miejsce ale fajny pomysł, może komuś się przyda. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek4417 Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Witam, zakupilem drut nierdzewny na stelaze, z ktorego chce skrecic oczka. Niestety ani recznie ani przy pomocy wiertarki nie moge sobie poradzic:) drut albo sie lamie albo wyskakuje z wiertarki albo skreca krzywo i nieregularnie. Co robie zle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) ... ja do robienia oczek używałem wkrętarki i niewielkich (wolnych) obrotów... drutu na oczka nie wkręcałem do wiertarki tylko trzymałem w kombinerkach... Edytowane 6 Października 2016 przez maxtip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek4417 Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 ja tak samo, i peka albo krzywa sie skreca z nierownym gwintem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Zawsze mam problem z tymi oczkami. Niby obrotówki działają super ale oczka wyglądają tragicznie... :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 ... wygląda to mniej więcej tak: https://www.youtube.com/watch?v=_UN1NONHoCM ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek4417 Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 wszystko widziałem, coz ale dalej nic z tego, nie wiem co jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) ... może to kwestia drutu... ja swój kupowałem w hurtowni dentystycznej... mi też czasami oczka pękały, szczególnie jak robiłem to zbyt szybko... w moim przypadku im wolniej tym lepiej... ... brzydkie, nierówne oczka wychodzą wtedy, gdy jedna końcówka drutu wyślizguje się z kombinerek - ale to jest błąd w sztuce... odrobina wprawy, trochę siły i powinno być o.kej... Edytowane 6 Października 2016 przez maxtip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek4417 Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 gdy mocno trzymam w kombinerkach to peka w tym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) ... mi czasami też, ale jak już wspomniałem mniejsza prędkość pozytywnie załatwiała temat...... jeśli mógłbym coś poradzić, spróbuj pokręcić trochę oczek z jakiegoś miękkiego, cienkiego drutu (np. miedzianego) - łatwiej będzie załapać co i jak... i wyeliminować jakieś błędy... ... mogę się mylić, ale wygląda na to, ze twój drut jest zbyt twardy... może świetnie nadaje się do gięcia stelaży, ale już przy kręceniu oczek pęka... Edytowane 6 Października 2016 przez maxtip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomasz Bociek Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) Lepszym patentem jest zaciśnięcie drutu w imadle. Skręć sobie imadło i zostaw minimalny luz, wsuń od lewej/prawej - w zależności czy prawo czy lewo ręczny jesteś i zaciśnij tak ok 1 cm - ja po prostu robię dłuższe a później docinam na odpowiednią długość. Wkręć do wkrętarki wygięty wcześniej kawałek grubszego drutu ( taki kształt jak w filmiku powyżej ). Wystarczy delikatnie naprężyć i wszystko wychodzi lux. Po kilku oczkach dojdziesz do wprawy jakie obroty, jakie tempo itp. Na początku też miałem problem z dentystycznym drutem, nie dawaj zbyt dużych obrotów bo to od tego będzie pękać. Pozdrawiam. Edytowane 6 Października 2016 przez Tomek1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Miałem nie raz problemy z pękającym drutem i zawsze problem był ten sam...źle wyprofilowany haczyk z drutu ten co wkładamy do wkrętarki i raczej skupiłbym się na tym. Można też przepalić drut nad gazem wtedy staje się mięciutki ale za to zmienia delikatnie kolor i być może zmniejsza się jego wytrzymałość. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomasz Bociek Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Dokładnie tak. Źle wyprofilowany haczyk tak jak kolega wyżej pisze. Zerknij jeszcze raz na film, tam jest pokazany idealny kształt. Co do przepalania drutu to nie polecam, lepiej skup się na konstrukcji haczyka i obrotach przy jakich skręcasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Witajcie nie wiem gdzie zamieścić zapytanie więc daję tu Od dłuższego czasu poszukuję oczu 3 d jak na foto charakteryzują je duże źrenice Gdyby ktoś coś jakiś namiar będę bardzo wdzięczny Edytowane 16 Października 2016 przez Sambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek4417 Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Koledzy mam pytanie, mianowicie czy można pomalować wobka farba poliuretanowa dwuskładnikową a następnie dać bez konsekwencji hartzlack? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Kiedyś używałem takiej farby i problemu z interakcją nie było . Ale były to jakieś resztki które zostały znajomemu po odnawianiu łodzi . Firma Hempel . Dokładnie jaka to farba była to już nie pamiętam , kilka lat minęło . A jak zajrzałam na stronkę to mają kilka produktów dwuskładnikowych więc bliżej nie nakieruje .Pytanie jest tylko czy jest sens .Produkty to drogie , łowności wabia nie podnoszą .A sama aplikacja pędzelkiem jest upierdliwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Witajcie nie wiem gdzie zamieścić zapytanie więc daję tu Od dłuższego czasu poszukuję oczu 3 d jak na foto charakteryzują je duże źrenice Gdyby ktoś coś jakiś namiar będę bardzo wdzięczny Te które kupiłem ostatnio mają duże źrenice, wyślę Ci jutro namiary. Gość nazywa się Mr Song (to nie nick ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Niestety Piter to nie są te przeorałem już chyba cały net jak znalazłem to ceny spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi