Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że niby nie powinno się tak dziać... Używam rencasta fc52 tylko że przy robieniu form z sylikonu jako rozdzielacza używałem wazeliny. Niby fajnie się sprawdza ale później jak chciał malować wobki ( maluję sprayami) Farba zachowywała się trochę jak rozlana rtęć. tzn z początku pokryła całą powierzchnię ale później zaczęły się robić białe plamy (farba zaczęła spływać)

Wiem że niby nie powinno się tak dziać... Używam rencasta fc52 tylko że przy robieniu form z sylikonu jako rozdzielacza używałem wazeliny. Niby fajnie się sprawdza ale później jak chciał malować wobki ( maluję sprayami) Farba zachowywała się trochę jak rozlana rtęć. tzn z początku pokryła całą powierzchnię ale później zaczęły się robić białe plamy (farba zaczęła spływać)

Wazeliny uzywales tylko do oddzielenia modelu od formy? Czy używasz teraz przy odlewaniu kształtów?

Kup następnym razem rozdzielacz silikonowy. Teraz możesz na obydwie połówki formy wylać cienką warstwę żywicy z wypełniaczem kilkakrotnie to wyciągnie rozdzielacz (bo rozumiem, że masz dwuczęściowe formy). Nie wiem czy uda Ci się odtłuścić już odlane egzemplarze bo rozdzielacz jest prawdopodobnie wtopiony w korpus. Możesz je ewentualnie zmatowić papierem ściernym, żeby zwiększyć przyczepność mediów. A następnym razem wrzucaj zdjęcia to ułatwisz wwzystkim pomoc Tobie.

• Like 1

Zgadza sie. Wazelina jest za gęsta i tworzy gruba warstwę, do tego tłuszcz (wazelina wlasnie) pozostaje w drobnych szczelinach i zakamarkach imitujących łuski, pokrywy, itd.

Jezeli ja wyciągniesz, a zrobisz to mimowolnie bo i tak sie przykleja do odlanych korpusów, to pozostaną dziury po jej braku.

Jako oddzielacz mozesz zastosować pastę woskowa do pastowania podłóg. Kosztuje grosze. Pod warunkiem że przy odlewaniu nie wystepuje za wysoka temperatura. Moze rozcieńczać ją wlasnie nitro oraz zmywać gotowe korpusy przez płukanie w nitro.

Oddzielacz silikonowy (olej silikonowy) jest b. dobry do odlewania silikonów oraz żywic.

Występuje w spray'u choćby w postaci spray'u do nabłyszczania kokpitów samochodowych (Plak).

• Like 1

Też miałem taką sytuację, szczególnie przy świeżych odlewach. Moim zdaniem problem jest w tym, że wobler 'gazuje', ponieważ przy malowaniu korpusu który leżał pare dni od odlania problem nie wystąpił, mimo używania tych samych farb. Spróbuj przed pomalowaniem odczekać ok tygodnia, być może to rozwiąże Twój problem

A lejąc w formę Alu rozdzielacza nie stosujesz?

Nie używam form Alu do żywicy. Wszystkie formy mam zrobione z silikonu. Robiąc formy przed zalaniem pierwszej części silikonu psikam całość rodzielaczem co by dac ciut połysku przynecie. Później psikam z drugiej strony rozdzielaczem. Po takim zabiegu moje woblery maluje bez żadnego odtluszczania :)

Pozdr

M

• Like 1

... może to kwestia drutu... ja swój kupowałem w hurtowni dentystycznej... mi też czasami oczka pękały, szczególnie jak robiłem to zbyt szybko... w moim przypadku im wolniej tym lepiej...

... brzydkie, nierówne oczka wychodzą wtedy, gdy jedna końcówka drutu wyślizguje się z kombinerek - ale to jest błąd w sztuce... odrobina wprawy, trochę siły i powinno być o.kej...

Edytowane przez maxtip

... mi czasami też, ale jak już wspomniałem mniejsza prędkość pozytywnie załatwiała temat...

... jeśli mógłbym coś poradzić, spróbuj pokręcić trochę oczek z jakiegoś miękkiego, cienkiego  drutu (np. miedzianego) - łatwiej będzie załapać co i jak... i wyeliminować jakieś błędy...

... mogę się mylić, ale wygląda na to, ze twój drut jest zbyt twardy... może świetnie nadaje się do gięcia stelaży, ale już przy kręceniu oczek pęka...

Edytowane przez maxtip

Gość Tomasz Bociek

Lepszym patentem jest zaciśnięcie drutu w imadle. Skręć sobie imadło i zostaw minimalny luz, wsuń od lewej/prawej - w zależności czy prawo czy lewo ręczny jesteś i zaciśnij tak ok 1 cm - ja po prostu robię dłuższe a później docinam na odpowiednią długość. Wkręć do wkrętarki wygięty wcześniej kawałek grubszego drutu ( taki kształt jak w filmiku powyżej ). Wystarczy delikatnie naprężyć i wszystko wychodzi lux. Po kilku oczkach dojdziesz do wprawy jakie obroty, jakie tempo itp. Na początku też miałem problem z dentystycznym drutem, nie dawaj zbyt dużych obrotów bo to od tego będzie pękać.  Pozdrawiam.

Edytowane przez Tomek1984

Miałem nie raz problemy z pękającym drutem i zawsze problem był ten sam...źle wyprofilowany haczyk z drutu ten co wkładamy do wkrętarki i raczej skupiłbym się na tym. Można też przepalić drut nad gazem wtedy staje się mięciutki ale za to zmienia delikatnie kolor i być może zmniejsza się jego wytrzymałość.

• Like 2

Gość Tomasz Bociek

Dokładnie tak. Źle wyprofilowany haczyk tak jak kolega wyżej pisze. Zerknij jeszcze raz na film, tam jest pokazany idealny kształt. Co do przepalania drutu to nie polecam, lepiej skup się na konstrukcji haczyka i obrotach przy jakich skręcasz.

• 2 tygodnie później...

Witajcie nie wiem gdzie zamieścić zapytanie więc daję tu  ;)

Od dłuższego czasu poszukuję oczu 3 d jak na foto charakteryzują je duże źrenice  :rolleyes:

Gdyby ktoś coś jakiś namiar będę bardzo wdzięczny  ^_^

mrsspi.jpg

Edytowane przez Sambor

Kiedyś używałem takiej farby i problemu z interakcją nie było .  Ale były to jakieś resztki które zostały znajomemu po odnawianiu łodzi . Firma Hempel . Dokładnie jaka to farba była to już nie pamiętam , kilka lat minęło :) . A jak zajrzałam na stronkę to mają kilka produktów dwuskładnikowych więc bliżej nie nakieruje ;) .

Pytanie jest tylko czy jest sens ^_^ .

Produkty to drogie , łowności wabia nie podnoszą  :D .

A sama aplikacja pędzelkiem jest upierdliwa :ph34r: .

Witajcie nie wiem gdzie zamieścić zapytanie więc daję tu  ;)

Od dłuższego czasu poszukuję oczu 3 d jak na foto charakteryzują je duże źrenice  :rolleyes:

Gdyby ktoś coś jakiś namiar będę bardzo wdzięczny  ^_^

mrsspi.jpg

Te które kupiłem ostatnio mają duże źrenice, wyślę Ci jutro namiary. Gość nazywa się Mr Song (to nie nick ;) )

• Like 1