Zybi81 Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 (edytowane) Tak. Tylko te oczko jest nie potrzebne. Obcinamy je, na szlifierce zmniejszamy średnicę pręta tak na długości 2cm. Pręt wyginamy w korbkę, przekładamy przez otwór w desce, na zeszlifowanej części wyginamy haczyk, deskę wkrecamy w imadło i można kręcić druty/oczka. Drut przytrzymuje w szczypcach. Naciagamy go aby równo się skręcał. Edytowane 22 Lipca 2018 przez Zybi81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Coś mi się wydaje, że robisz sobie pod górę. ..Ja robiąc wkrętki wiertarką, lub wkrętarką wykonywałam je w 2 sekundy mocujące jedynie taki haczyk w główce wkrętarki, a z drugiej strony trzymając drut szczypcami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 (edytowane) Cóż przekonywać nie będę. Pewnie mówisz tylko o skręceniu druta a tu jeszcze trzeba prosty kawałek zgiac w pół włożyć w szczypce założyć na haczyk wkrętarki no i skręcić. W moim przypadku deska z korbką jest stabilnie w imadle zamontowana co dużo ułatwia sprawę. Ale ja już mam wprawę i rączki latają mi jak małemu chińczykowi Edytowane 23 Lipca 2018 przez Zybi81 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Przy sztywnym drucie nierdzewnym ani tym, ani tym nie da rady. Jedynie silna wiertarka (lub aku) z wolnymi obrotami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Arku, ale dla czego ''przy sztywnym ''.? Przecież do wkrętek nie musisz używać prętów zbrojeniowych , tylko zwykłej nierdzewki. Kilka razy już polecalem drut od @woblery z Bielska, jest dość łatwy w kształtowaniu, nierdzewny, tani. ..więc po co kombinować? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Ja mam jakiś do spawania MIG (szpula 5kg z Austrii) i jest twardy a odpuszczać mi się go nie chce. Po takim zabiegu narzekali niektórzy że drut był za miękki. W sumie sam to zauważyłem i się z tym zgadzam. O "wkrętki" pytam tak przy okazji bo w moich woblach lanych z piany stelaż jest gięty j w całości. Hej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_mich_ Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 panowie impregnacja caponem po nacięciu na stelarz potem wklejenie stelarza szpachla i znów capon? Czy wklejenie zaszpachlowanie i capon jak to robicie u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Tomek. Mi podpowiedział kiedyś Alek : Wkrętki - wklejasz ( ja dawałem na żywice ta do łodzi/ samochodu ) - później w capon - dlaczego później a to dlatego ,że żywica wnika w drzewo niczym nie ograniczona ( wkrętki , stelaż - trzyma się jak teściowa gardła ) a capon by ja przyblokował ( wnika w drzewo i blokuje pobieranie płynów itp.) suszenie i dopiero szpachla ( szpachlę daje na końcu - bo nie jestem pewien i nie pamiętam ,ale zrobiłem kiedyś capon na samym końcu i szpachla odeszła )Tak samo robię z pełnym stelażem ( capon nie rusza żywicy )- śmierdzi strasznie ale już nic innego nie używam do wklejania stelaży - robię to w piwnicy Tak ogólnikowo :1. wkrętki/ Stelaż wklejanie ( żywica + utwardzacz( o nim nie zapomnij )2. capon3. szpachla Edytowane 26 Lipca 2018 przez kooper82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Koledzy - dbajcie o zdrowie, zwłaszcza jak macie lat 20+.Odradzam poliestry. Polecam epoksydy. A sam klej do wkrętek - może być jakikolwiek. Kiedyś robiąc prototyp bezsterowego woblera użyłem kleju tupu Vicol. Wkrętkę dało się wykręcić(z niemałym trudem) Wyrwać się nie dało.Z korpusu piankowego....Ważne jest dokładne napełnienie otworu pod wkrętkę. Klej w strzykawce i napełniamy od dołu otworu. I na bank będzie dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Koledzy - dbajcie o zdrowie, zwłaszcza jak macie lat 20+.Odradzam poliestry. Polecam epoksydy. A sam klej do wkrętek - może być jakikolwiek. Kiedyś robiąc prototyp bezsterowego woblera użyłem kleju tupu Vicol. Wkrętkę dało się wykręcić(z niemałym trudem) Wyrwać się nie dało.Z korpusu piankowego....Ważne jest dokładne napełnienie otworu pod wkrętkę. Klej w strzykawce i napełniamy od dołu otworu. I na bank będzie dobrze.Mam epoksyda ale nie mogę go rozgryźć , zrobię fotki utwardzacza i żywicy i może mi Pan coś podpowie jak to diabelstwo dawkować Edytowane 26 Lipca 2018 przez kooper82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Ha haa... pewnie dajesz utwardzacza tak jak w żywicach poliestrowych - czyli odrobinkę?Wrzucaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Romek przepraszam jednak mam jeszcze innego poliestra :/ . Żywice epoksydową mam do robienia oczek ( ale mi jej szkoda do stelaży) A możesz mi podesłać zdjęcie żywicy którą używasz ?1. jakoś nie mogę ją rozgryźć 2. a tą mam do oczek Edytowane 26 Lipca 2018 przez kooper82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Rozumiem,że ta żywica epoxy... jest droga...Są tanie -Alllegro stoi otworem - https://allegro.pl/listing?utm_source=opera&utm_medium=speedial2&utm_content=rgkw_opera&string=Żywica%20epoksydowa&order=p&bmatch=baseline-nbn-col-1-4-0725&p=3 Do wyboru do koloru... Jak z żywicy zrobić klej - czyli coś co nie będzie się tak bardzo rozpływać. Można dodać wypełniacza - drobniutki czysty piasek, talk techniczny, pył drzewny - wszystko chemicznie obojętne lecz zwiększa lepkość(lejność). Choćby taka konkretnie :https://allegro.pl/zywica-epoksydowa-epoksyd-do-3d-300gram-komplet-i6756927789.htmlWystarczający czas użycia, stosunkowo duża lepkość.Prosty sposób dozowania - 2:1 - można użyć strzykawek. Po dodaniu wypełniacza masz klej jak ta lala. Nie używam żywic do wklejania stelaży, w piance stelaż zatapia się w czasie zalewania, natomiast o żywicach wiem sporo, bo właśnie z nich buduję(budowałem) formy. Edytowane 26 Lipca 2018 przez eRKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) ...lepkość(lejność)...Co masz na myśli? Bo poplątałeś. Edytowane 26 Lipca 2018 przez WalterW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) No tak... jak zwiększy lepkość to zmniejszy lejność. Praktycznie chodziło mi o to, że żywica z dodatkiem wypełniacza (dobrać eksperymentalnie) nie wypłynie ze szczeliny do której wklejamy stelaż. Edytowane 26 Lipca 2018 przez eRKa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Rozumiem,że ta żywica epoxy... jest droga...Są tanie -Alllegro stoi otworem - https://allegro.pl/listing?utm_source=opera&utm_medium=speedial2&utm_content=rgkw_opera&string=Żywica%20epoksydowa&order=p&bmatch=baseline-nbn-col-1-4-0725&p=3 Do wyboru do koloru... Jak z żywicy zrobić klej - czyli coś co nie będzie się tak bardzo rozpływać. Można dodać wypełniacza - drobniutki czysty piasek, talk techniczny, pył drzewny - wszystko chemicznie obojętne lecz zwiększa lepkość(lejność). Choćby taka konkretnie :https://allegro.pl/zywica-epoksydowa-epoksyd-do-3d-300gram-komplet-i6756927789.htmlWystarczający czas użycia, stosunkowo duża lepkość.Prosty sposób dozowania - 2:1 - można użyć strzykawek. Po dodaniu wypełniacza masz klej jak ta lala. Nie używam żywic do wklejania stelaży, w piance stelaż zatapia się w czasie zalewania, natomiast o żywicach wiem sporo, bo właśnie z nich buduję(budowałem) formy.Dziękuje , coś pomyśle na epoxydem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) BanjoZaawansowanyLUREBUILDING TEAM1424 postówLokalizacjaOławaImię:SławomirNazwisko:BednarczykNapisano wczoraj, 21:47Już parę lat ma ten filmik, ale warto popatrzeć Warto było:) Zwłaszcza na ręczne zalewanie formy pianką - 2;45 minTo tak w kontekście małej sprzeczki o podrabianiu woblerów.W każdym gnieździe jest co innego.Czy zatem można mówić o powtarzalnym wyrobie?Chyba tylko z kształtu. I jeszcze o obciążeniu. - Jedno wystarczy - Ważne, żeby było w odpowiednim miejscu.Kiedyś też była mała sprzeczka na ten temat. A chyba wiedzy i doświadczenia pracowników Salmo nikt nie będzie kwestionował... Edytowane 6 Października 2018 przez eRKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Widocznie to ręczne zalewanie to też wynik wiedzy i doświadczenia pracowników. Pewnie stwierdzili, że niewielkie różnice w ilości materiału zamkniętego w tym samym kształcie nie robi istotnej różnicy. Drewno jako materiał na woblery też nie jest aż takie jednorodne. No i wielkość produkcji, a więc czas tu też ma znaczenie. Mnie kiedyś wnerwiało, że Salmiaki miały często krzywo wklejone stery. Dawno nie kupowałem, może ten pokazany sposób nacinania to wyeliminował. Obciążenie, jego rozkład, to długi temat. Wszystko przecież zleży od tego, co się chce osiągnąć. Filmik fajny, wczoraj pierwszy raz oglądałem. Prezes Passarczyków w formie. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Uchwyty do malowania woblerów Zrobione z naciętego pręta i osadzone w drewnianym kołku. Na razie dość prowizoryczna konstrukcja- chciałem sprawdzić jak to sie sprawdza podczas pracy Sprawuje się jak widać Czy stosujecie jakieś uchwyty do malowania? (oprócz "trzeciej ręki") 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 A i owszem...http://jerkbait.pl/topic/85531-erka/?p=2395485Post 87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 A i owszem...http://jerkbait.pl/topic/85531-erka/?p=2395485Post 87Super, dokładnie tak jak pisałeś to jest fajne rozwiązanie przy malych woblerach. Gdy pracuje z jerkami po 90g potrzebuje zdecydowanie czegoś mocniejszego, także może ktoś skorzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 A gdyby poszukać bardziej sztywnych rurek, może metalowych cienkościennych?Rurki termokurczliwe używam jednorazowo, metalowe byłyby wieczne..A sam sposób jest niezły. Istnieje możliwość przekręcania wobków, więc maluję grzbiet i brzuszek, następnie boki i jakieś szczegóły...Dziś jest wszystko - problem tylko znaleźć i dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Scyzor Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 W Castoramie są rurki mosiężne i aluminiowe 5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Super, dokładnie tak jak pisałeś to jest fajne rozwiązanie przy malych woblerach. Gdy pracuje z jerkami po 90g potrzebuje zdecydowanie czegoś mocniejszego, także może ktoś skorzysta Maluje jerki na ramce z drewna z haczykami. Mega wygodnie bo jak nie skręcisz haczyków mocno możesz łatwo obracac jerka. No i mieści się kilka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Poszukuje drutu 0,8 łatwo formowalnego, mam spawalniczy ale jest bardzo twardy i mocno sprężynuje. Jak ktoś ma informacje gdzie zdobyć średnio-twardy niesprężynujący drut to proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi