Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę.

Mam woblera, stary jak świat, długość około 12-13 cm takie cygaro o zaostrzonych końcach. Dał mi ciekawe rybki ale po ostatnim konflikcie z sandaczem odpadł mu ster.

Próbowałem odwzorować z pamięci jak wyglądał ale zamiast lusterkować ma pracę X.

Mam pytanie, jaki wykonać ster do woblera żeby praca jego była bardziej lusterkująca jak X.

Mały, wąski. Jak praca będzie nadal za "x" to zmniejszaj, zwłaszcza z długości.

• Like 1

Jak go podegne do pionu to robi się z niego prawie smużak :)

(...)

Nic to, jeśli uzyskasz tym sposobem żądaną akcję. I pomiędzy pionem, a tym kątem, który masz na zdjęciu, jest cała masa stanów pośrednich ;) Kombinuj, a dojdziesz do celu.

• Like 1

Skoro skracanie nie działa i był wg Ciebie szerszy to moze był podgięty jak Salmo Whacky. Tak jak piszą koledzy wyżej. Zrób ster z cieńszego PC i zrób z niego "rynienkę" na gorąco.

Praca była taka jak z filmiku nizej?

https://m.youtube.com/watch?v=To4nHmz5NFs

Ster rynienka nie działa. Ten wobler tak zamiata na takim sterze że nie wiem czy jakakolwiek ryba zdołała by trafić w niego :D

Praca jego była podobna jak na filmiku tylko mocniej lusterkował.

Oryginalny ster był mały w kształcie miseczki, coś podobnie jak na foto.

Wczoraj wystrugałałem 6 różnych sterów bazowanych na tym co było w oryginale z pamięci.

Jeden z nich po lekkich korektach wywołał uśmiech na twarzy bo wobler pracuje jak oryginał.

Dziś dorobię taki sam tylko że z aluminium z racji tego że często wobler trafia w podwodne opaskowe kamienie.

Będzie łowił.

Urwać nie urwę bo ostatnio używam bardzo mocnego sprzętu.

Bardzo dziękuję za podpowiedź i rady.

Pozdrawiam.

Trzeba wykonać kopię zapasową woblera :)

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam. Jaki macie patent przy oklejaniu folią aluminiową aby klej z folii nie wychodził na wierzch? Często w gotowych woblerach wypływa mi po jakimś czasie przy oczkach lub przy sterze. Jest to dość irytujące strasznie się ciągnie i łapie brud. Sączy się jak żywica z starej deski. Lakier jaki używałem to domalux i hertzlack.

Witam. Jaki macie patent przy oklejaniu folią aluminiową aby klej z folii nie wychodził na wierzch? Często w gotowych woblerach wypływa mi po jakimś czasie przy oczkach lub przy sterze. Jest to dość irytujące strasznie się ciągnie i łapie brud. Sączy się jak żywica z starej deski. Lakier jaki używałem to domalux i hertzlack.

Folię kleję na taśmie dwustronnej, ale nie wiem czy ten sposób będzie Ci odpowiadał.

• Like 1

Ja kupuję w markecie budowlanym jakąś samoprzylepną, nie wiem czy rur czy czegoś innego, i jest ok. Na rolce jest nazwa SCLEY 540. Używam jej już ze 2 lata i nic takiego o czym piszesz nie zauważyłem.

Jest dość gruba i sztywna i trzeba sporo lakieru aby wyrównać łączenia. Ale za to bardzo dobrze wszystko się na niej odbija.

Jest dość gruba i sztywna i trzeba sporo lakieru aby wyrównać łączenia. Ale za to bardzo dobrze wszystko się na niej odbija.

Wystarczy po oklejeniu przelecieć krawędzie folii drobnym papierkiem, alu jest miękkie więc ładnie się szlifuje i po 2 warstwach HL już jest rowniutko, można malować : )

Edytowane przez Piotrek_D

Wystarczy po oklejeniu przelecieć krawędzie folii drobnym papierkiem, alu jest miękkie więc ładnie się szlifuje i po 2 warstwach HL już jest rowniutko, można malować : )

Dokładnie tak robię :) 2-3 warstwy HL i jest ok. Przy cieniutkiej folii pewnie jedna by wystarczyła - było by szybciej i łatwiej :)

• Like 1

Czytam i myślę jakie są nowe "patenty"?

Hm ? Nie ma.

A co do oklejania woblerów filią alu.

Zaprzestałem oklejać tylko boki. A to z uwagi na estetykę. Oklejam od dłuższego czasu całość. Boki, grzbiet i brzuszek. Łączenie - dociskane, gładzone brzegiem trzonka skalpela tworzą prawie jednolitą powierzchnię. Jaka folia? Z Castoramy na podkładzie papierowym. Wychodzi wszystko OK. I tyle.