czarny1 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Może być też np.jakas baza do akryli.nie bardzo - farby akrylowe reagują z hartzlakiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 nie bardzo - farby akrylowe reagują z hartzlakiem... nie bardzo. Lakiery samochodowe typu Motip nie. Oczywiście po wyschnięciu. Nie zależy to od rodzaju bazy lakieru tylko od rozpuszczalnika. Przede wszystkim piszesz, że masz pigmenty. Czy w ich specyfikacji napisano czym da się je rozcieńczyć? Nie każda baza będzie wodorozcieńczalna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki81 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Przede wszystkim piszesz z pretensją i oczekujesz gotowych rozwiązań, które defacto nie istnieją. Bo nie ma na rynku szybkoschnących lakierów, które nie mają zapachu i którymi można malować wygodnie aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 nie bardzo. Lakiery samochodowe typu Motip nie. Oczywiście po wyschnięciu. Nie zależy to od rodzaju bazy lakieru tylko od rozpuszczalnika. Przede wszystkim piszesz, że masz pigmenty. Czy w ich specyfikacji napisano czym da się je rozcieńczyć? Nie każda baza będzie wodorozcieńczalna...rozróżnij lakiery i farby akrylowe - to coś zupełnie innego... poza tym i tak nie spełni warunku szybkiego schnięcia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 poza tym i tak nie spełni warunku szybkiego schnięcia:) na pewno nie spełni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) nie bardzo - farby akrylowe reagują z hartzlakiem... Skąd Ty masz takie informacje???To oczywiście nieprawdziwe informacje.Farby - czy lakiery akrylowe nie reagują z lakierami poliuretanowymiCzasem może być sytuacja, że zostanie z farby wypłukana niewielka ilość pigmentu... Edytowane 19 Grudnia 2019 przez eRKa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Skąd Ty masz takie informacje???To oczywiście nieprawdziwe informacje.Farby - czy lakiery akrylowe nie reagują z lakierami poliuretanowymiCzasem może być sytuacja, że zostanie z farby wypłukana niewielka ilość pigmentu...z doswiadczenia:) farby reagują... dobrze wyschnięte lakiery akrylowe różnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Naprawde nie wiem Kolego jakich Ty farb używasz.Żadna z takich: https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-plastyczne-malarstwo-256382?string=Farby%20akrylowe&bmatch=baseline-nbn-dict43-col-1-4-1127 z poliuretanowym lakierem nie reaguje. Jak napisałem powyżej - może się zdarzyć, że pigment zawarty w farbie zostanie wypłukany - powstanie takie lekkie przebarwienie.Ale to naprawdę sporadyczne przypadki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Przede wszystkim piszesz z pretensją i oczekujesz gotowych rozwiązań, które defacto nie istnieją. Bo nie ma na rynku szybkoschnących lakierów, które nie mają zapachu i którymi można malować wygodnie aerografem.Kolego trochę dystansu i mniej nerwowości.Nikogo nie obraziłem, zapytałem się o pomoc a Ty mi piszesz że oczekuję gotowca. Żadnym specjalistą nie jestem ale ile mogę to dzielę się swoją wiedzą. Prześledź choćby ten wątek a zobaczysz że zdradzam kilka z swoich woblerowych patentów. Zdrowia życzę. Powróćmy do wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Naprawde nie wiem Kolego jakich Ty farb używasz.Żadna z takich: https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-plastyczne-malarstwo-256382?string=Farby%20akrylowe&bmatch=baseline-nbn-dict43-col-1-4-1127 z poliuretanowym lakierem nie reaguje. Jak napisałem powyżej - może się zdarzyć, że pigment zawarty w farbie zostanie wypłukany - powstanie takie lekkie przebarwienie.Ale to naprawdę sporadyczne przypadkitakich lub podobnych... jedyna różnica to domalux zamiast harzlaka... to raczej nie robi różnicy... farba nie reaguje, ona po prostu spływa:) widać mamy zupełnie inne doświadczenia...dalsza dyskusja nie ma sensu, chyba, że wpadniesz do Lanckorony na eksperymenty:) ps. może za krotko czekałem na wyschnięcie lub było za zimno... Edytowane 19 Grudnia 2019 przez czarny1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 te nie płyną, można spoko malować gąbką, do aero się nie nadają bo są gęste. Mają bardzo intensywne kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Dziw nad dziwy...Używałem tylko takich. Od Maimerii do jakichś tanich z Allegro.Nigdy nie działo się nic złego.Bywało, że powstawały jakieś maleńkie przebarwienia - ale to nie farba spływała, lecz raczej pigment zostawał wypłukiwany.Jeśli chodzi o wyschniecie farb to było odpowiednie. Bywało że i miesiąc czy więcej po malowaniu wobki czekały na lakier. Może dzisiejsze poliuretany mają inny skład? Od 2 lat nic w sumie nie malowałem... A może tylko to samo inaczej nazywamy? Ty mówisz, o spływaniu, ja o wypłukiwanym pigmencie?Ale jak dla mnie to było całkiem marginalne zjawisko, dość rzadkie i nie z każdą farbą występujące. I na tyle znikomo wpływające na kolorystykę ostateczną, że zwyczajnie nie zawracałem sobie tym głowy. I aero można użyć... Rozcieńczamy wodą - najlepiej destylowaną... "Mają bardzo intensywne kolory." - ale jak z kryciem? Edytowane 19 Grudnia 2019 przez eRKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 kiedyś mialem z tym problem, teraz daję warstwe bezbarwnego akrylu na wierzch i nic nie spływa... jakbym poczekał tydzień z lakierem mogłoby nie spływać... czasem spływało połowę kolorów, czasem mniej... w wyższej temperaturze lakier zastyga zanim kolory spłyną - może to tłumaczy brak problemów u Ciebie?do aero faktycznie super zwłaszcza, że nie trzeba żadnego rozpuszczalnika do czyszczenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) z doswiadczenia:) farby reagują... dobrze wyschnięte lakiery akrylowe różnie... Używane przeze mnie farby akrylowe z Hartzlackiem nie reagują...a do tej pory używałem już może z 3 czy 4 rodzajów... Edytowane 19 Grudnia 2019 przez G_rzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 kiedyś mialem z tym problem, teraz daję warstwe bezbarwnego akrylu na wierzch i nic nie spływa... jakbym poczekał tydzień z lakierem mogłoby nie spływać... czasem spływało połowę kolorów, czasem mniej... w wyższej temperaturze lakier zastyga zanim kolory spłyną - może to tłumaczy brak problemów u Ciebie?do aero faktycznie super zwłaszcza, że nie trzeba żadnego rozpuszczalnika do czyszczenia:)Dobrze wyschnięty lakier akrylowy (wodny) wytrzymuje lakier Domalux. Farby pod nim czy kalkomania rozpuszczalnki oryginalnego lakieru Domalux nie ruszają.Ale jak ktoś doleje rozpuszczalnika do poliuretanow do gęstego lakieru to ma pewne ścinanie tego co pod spodem. Akrylowy lakier wodny, najlepiej w 3-5warstwach musi schnąć 3-5 dni. Wtedy można "domaluxować". Hartzlaku nie używałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Mam pytanko -jak idealnie naciąć otwory na ster? Mi to wychodzi w ręcznie różnie .Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Ostatnio wklejałem stery i na szybko zrobiłem zdjęcie jak przygotowuje ster do wklejenia.Czas na 1 ster max 5 sekund, matuje krawędź a w zasadzie jej środkową część na szlifierce. Czemu ma to służyć? Ano klej mocniej trzyma porowatego poliwęglanu, ster trzyma jak diabli. Czasami nawet za mocno jak mnie najdzie ochota na wymianę steru na mniejszy/większy to nie mogę go wyrwać. Stery czy to z wykrojników czy z maszyn cnc po wklejeniu lekko gładzę na filcu aby usunąć wszelkie zadziorki itp itd. Edytowane 9 Września 2020 przez Zybi81 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Ja czasami jeszcze wiercę otwór, to też dodatkowo wzmacnia połączenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Tak ale ja hołduje zasadzie szybko i skuteczniePatent z wierceniem otwór będzie mieć napewno uzasadnienie przy większych woblerach, przy mniejszych mi wystarczy szlifowanie krawędzi. Tak jest szybciej a ja chyba za wygodny jestem.Ps. No i tak myślę że to większa powierzchnia trzymania jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Tak, stosuje otwór przy większych woblerach i jako uzupełnienie właśnie zmatowienia. Trzyma jak cholera ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Stery czy to z wykrojników czy z maszyn cnc po wklejeniu lekko gładzę na filcu aby usunąć wszelkie zadziorki itp itd. Do gładzenia polecam drewnianą kostkę czy deseczkę - kilka ruchów i wypolerowane na szkło Aczkolwiek powoli przestaje się bawić w polerowanie... za szybko ostatnio zrywam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Witam. Potrzebuje zrobić z farby akrylowej białej w połysku matową. Muszę prysnąć tylko 1 korpus. Ktoś ma patent jak to zrobić bez nakładu finansowego z rzeczy domowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 zmatowić drobnym papierem ściernym? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Jesli bedziesz pryskał na to bezbarwnym lakierem nic sie niesprawdzi bo nabierze połysky. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Wiem, korpus ma być matowy i leci jako wzór do wykonania formy aluminiowej. Takie wytyczne dostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi