cyprys19 Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 To dziwne, bo korpus jest tylko do zeskanowania. Ja wysyłałem polakierowane wzornik i nigdy nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Skoro masz "psiknąc" to może na mokry lakier posypać talkiem. Wtedy będzie mat. Lakier oczywiście nie może od razu po natrysku wysychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Przetrzyj drobnym papierem. Pewnie chodzi o to, żeby nie było refleksów przy skanowaniu. Czarna Vallejo Air też da matowe wykończenie, kwestia tego czy przeżyje transport, eventualnie Vallejo premium. Najtaniej wychodzi i tak przetrzeć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Panowie mam pytanie, czym różni się distal classic od distal rapid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 (edytowane) Na pewno czasem schnięcia. I widzę też, że Classic coraz trudniej dostępny Edytowane 22 Października 2020 przez G_rzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 (edytowane) Rapid jest bezbarwny i wiąże w kilka minut. Classic ma kolor kremowy i potrzebuje ok. doby żeby się utwardzić. Classic podobno już nie produkowany. Jeżeli masz gdzieś sklep w ktorym mają na stanie to bierz na zapas Edytowane 22 Października 2020 przez MichałM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek44 Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Dzień dobry.Różnią się czasem schnięcia, żelowania, przydatności do użytku, czasem wiązania. Distal Rapid schnie szybko a classic dłużej. Czas pełnego utwardzenia jest podobny. Co nie zmienia faktu, że Rapidem można wkleić ster i lecieć nad wodę. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Dzięki wielkie za szybka odpowiedz. Właśnie patrzyłem na znanej stronie Allegro i rapida nie ma za to classica jest do woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Rapid jest raczej bez problemu dostępny w sklepach internetowych.Od kilku lat używam go do wklejania sterów. Nie kurczy się, nie rozszerza. Po wklejeniu wieczorem sterów, rano można śmiało łowić czy ustawiać ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto2 Opublikowano 3 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 Siemka Panowie, ile warstw hartzlacka po malowaniu stosujecie przy woblerach z żywicy? Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 3 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 Zależy jaki wobler. Jak masz ładny gładki korpus to możesz i jedną tu nie ma takiej spiny jak przy drewnie gdzie lakier ma zabrzpieczyć korpus. Ja stosuję zwykle kilka lakierów ale to z innych względów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto2 Opublikowano 3 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 Oki, czyli dwie warstwy powinny zagadać elegancko [emoji3] Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 Woblery mogą wyglądać elegancko jak idą do sklepu lub masz ochotę je sprzedać. Najłowniejsze woblery to matowe, zużyte, wydrapane. Jednym słowem używane, stare. Lakier (jego połysk) wcale nie jest super jako wabik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Woblery mogą wyglądać elegancko jak idą do sklepu lub masz ochotę je sprzedać. Najłowniejsze woblery to matowe, zużyte, wydrapane. Jednym słowem używane, stare. Lakier (jego połysk) wcale nie jest super jako wabik. No racja, ale przecież one też kiedyś były ładne i błyszczące. Mam matowić woblery - będą łowniejsze? Bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Możesz spróbować jakiś mniej łowny. Zwłaszcza pstrągowe. Papierek ścierny wodny i próba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Problem z tymi mniej łownymi jest taki że się ich nie wrzuca do wody... ale sama idea jest ciekawa, być może ją kiedyś na bezrybiu wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Na bezrybiu nie działa. Nie próbuj. Muszą być ryby. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Możesz spróbować jakiś mniej łowny. Zwłaszcza pstrągowe. Papierek ścierny wodny i próba. W tej metodzie trzeba robić to bardzo ostrożnie by nie naruszyć "farby". Osobiście w celu zmatowienia malowałem woblery pędzelkiem lakierem matowym do modeli plastikowych Tamiya. Wobler stawała się matowy i przy okazji dostawał dodatkowo mikro warstwę ochronną. Oczywiście z całą ideą matowych woblerów zgadzam się w całej rozciągłości. Polecam, sprawdzone ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Najlepiej gdyby już z produkcji wychodziły matowe. Ale kto by takie kupił. Samemu dla siebie można wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Macie może jakiś patent na to by z korzenia w miarę szybko listewki wycinać? Myślę o wyrzynarce stołowej ale może jest coś innego, może nawet skuteczniejszego:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Grzegorzu a dlaczego akurat korzeń stał się Twoim ulubionym materiałem?Pewnie zwykłe listewki lipowe są łatwiejsze w obróbce,a odpowiednio zaimpregnowane są równie twarde i trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Marcin, lipy nie lubię, jakoś trudno z niej wydobyć "życie". Za to korzeń olchy ma wszystko to co mi odpowiada:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Marcin, lipy nie lubię, jakoś trudno z niej wydobyć "życie". Za to korzeń olchy ma wszystko to co mi odpowiada:-) ma też jedną poważną wadę - nie występuje w postaci listewek:) możesz go zastąpic korzeniem wierzby, własności ma bardzo podobne... Grzegorzu a dlaczego akurat korzeń stał się Twoim ulubionym materiałem?Pewnie zwykłe listewki lipowe są łatwiejsze w obróbce,a odpowiednio zaimpregnowane są równie twarde i trwałe. lipa jest znacznie mniej przyjemna w obróbce i wyraźnie cięższa... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 ma też jedną poważną wadę - nie występuje w postaci listewek:) możesz go zastąpic korzeniem wierzby, własności ma bardzo podobne... lipa jest znacznie mniej przyjemna w obróbce i wyraźnie cięższa...O widzisz ilu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć! nigdy nie miałem do czynienia z tym materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 chyba najlepszy materiał do strugania - niestety upierdliwy we wstępnej obróbce... no i ciężko znależć duży kawałek pod większe woblery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi