Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Przetrzyj drobnym papierem. Pewnie chodzi o to, żeby nie było refleksów przy skanowaniu. Czarna Vallejo Air też da matowe wykończenie, kwestia tego czy przeżyje transport, eventualnie Vallejo premium. Najtaniej wychodzi i tak przetrzeć.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Rapid jest bezbarwny i wiąże w kilka minut. Classic ma kolor kremowy i potrzebuje ok. doby żeby się utwardzić. Classic podobno już nie produkowany. Jeżeli masz gdzieś sklep w ktorym mają na stanie to bierz na zapas ;)

Edytowane przez MichałM

• 11 miesięcy temu...

Woblery mogą wyglądać elegancko jak idą do sklepu lub masz ochotę je sprzedać. Najłowniejsze woblery to matowe, zużyte, wydrapane. Jednym słowem używane, stare. Lakier (jego połysk) wcale nie jest super jako wabik.

:) No racja, ale przecież one też kiedyś były ładne i błyszczące. Mam matowić woblery - będą łowniejsze? Bez przesady :D

Możesz spróbować jakiś mniej łowny. Zwłaszcza pstrągowe. Papierek ścierny wodny i próba.  :)

W tej metodzie trzeba robić to bardzo ostrożnie by nie naruszyć "farby". Osobiście w celu zmatowienia malowałem woblery pędzelkiem lakierem matowym do modeli plastikowych Tamiya. Wobler stawała się matowy i przy okazji dostawał dodatkowo mikro warstwę ochronną. Oczywiście z całą ideą matowych woblerów zgadzam się w całej rozciągłości. Polecam, sprawdzone !  :)

• 2 miesiące temu...

Marcin, lipy nie lubię, jakoś trudno z niej wydobyć "życie". Za to korzeń olchy ma wszystko to co mi odpowiada:-)

ma też jedną poważną wadę - nie występuje w postaci listewek:) możesz go zastąpic korzeniem wierzby, własności ma bardzo podobne... 

Grzegorzu a dlaczego akurat korzeń stał się Twoim ulubionym materiałem?

Pewnie zwykłe listewki lipowe są łatwiejsze w obróbce,a odpowiednio zaimpregnowane są równie twarde i trwałe.

lipa jest znacznie mniej przyjemna w obróbce i wyraźnie cięższa...

• Like 1

ma też jedną poważną wadę - nie występuje w postaci listewek:) możesz go zastąpic korzeniem wierzby, własności ma bardzo podobne... 

lipa jest znacznie mniej przyjemna w obróbce i wyraźnie cięższa...

O widzisz ilu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć! nigdy nie miałem do czynienia z tym materiałem.