Skocz do zawartości

Woblerowe patenty

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

"...ma też jedną poważną wadę - nie występuje w postaci listewek:) możesz go zastąpic korzeniem wierzby, własności ma bardzo podobne..."

Tylko ta wierzba ma zapewne tą samą wadę co olcha:-)

Niemniej jednak dzięki, przy okazji i z tym materiałem spróbuję choć olchy zdecydowanie więcej w okolicy.

Edytowane przez G_rzegorz

Panowie, a probowal ktos z korzenia topoli? Ostatnio w mojej miescinie niedaleko mnie bylo jedna wielka scinana a pozniej wyrywali pieniek koparka. Korzenie konkretne. Dwoma kawalkami sie zaopiekowalem i teraz sie susza.

Ile suszycie inne korzenie? Rok? Bo listewki lipowe sa sezonowane na allegro ale korzeni chyba nikt nie sprzedaje

Patent na niewielkie ilości drewna do wysuszenia to suszarka do grzybów, lub bardziej ryzykowny ale to trzeba z wyczuciem i też działa mikrofalówka. Do drugiego nie namawiam bo jest ryzykownie ale działa i z surowego drewna można mieć kawałek do strugania w ten sam dzień. Robiłem tak jak zaczynałem się bawić w struganie z gałązek lipy .

• Like 1

Z korzenia topoli jeszcze nie próbowałem. Ale jeśli chodzi o korzeń olchy to wystarczy moim zdaniem kilka dni suszenia. Tylko trzeba pamiętać by korę usunąć od razu bo później to jest męczarnia.

Kiedyś pamiętam, że olchę nawet chwilę po zebraniu strugałem. Jakbym marchewkę obierał:-) Tylko po wysuszeniu trzeba było jeszcze papierkiem ściernym przeszlifować.

Edytowane przez G_rzegorz
  • Like 1

Dzieki za szybkie odp. Akurat kawalki ktore zabralem sa grube. Do suszarki na grzyby by nie weszly - zreszta najpierw musialbym ja kupic ewentualnie pozyczyc :) w pokojowej temperaturze jak myslicie ile to powinno stac?

I faktycznie taki kawalek korzenia jest odczuwalnie lzejszy niz podobnej wielkosci kawalek lipy. Nie mam mozliwosci dokonania rzetelnych pomiarow gestosci ale czuc roznice :)

• 4 tygodnie później...

Żeby specjalnie nie zakładać nowego tematu a myślę, że ten dział się nadaje więc pytam tutaj.

Potrzebuje kupić drut ołowiany 6mm, może być na szpuli, w kawałku -one ch.j

Szukam po necie i jedyna firma, sklep który coś takiego ma nie daje zrobić zamówienia,nr telefonu okazuje się że takiego nie ma także lipa jakaś. Macie jakieś namiary na miejsce, twórcę takowego drutu? Może być też wałek.

Zrobienie czego takiego nie jest problemem ale chwilowo nie mam warunków i muszę się tak wspomagać

1 metr drutu 6 milimetrów waży ok 3.2kg. Lepiej odlać sobie walki tyle ile trzeba. Takie które można założyć na drut w woblerze. Chyba że kolega potrzebuje do czegoś innego niż do wyważenie woblerów to inna sprawa. Cena tego 6mm z linku jest bardzo dobra.

W zeszłym tygodniu próbowałem zamówienie zrobić i płacić pay palem ale wywalało mnie.

Zrobiłem za pobraniem i poszło.Dzwoniłem na numer gościa i okazuje się że nie ma takiego numeru. Ale jednak wysłali i drut spoko, właśnie ląduje w woblerach ????

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

hmmm kopiarka 3d po rosyjsku ?

https://www.youtube.com/watch?v=95fD3kIqHSY

To po googl-aj na fińskich stronach, tam jest mnóstwo takich kopiarek. Kiedyś sam sie zastanawiałem nad zrobieniem ale brakło czasu. Teraz w dobie żywicy chyba juz nie...

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka