Skocz do zawartości
  • 0

Street Fishing Extreme Bydgoszcz - INFORMATOR

admin

Pytanie

Informacja dla uczestników Street Fishing Extreme 2016 w Bydgoszczy na rzece Brda - 29.05.2016. . Dzisiaj w wielkim skrócie plan naszych zawodów oraz najważniejsze informacje:

• 08:00 Zbiórka Plac Teatralny, Bydgoszcz, ul. Mostowa (będzie nas widać więc na pewno trafisz) – rejestracja i wydawanie kart startowych (na podstawie ważnej karty wędkarskiej) – namiot Bura Zawodów. Mimo, że zostaliśmy zwolnieni z opłat w o/Bydgoszcz to koniecznie zabierz ze sobą kartę wędkarską. 
  • 08:45 Odprawa – plac przy biurze zawodów. Omówimy regulamin, zasady rywalizacji.
  • 09:00 Zdjęcie grupowe - teren Biura Zawodów
  • 09:00 Start zawodów – na sygnał sędziego (start dźwiękowy) – wszyscy razem startujemy z jednego miejsca, na sygnał sędziego – niedozwolone wcześniejsze opuszczenie terenu.
  • 15:00 Zamykamy zbieranie kart startowych (nie przyjmujemy spóźnialskich) – zdajemy karty w biurze zawodów. UWAGA! Nie przyjmujemy kart startowych bez podsumowania punktów. 
  • 15:00 Wydajemy posiłek dla uczestników, a zespół Street Fishing Poland podsumowuje wyniki. W tym czasie możesz być poproszony o pokazanie zdjęć swoich ryb.
  • 16:30 Ogłaszamy wyniki i rozdajemy nagrody (miejsca 1-3, miejsce 21) oraz pakiety startowe i niespodzianki - warto poczekać.
  • 17:00 Zaczynami integrację Wędkarzy Street!
  • 19:00 Zamknięcie biura Zawodów
Uwaga! Ważne:
  • Zadania premiowe będziemy wysyłać na telefon komórkowy (SMS'em) - bądźcie czujni - Tto nie tylko możliwość zdobycia dodatkowych punktów ale również extra upominków
  • Jak najszybciej wypuszczamy ryby w szczególności łososiowate ... te mogą się trafić. 
  • Ryby do punktacji muszą być udokumentowane - ryba położona na miarce, dwa identyfikatory na zdjęciu - trzymaj się więc blisko innych uczestników.
  • Zadania premiowe będą odbywały się w centrum miasta.
To tyle na dzień dzisiejszy. Wszelkie informacje na temat zawodów znajdziesz tutaj: http://streetfishing.pl/2016/05/23/bydgoszcz-29-05-2016/​​

Pozdrawiamy 

Zespół Street Fishing Poland​

• Like 6

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No ja z tej strony oplacalem i wszystko szybko i sprawnie tylko trzeba dane dobrze uzupelnic bo na początku nie wpisalem czegos i bylem w systemie jako niezrzeszony w pzw

Swoja drogą fajnie że ktoś zrobil taką stronke juz nie trzeba kombinowac tylko kilka kliknięć wystarczy

• 0
Znalazłem jakąś mapkę.

Na Brdzie uczyłem się spinningować jak miałem naście lat,czyli 25 lat temu.Wtedy woda była zupełnie inna.

Mętna,brudna,ścieki szły bezpośrednio do Brdy.Ryby było mnóstwo,rzeka nie zamarzała nawet w najwieksze mrozy.

Płocie 35cm,leszcze 2-3 kilo na porządku dziennym.Mnóstwo sandacza,okoni,ukleje po 20 cm i większe.

Przy PKS-ie szły ścieki z rzeźni,tam były ryby co nie jednemu wędkę połamało.Zielska niewiele,pojedyncze kępy.

Klenie "stały" pod samymi brzegami,ławice po kilkadziesiąt sztuk.Jazie podobnie,gdzie troszkę traw podwodnych,tam jazie 35-55cm.

Łowiłem w ciągu 2-3 godzin po kilka sztuk na prawie nie obracającą się obrotówkę nr 3.jak miałem OKO 3 HRT,to kosiłem na potęgę.

Teraz woda czysta(choć lekko mętnawa w tym roku),zielska latem do samej powierzchni.Tak dużo że wysyłają wodne kosiarki,bo wioślarze mają problem trenować.

Od 11 do 17 i niżej ruch wioślarzy,kajakarzy,tramwajów wodych,motorówek i skuterów ogromny.Dodatkowo zielsko płynące z elektrowni.

1.Kanał łączący sie z rzeką.Wiosną sporo grubego okonia,potem pojawiają się klenie,certy.Woda do 1,5 m.

2.Cypel-tam jest sporo ukleji i drapieżników,bolenie,szczupaki,okonie,pstrągi i lipienie(to nie żart).Rynna po Pn stronie.

3.Tu prostka,czasem oczkujące klenie,woda do 2m.Sporo drobnych szczupaków.Ten z wcześniejszego posta na jerka,to z tego miejsca.

4.Ujęcie wody do elektrociepłowni.Woda głębsza.

5.Wiadukt- Rynna z okoniami,kleniami.Można naurywać,ale i nałowić.Trudny dostęp,blisko droga,hałas.

Od tego miejsca głowny nurt idzie na południową część.

6.Drugi brzeg chyba lepszy,miejsce spożywania piwa i innych trunków przez lokalnych mieszkańców.Także oni spacerują ze sporymi psami.

7. Głeboki odcinek,wysoki murek.Tu należy mieć podbierak z minimum 1,5 m rączką.Nie łowiłem tam,ale miejscowi ćwiczą okonie z gruntu.

8.Odcinek koło śluzy,podobny do 7.

9.Od Wyspy Młyńskiej w dół dużo ludzi,hałas,impreza dla dzieci,ale też można sobie głowę ukręcić,bo "towary" chodzą zjawiskowe :-)

Z kładek widać czasem spore brzany,trafiają sie smolty troci.Spory uciąg wody.

10.Druga strona wyspy.Jak pracuje jaz spustowy czy wyrównawczy,to w nurcie klenie,trocie,sandacze,

certy,jak to mówią "Panie,tu każda ryba jest"

Kiedyś tam nie było przystani,w nocy łowiło sie po kilkanaście sandaczy na woblery.

11.Miejsce przy elektrowni i biurze zawodów.Do mostu.krótki odcinek,ale kiedyś piekielnie rybny.

Teraz tam nie łowię,ale sandacze,bolenie,trocie,przy murkach okonie i jazie.Zaraz przy biurze bedzie mała wysepka,

Kiedyś na jej szczycie był dołek,wystarczyło wrzucić trociowego woblera 8-9 cm targać sandacza za sandaczem.wysoki murek

12.Prostka przy Poczcie Głownej,klubie Awangarda,barkach.Duży wobler(5-8cm) okonie i klenie.

13.Przy parkingu.Okonie,bolenie,klenie.Pn część głebsza,lecz bardziej stromy brzeg.Szlak zgrabnych biegaczek.

14.Pn część,bo druga ogrodzona przez kluby wioślarskie.Fajne głebokie miejsce.

15.Ulubione miejsce dłubaczy mikroskopijnych okonków na bocznika.

Kiedyś po drugiej stronie nałowiłem okoni (kilka 35-45 cm,przy słupach do cumowania barek)

16 Tu teraz też rządzi boczniak,ale tu kiedyś łamało wedki na rybach co w menu miały resztki z rzeźni.

Oczkują klenie,to miejsce znam z młodzieńczych lat,teraz czasem sobie tam testuję przynęty(na przystanku tramwaju wodnego)

Poniżej kładki barka.Przy dziobie bywały klenie i okonie.

17 Tu przerzuciłem pewnie kilkaset kg ryb.Znałem tam każdą kępę trawy.Szczupaki do 90cm,jazie do 55cm,

sandacze 60cm,wzdręgi na spinning do 35cm. Woda do 2 m,z płycicnami pod brzegami.

Kiedyś miejsce tarłowe leszczy,raczej leszczorów,bo bywały takie do 4-5 kg.Miejsca z trzcinkami,słupami do cumowania.

Jeszcze 15 lat temu na ławeczkach tarło homo sapiens także.

Co warto mieć: buty traperkowate z dobrym bieżnikiem (np Virbam),

bo brzeg przeważne z płyt ułożonych pod kątem 45 stopni(można zjechać do wody przy podbieraniu)

długi podbierak sie przyda.

Jak na wodzie będzie hałas,motorówki,skutery,to o kleniach można zapomnieć. Wieksze szanse na pewno będą od 12 do 1.

Tam jest zdecydowanie spokojniej na wodzie

Moje uwagi/porady mogą być także częściowo nieaktualne.Ja nie lubię za bardzo łowić w mieście.

Jestem tam czasem jak mam godzinę,połtorej wolnego,kobieta siedzi i ogląda,to co mnie nie interesuje.

Większość spostrzeżeń jest sprzed kilku lat itd.

mam nadzieję,że troszkę pomogłem.Liczę na korektę i spostrzeżenia innych miejscowych.

post-45930-0-68113400-1464297152_thumb.jpg

Edytowane przez Taps
  • Like 20

• 0

Aa screen to zrzut ekranu zdjecie tego co aktualnie na pulpicie ... Nie wazne mapka super przyda sie na pewno dla kogos kto pierwszy raz bedzie na brdzie łowił. A czy mogl bys cos napisac o odcinku gorski. Od mostu na ludwikowie w gore ? Zamierzam skoczyc tam na pare godzin w sobote rano i pytanie czy warto czy startowac przy moscie czy moze gdzies podjechac busem lub tramwajem wyzej?

• 0

Kawałek od biura zawodów jest jeszcze parking (a właściwie plac) przy ulicy Babia Wieś, przy samej rzece a do biura zawodów wzdłuż Brdy idzie się max 10min. Przy ulicy Ustronie jest też trochę miejsca dla samochodu. 0b5f846991c80ab153f13260b79d11bf.jpg

Wysłane z mojego Letv X500 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez lukastrance