Skocz do zawartości

woblerki made by osiak

osiak

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Za 2 tygodnie(majówka) wybieram się nad nasze polskie morze. Zatoka Pucka w przerwach między :

chciał bym spróbować połowić belony, nie mam żadnego doświadczenia w połowie tej rybki. Wyczytałem , że maj jest dobrym okresem na ta rybe. Teraz nasuwa się pytanie na co łowić belone ? Myślicie, że woblerki boleniowe się sprawdzą? Jakie rozmiary, 1 czy 2 kotwice? Żyłka czy plecionka? Z przyponem czy bez? I może warto zapolować w maju na jakieś inne gatunki na zatoce/morzu z brzegu?

post-2782-1348916999,9159_thumb.jpg

W początku maja może być i pewnie będzie za wcześnie na belonę, byłem kiedyś od 1 do 10, przy okazji próbowałem belon i na zero. Drugi raz łowiłem po 15-stym i już belonki się ładnie kręciły, jak są powinny brać. Z przynęt próbowałem woblerów i wahadłówek. Połowiłem tylko na wahadła i zdecydowana większość ponad 40 belon na zamkerówki. Dobrze założyć przywieszkę, początkowo próbowałem bez, ale było tyle pustych brań że w końcu pękłem i dołożyłem małą kotwiczkę na 5cm kawałku grubej żyłki.

wujek

Boleniowe bezsterowce powinny być ok, chociaż lepsze byłyby długie wahadełka 16g-18g. Co do przywieszek to ja stosuję potrójne kółeczko łącznikowe lub wstawiam między blachę a kotwiczkę dwa kółeczka i krętlik. Takie odstawienie spokojnie wystarczy. Kotwice powinny być bardzo ostre żeby zacinać nawet za dziób. Możesz spróbować też zamiast kotwiczki dać włóknisty rdzeń ze sznurówki, nie ma spiętych i pustych brań ale bliżej się tym rzuca. Włókno te skutecznie wplątuje się w ząbki belon i hol jest o wiele pewniejszy niż na kotwiczce. Poważnie.

Belona pojawia się u nas jak zakwitną rzepaki, ale te rzepaki nad morzem nie w centrum Polski. Wszystko zależy od pogody więc dokładnie ciężko to określić.

Zawsze łowię z brzegu. Tzn. w spodniobutach B) Jeśli nie ma jeszcze belony a nie ma totalnej lampy to możesz pochodzić za trotką. Sprzęt ten sam, do tego ewentualnie spirulino i muszki. Ale musisz wtedy dać długi przypon ok 4m najlepiej. Zresztą belony też tak się da łowić. W niektórych miescach o tej porze można połowić śledzi na przywieszki ale tych to nie mogę rozgryźć kiedy są u mnie na plażach.