Skocz do zawartości

woblerki made by osiak

osiak

Rekomendowane odpowiedzi

wykombinowałem ostatnio takiego cudaka 4,5 cm-7gr,drut 1mm, ster 1,5mm, nie skupiałem się zbytnio na malowaniu, wyszedł malutki pocisk na letnie rapy uganiające się na płyciznach za narybkiem, praca drobna, stabilny nawet w najszybszych przelewach. Na pewno muszę zrobić ich więcej...

post-2782-1348917164,2044_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...

Pierwsze Jerki 10cm prawie gotowe(zostało tylko lakierowanie).

Malowanie raczej proste, w tej partii uwagę zwracałem na zachowanie klocków przy zmianach w obciążeniu. Każdy ma inaczej rozmieszczone obciążenie w różnej gramaturze. Początkowo było ich 15 szt, po testach pracy te kilka sztuk będzie można powielać. Wszystkie tonące, każdy zawraca jeden bardziej, drugi mniej.Wszystkie lusterkują podczas opadu.

Materiał : Deska dębowa 18mm, drut 1,2mm. Waga od 54 gr do 72 gr.

Na wykończenie czeka jeszcze cała masa surowych kształtek z dębu i akacji w długości od 7 do 15 cm.

PS. Myślałem, że dąb jest twardy i ciężki w obróbce, po pierwszym korpusie z akacji szybko zmieniłem zdanie :D

post-2782-1348917386,0899_thumb.jpg

post-2782-1348917386,1448_thumb.jpg

To jest to - prawdziwe drewniane jerki. Twarde drewno zawsze odwdzięcza się dłuższą żywotnością tych wobków:) Ja robiłem trochę z oczyszczonej suchej sosny. Nie jest tak twarda jak dąb, a wytrzymałość bardzo dobra. Przy tak twardych materiałach dobrze jest przed malowaniem położyć kilka warstw lakieru jako podkład wyrównujący. Nie widać wtedy słojów. Jak masz jeszcze nie pomalowane korpusy to warto spróbować z tym podkładem. Wobek jest gładki i malowanie jest przez to czytelniejsze:)

Z tym podkładem wiem o co chodzi, kolejne postaram się zrobić gładkie, tu poszedł 2 razy capon i chyba 3 warstwy emalii akrylowej. Korpusów nie szlifowałem na gładko i może dlatego wyszło jak wyszło. Jednak mi się podoba taka faktura drewna. Zobaczymy jak to będzie wyglądało po lakierze.

• 5 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...
Świąteczne klocki:)

teraz zastanawiam się jak je pomalować, jakieś propozycje?

Naklej zdjęcia.

Od góry: Teściowa, żona w ciąży, sąsiadka blondynka, sąsiadka brunetka, sąsiadka anorektyczka.

Zapewniam, że będą to przynęty baaaaardzo oryginalne ;)  :D  :D  :D .