Skocz do zawartości

Muszki i techniki na San - czerwiec/lipiec

Kacper.K

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się za 3 tygodnie na weekend nad San. Co prawda koledzy znad Sanu jakiś zestaw much mi przygotują, ale chciałbym mieć także coś swojego. 

Zamierzam łowić na suchą i na pedałki, a także na nimfę. Proszę o podpowiedzi jakie muszki przygotować. Z tego co się orientuję na podstawie moich, co prawda niewielkich doświadczeń z tą rzeką to w czerwcu trzeba mieć:
- rude chrusty z sarny #12-#16

- jętki z tułowiem z bażanta #12-#20 z jeżynką, bez jeżynki, z ogonkiem i bez niego (w mniejszych rozmiarach)

- jętki z zielonkawym tułowiem 

- jętki z tułowiem z czapli

- chruściki z zieloną dupką 

Natomiast bardzo kiepsko ogarniam nimfetki, oczywiście wiem że nieśmiertelna brązka daje radę, ale będę bardziej pewny jeśli coś jeszcze będę miał :)

Jakie główki stosować w nimfetkach? Wolframowe czy mosiężne? 

Dawać ogonki do jętek w rozmiarach #16 i wyżej? Różne teorie słyszałem. 

• Like 1

parkinsony - #14-12, gangreny #14-10, jeśli chodzi o obciążenie to w zależności od poziomu wody, ale generalnie to 3,5-3 wolfram w przypadku parkinsonów i 3,5 - 2,5 gangreny (kolory metaliczny róż i fluo pomarańcz). Kolor parkinsona to ciemna czerwień. Dobrze dodać po "pleckach" perłową lametkę w przypadku obu wzorów.

• Like 1

Co do nimf to na kopniętej wodzie mogą się sprawdzić nieśmiertelne plecione cieślikówki, antale, włoszki itp., poza tym tak jak wspomniałeś różne warianty brązek - to tak w skrócie. Wielkość #14 - 10 obciążenie 3,5 - 2 w przyp. wolframu, wszystko zależności od warunków hydrologicznych. Im woda bardziej "kopnięta" tym więcej akcentów fluo. W tym okresie powinna się pojawiać już jętka majowa i można również łowić na imitację nimfy jętki głowacice i inne większe salmonidy :)

• Like 1

Kacper, jest lato, skup się na suchej i mokrej ;) czyli na kwintesencji wędkarstwa muchowego. Korzystaj z lata, ciepła i bogactwa świata owadów. Na nimfę zawsze można połowić, na suchą i mokrą właśnie teraz jest najfajniej.

Oczywiście, głównie chcę trenować suchą bo u mnie oprócz jętki rzadko zdarza się porządna rójka. Do tego pedałki, bo to ciekawe i całkiem inne łowienie. Natomiast nimfy chcę mieć, bo będąc nad Sanem kilka lat temu poszła wysoka woda i jedynie na nimfę można było połowić. 

parkinsony - #14-12, gangreny #14-10, jeśli chodzi o obciążenie to w zależności od poziomu wody, ale generalnie to 3,5-3 wolfram w przypadku parkinsonów i 3,5 - 2,5 gangreny (kolory metaliczny róż i fluo pomarańcz). Kolor parkinsona to ciemna czerwień. Dobrze dodać po "pleckach" perłową lametkę w przypadku obu wzorów.

Pojeżdżę i poszukam takich balonów do gangren. 

Co do nimf to na kopniętej wodzie mogą się sprawdzić nieśmiertelne plecione cieślikówki, antale, włoszki itp., poza tym tak jak wspomniałeś różne warianty brązek - to tak w skrócie. Wielkość #14 - 10 obciążenie 3,5 - 2 w przyp. wolframu, wszystko zależności od warunków hydrologicznych. Im woda bardziej "kopnięta" tym więcej akcentów fluo. W tym okresie powinna się pojawiać już jętka majowa i można również łowić na imitację nimfy jętki głowacice i inne większe salmonidy :)

A do nimfetek - wolfram czy mosiądz ? 

Wszystko zależy od tego jaki będzie poziom wody. Jak będziesz łowił w głębszych miejscach, to wiadomo, że będziesz musiał użyć coś cięższego. Chyba że ryby będą się kręcić przy powierzchni - wtedy leki mosiądz, a czasem wręcz brak obciążenia. Generalnie utarło się że takim złotym środkiem w przypadku nimfetek na haku #16, przy normalnym poziomie wody i niezbyt wydziwionym żerowaniu ryb. wolfram 2 powinien być optymalny na większości stanowisk.

• Like 1

Dodam, jak nie łowię na zawodach :) to staram się łowić na nietypowe wzory nimf i w średnich, czasem większych rozmiarach, tak żeby prowokować ostrożne i większe ryby. Są to zazwyczaj, tak ja sobie to wyobrażam nimfy zbliżone do rhithrogeny, przeważnie wzory plecione na hakach #12 - 10. Dość realistycze ale nie pozbawione elementów konstrukcyjnych wabiących, jak miękkie pióra kuropatwy itp.

• Like 1

Piękne wzory, nie na moje ręce ;)

Mam kilka takich plecionek i pamiętam, że kilka lat temu pod koniec maja jak woda się przybrudziła to były skuteczne na pstrągi. 

Podobno czerwiec to jeden z najlepszych miesięcy na San, zobaczymy czy w tym roku się to sprawdzi ;)

Ja 2 lub 3 lata temu w upalne, czerwcowe, poburzowe ale słoneczne i bardzo gorące popołudnie przy mocno kopniętej wodzie na OSie połowiłem 4 szt. lipieni 45-50cm + 1 pstrąga 50cm na pomarańczowego kiełżyka #8-12 ze sporym wolframem. Brały na to jak głupie. Chruściki rude, brązowe to obowiązek na wieczorowe obławianie zaraz poniżej elektrowni. Bardzo dobrze w czerwcu zeszłego roku sprawdziła mi się też maleńka sucha mrówka bez skrzydełek na #14.

Ogólnie jak łowisz na Sanie (OS szczególnie) to jedna jedyna złota rada - MIEJ ZE SOBĄ MUCHY W KAŻDYM MOŻLIWYM WARIANCIE. Ryby bywają tam nieprzeciętnie wybredne.

Powodzenia 

• Like 2

Piękne wzory, nie na moje ręce ;)

Mam kilka takich plecionek i pamiętam, że kilka lat temu pod koniec maja jak woda się przybrudziła to były skuteczne na pstrągi. 

Podobno czerwiec to jeden z najlepszych miesięcy na San, zobaczymy czy w tym roku się to sprawdzi ;)

Skoro będziesz łowił w sezonie wylotów chrusta to przy wyższej a zwłaszcza brudniejszej wodzie lecisz cały dzień na pupy chruścika. 

Mała woda #10 nieobciążona, większa ten sam size ale już z ołowiem lub kulką.  :lol:

Przy małej i czyściutkiej to musisz się w dzień niestety męczyć.

Na wieczór zanim siądzie chrust to mniej przeźroczysto-pomarańczowe "wylinki". Hak #12-10, cieniutki aby "trzymały" się powierzchni. Rudy Goddard też je zastępuje.

• Like 1

Dzień dobry,

dużo dobrego zostało już napisane powyżej.

Ja również mam swoje typy, które przedstawiam poniżej:

-Rude sarniaki w rozmiarach #12-16

-oliwkowy jig #12-14 (nimfka którą łowię z dalekiej linki. W czasie wylotu chrustów killer!!)

-quillówka w rozmiarach #14-16(jig) oraz #18-20(prosty hak). Ta muszka świetna jest również w wersji z delikatną miękką szarą jeżynką z kury i z delikatnym pomarańczowym akcentem w dupce.

-emergery oliwkowe, bladoróżowe, brązowe, ceglane w rozmiarach #14-22

-Mokre majówki

pzdr

m

post-53712-0-90513200-1464367800_thumb.jpg

post-53712-0-20615700-1464367827_thumb.jpg

post-53712-0-77631600-1464367835_thumb.jpg

post-53712-0-01585600-1464367845_thumb.jpg

post-53712-0-54144800-1464367851_thumb.jpg

• Like 11

Jacek, akurat te z różowymi to nie jest przypadek. Dużo kombinuje z kolorami główek. Te quillowe nimfki bardzo fajnie działają również na czarnych proszkowych, srebrnych jak i niklowych.

Wszystko kwestia tego, gdzie i w jakich warunkach łowimy. Na swoich wodach często używam pomarańczowych, jadąc na San, różowe i srebrne oraz czarne jak smoła, muszą być w pudełku.

• Like 1

Kacprze, czy już lipieniowałes na Sanie?

Pamietaj też o streamerkach w ciemnych raczej odcieniach, hak np.#4

W czwartek wyjeżdżamy, we wczesnych godzinach rannych w piątek melduję się na wodzie. 

Jak najbardziej zrobię, puchowce - oliwka, czarny, brąz ? Czy może zonkery ? 

Jutro wstawię fotki pudełka z suchymi, w zasadzie zamiast siedzieć i kręcić muchy na wyjazd to łowiłem ryby  :D.

• Like 1

Jako, że wróciłem niedawno z Sanu to doradzę Ci muszki suche na hakach #18 #16. Body oliwka, szary, brąz, skrzydło CDC bardzo ciemne położone po trzonku imitacje chrustów albo do góry. Najlepiej bez jeżynek. Kolega który łowił na takie z jeżynkami mówił, że mu przy braniu podbijały lipienie muchę do góry. Ja na bez jeżynkowej nie miałem takich problemów.

• Like 4