Skocz do zawartości
  • 0

moc silnika a zużycie akumlatora

świstak

Pytanie

Witam Kolegów

Zastanawia mnie jak się ma zużycie tego samego akumulatora (o tej samej pojemności) stosowanego przy silnikach o różnym uciągu np. 30 lub 55lbs?

Wiadomo, że przy płynięciu na pełnej mocy 55 na pewno szybciej ogołoci nasz aku ale jak to się ma np. do modeli wyposażonych w maksymilizer.

Czy przy płynięciu ok 3km/h łódką 4,2m i wagą ok 150kg na małym jeziorku będzie odczuwalna różnica w poborze mocy.

Stoję przed zamiarem kupna silnika i zastanawiam się czy 55 zda u mnie egzamin, czy jedynie będzie powodowała to, że aku zostanie szybciej pożarte?

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Jarek

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Silnik bierz NAJMOCNIEJSZY z maximizerem  jaki możesz, bo kto wie gdzie kiedyś wylądujesz ze swoją łajbą,i na jakim akwenie przyjdzie popływać,a już byli tacy co zakupili jakieś pseudo silniczki 34/40 lbs i teraz płaczą że wiatr fala itd ich spycha...i  trzeba kupić mocniejsze :rolleyes: a mając maxi i pływając na 1-3 biegu oszczędzisz sporo energi z aku,bo na 5 biegu długo na maxa nie popływasz..

Edytowane przez delux64
  • Like 2

• 0

poczytaj wątek o wyborze silnika http://jerkbait.pl/topic/24546-jaki-silnik-elektryczny-kupi%C4%87/

zgodzę się że maksymizer pomaga, tzn mniejszy pobór prądu na niższych biegach. Co do mocy to na mocniejszy silnik powinieneś mieć także mocniejszy aku, chyba że zależy CI tylko na prawie szybkim pływaniu na krótkim dystansie (bo 10 km.h raczej nie przekroczysz). Zacznij od tego aby określić jaki masz budżet i gdzie będziesz pływał, potem dopasowuj sprzęt. Bo 55lbs z maksymizerem to robi się juz ponad 1000 zł do tego aku taki ze 100Ah, ładowarka i dwa tysiące może być mało

• 0

Tak dożarty,aby wykonywać pomiary wg poniższego schematu to ja nie jestem.

Czy ktoś z Was faktycznie mierzył na tej samej łodzi pobór prądu przy tej samej prędkości i warunkach dla silnika mniejszej i większej mocy?

Jednak na Orawie,przy tej samej łodzi (wypożyczalnia) i przy tym samym akumulatorze (własnym) :)

stwierdziłem,że Endurka 55 Maks (kumpla) pozwala bezstresowo obskoczyć całą wędkarską dniówkę.

Moja stara 30 - też Endurka załatwia akumulator duużo wcześniej. A jak troszkę wieje,to z trzydziestką

strach wypływać. :angry:

• 0

A więc zdaje się na was i kupuje osapiana max 55/60 do tego aku 115ah, miejmy nadzieje, że na troche wystarczy.

Myślałem też nad torqeedo trawel 1003 ale aby myśleć o trolingu od czasu do czasu przydałaby się druga bateria a tu reasumując całość, to już spory wydatek się robi.