Skocz do zawartości

Bolenie 2010

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

Ciepło stymuluje na wiosnę a jesienią dział dokładnie odwrotnie. Zimno to sygnał do robienia zapasów. Jak zauważyłem nagłe jesienne ocieplenia stymulują wędkarzy, ryby niekoniecznie :D PS. Na naszym kanale bryndza. Woda zasuwa jak szalona :( Ta niżówka teraz jest potrzebna jak psu piąta noga :D

Forecast fajny bolek. Musisz z racji niemocy reszty łapaczy dalej ratować honor tego forum :D

Robert 'koleżanka z pracy' też mile widziana :o Na razie to poganiam kolesia co mi łódkę lepi bo ma zdążyć do kwietnia a idzie mu kiepsko. Do mnie już w zasadzie dotarło, że z bolkami trzeba odpuścić. Chyba, że rzeka, ale tutaj też nie ma optymistycznych wieści więc szkoda kilometry robić. Brakuje takich miejsc jak ma Forecast. Kiedyś łowiłem bolki na Pilicy, pewnie w takich mniejszych rzeczkach teraz się da.

Czy to nie ciekawe, że praktycznie u wszystkich bolki siadły? W końcu jest nas tu trochę na tym forum i ogólnie zapaść. Musiały wszędzie zadziałać te same mechanizmy aby powstał taki efekt. Szkoda Krisu, że nie masz ryb w tym roku w stawach bo ciekawym by było wiedzieć czy ten rok był udany dla hodowców czy nie. Można by z tego jakieś wnioski ciagnać.

Ktoś coś jeszcze złowi. Ja to czuję. Robert ryby mam, ale same kupowane więc hodowla to żadna. Powodzie i anomalie pogodowe strasznie dały w dupę. Rybom się od tego pokręciło. Jedyny zły sygnał jaki mogę zaobserwować to brak ciągu tarłowego pstrągów u mnie w potoku. Zazwyczaj o tej porze roku to pod moim domem się kotłowało. Teraz nie ma ani jednej ryby. Zeżarły je wydry, albo ludzie, albo powódź wytłukła. A wiem, że powinny być bo mam na stawie trochę selektów potoka które sobie kupiłem. One są już gotowe do tarła.

Ja mam nadzieję, że powodzie nie wytłukła ryb. Jakieś większe śniecią było by widać. Gorzej z wylęgiem bo ten nawet jak by wymarł to go nie zobaczysz. Ja to sobie tak tłumaczę, że jednak w rzece istnieje jakiś constans i jeśli powódź go zburzy totalnie to będzie taki rozpiździec jak teraz. Jeśli ryby rozproszyło i poprzestawiało to dopiero na wiosnę zacznie się formować jakis nowy ład. Obawiam się, że wiele miejscówek przejdzie do historii a nowe trzeba będzie szukać.

Teorie zostawie dla siebie...

...natomiast dorwałem ostatnio trzy grubiutkie bolenie.

Stały na nurtowym kancie z 2-3m.

Pobrały białego twistera na 12gr prowadzonego baardzo szybkim tempem.

Zmokłem jak cholera, nawet nieprzemakalne ciuchy okazały sie cieniutkie mimo ze tylko chwilami siapiło :D Susze sie juz drugi dzien :mellow:

Spedziłem 10 h ( 11-21 )

Forecast tobie to mogą deptać bo sławny jesteś przez te foty z bolkami :D Złap coś jeszcze przed zimą to się popatrzy.

Fajnie jest jak ktoś docenia to co się robi i ile wysiłku to kosztuje. Mniej przyjemnie gdy delikwenci podpatrzą ... dalszego przebiegu zdarzeń nie trzeba chyba opisywać gdyż wiekszość z nas zna to z autopsji.

Jak się uda to może coś jeszcze torpedowatego przechytrzę przed zimą mimo że jest coraz trudniej.

Witam ziomala i gratuluje późnojesiennego bolka. Możesz napisać czy rusza się coś poniżej TBG? Ja dziś zrobiłem 8 km w górę i w dół Świnar. Mnóstwo przepięknych miejsc, burty, poprzerywane główki, przykosy - i p... :angry: Goście z promu mówili, że nikt nic nie łowi po za jakimś zębatymi spod krzaczka.

witam usunołem fotki chwilowo,pod wieczór wpadnie mój informatyk i wstawie je w odpowiedniej wielkosci,aby kogos czasen nie porazaly,wielkoscia,bo i tak czasem bywło <_<

A co do bolkow,to specjalnie sie w tamte strony nie zapuszczam,najdalej po most,a tam w tym roku tez z dobrych zrodeł wiem ze lipa,3 tyg temy w gągolinie bylismy to pustka na maxa,no nic normalnie,wiec wole sandomierz,i w dło dalej a tam wiem ,ze gryza,bolki i szczupłe,ale to moze jest chwilowe,bo ostatnio bezrybie okropne było i nagle zmiana pogody i chlopaki łowia.