Skocz do zawartości

Bolenie 2010

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

To czysta teoria. Zazwyczaj nie poparta złowiona ryba.

Zgadzam się w pełni. Tylko, że często wydaje się, że jak poczytasz to już masz gotowy patent. Tylko kij w rękę i nad wodę, wyciągnąć BOLASA bo sam przecież nie wyjdzie :mellow:

A woda weryfikuje, sam się o tym przekonałem w tamtym roku łażąc za kleniami z małych siurków...

Koniec OT.

Może kolega wyjec@ ma dobry odcinek z większą populacją dużych boleni co udowodnił. Poza tym poprosiłem go żeby wstawił fotki bolenia żeby pocieszyć oko bo ryba ładna, a nie żeby czytać teksty o pokorze itp., więc panowie trochę luzu.

pozdrawiam

wujek

Spoko rozumnie wpada znikąd i gada o klockach :D! Tak więc ucinając pewnego rodzaju spekulacje, informuję iż mój tata wraz z wujkiem od wielu wielu lat łowili rapki i skutecznie wiedzę mi przekazywali ! Kiedyś bolki łapałem sporadycznie, a to z prostej przyczyny, młody szalony i myślenie z typu biorą okoni to złapać jak najwięcej a nie łazić za jakimś boleniem (nie jakość a ilość) ! Z czasem troszkę dojrzałem i ukierunkowałem swoje wyprawy pod kontem boleni i kleni, ponieważ to wspaniała sportowa ryba ! Klenie jak na razie mam małe bo duże wszystkie mi spadają więc jeszcze troszkę nauki :D ! Bolenie dużo nie dużo zależy jak dla kogo, na zdjęciach i owszem woda niższa jednak i przy wodzie na równi z bulwarem brały ale samemu zdjęci sobie nie robiłem lub bolki były hmm ok 60(znaczna większość) i zdjęcia im nie robiłem bo po co ! A co do takich 80+ tak miałem kilka takich sztuk jednak brak umiejętności i głupie błędy (przetarta żyłka)skutecznie mi przeszkodziły i żaden do zdjęcia nie dotarł !

To czysta teoria. Zazwyczaj nie poparta złowiona ryba.

Przypominam sobie jak watku 2007 rozpisywalismy sie gdzie ,, siedza ,, wielkie okazy. Ze teraz to sie dobiora im do skory. Bo pewnie siedza tu, albo tam. Znam tych kolegow i do dzisiaj zaden z wisły nawet nie dotknał 80cm od tamtego czasu, przewalajac przez rece z brzegu, łodek i pontonow wiele boleni.

Jak juz ktos ,, wywali ,, BOLENIA to zazwyczaj przypadkiem na trola lub jakiegos duzego gumaka, ale dla mnie to inna sprawa.

Pozdrawiam. Do maja daleko, warto teraz rozmawiac.

Ja uważam, że prawdopodobieństwo dziubnięcia bolka 80+ jest większe na jeziorze niż w rzece. Zwłaszcza w maju.

Witam,

królowa polskich rzek poniżej, jedynego na niej, stopnia wodnego we Włocławku jest niestety wyjątkowa. To nie jest mit. Czym bliżej zapory tym ryb więcej, także tych największych. Latem można obserwować, jednocześnie polujące ławą, setki z tysięcy żyjących tu także kormoranów. Polujących oczywiście także na ryby. Takie łowy na tak dużą skalę, są tylko w tym jednym miejscu Polski.

Toruń jest kilkadziesiąt kilometrów poniżej stopnia na Wiśle a każda wysoka woda zmienia rzekę.

Na Naszych tajnych miejscówkach, na których łowimy w okolicy domu po szkole, pracy lub w niedzielę można się przeważnie tylko poskradać. :D Czasami też jest się czym pochwalić ale to raczej kwestia szczęścia.

Gratuluję ładnych boleni i życzę skuteczniejszych holów.

Pozdrawiam.

To tylko pozazdrościć. Ja też czasem obserwuje kormorany. Lądują u nas głównie jesienią w czasie wędrówek. To co widzę upewnia mnie, że moja ocena tego odcinka Wisły jest 100% trafna. Ptaki ciągle zmieniają miejsca a po 2 – 3 dniach już ich nie ma. Nie pojedza sobie tu, oj nie :D

• 2 tygodnie później...

Dzieki Panowie, ale myslalem ze moze w tym roku otwarcie watku zostawie Wam. No chyba ze bedziecie nalagac :lol: Podobno przez te wyzsze temperatury Bolki staja sie powoli aktywne ale nie mialem tego jak sprawdzic bo auto mi kleklo. Teraz problemy z autem rozwiazane wiec raczej w tym tygodniu odwiedze pare miejscowek :D

• 1 miesiąc temu...

And now time for film! :D Niewiele był takich fajnych momentów w ubiegłym sezonie ale ten z filmu był na tyle szczególny, że chwyciłem za aparat i nakręciłem kilka minut. To moment w którym udało mi się odczarować bolenie z zaporówki :D

@Redzi jest tym szczęśliwcem i główne skrzypce gra :unsure: :D

Ps.

Jak na taki staż boleniowy, to stanowczo zbyt mało filmików nagrane. Czuje niedosyt oglądania :mellow:

And now time for film! :D Niewiele był takich fajnych momentów w ubiegłym sezonie ale ten z filmu był na tyle szczególny, że chwyciłem za aparat i nakręciłem kilka minut. To moment w którym udało mi się odczarować bolenie z zaporówki :D

@Redzi jest tym szczęśliwcem i główne skrzypce gra :unsure: :D

Ps.

Jak na taki staż boleniowy, to stanowczo zbyt mało filmików nagrane. Czuje niedosyt oglądania :mellow:

Spokojnie może w tym roku uda się więcej ciekawych momentów nakręcić :D Muszę jeszcze swoją gaże ustalić z kamerzystą :D Ale wszystko jest coraz to na lepszej drodze :D

Może będzie jakaś niespodzianka w 2011 :D

Fajny film. Z tego co wiem, to Redziemu czachę nieźle przygrzało :D Upał na jeziorze w pełni sezonu wykańcza. Ja łowię w kapeluszu no i dużo mineralki. Eh doczekać się już nie można. Jezioro odmarzło byłem wczoraj popatrzeć. Zero ruchu. Bolki jeszcze się nie obudziły. Wczoraj w górach sypnęło śniegiem. Niech tą zimę wreszcie szlag trafi. Zostało 41 dni.