Skocz do zawartości

68 rocznica zamordowania rtm Pileckiego

Ugly

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś właśnie mija 68 rocznica zamordowania przez UB-ckich katów ś.p. rotmistarza W. Pileckiego. Jeśli ktoś jeszcze o nim nie słyszał to: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witold_Pilecki

Tylko nie mówcie że to dawno i już nie warto się tym zajmować ! "Naród który nie zna swojej historii nie zasługuje na niepodległośc"

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 20

Nie wiadomo od czego zacząć, jest tego tak dużo...jedno jest pewne tego typu morderstwa nie powinny się nigdy przedawnić, a kaci powinni ponieść zasłużoną karę!!! 

Niestety bez dotykania polityki nie podyskutujemy sobie , bo się zaraz komuś nie spodoba i zamkną wątek. A nie powinni!!!! Bo trzeba mówić prawdę o tamtych ponurych czasach.Niestety w obecnych czasach jest mnóstwo środowisk które przez cały czas blokują poznawanie historii. Dość powiedzieć , że redaktorem naczelnym jednej z "opiniotwórczych" gazet jest brat, stalinowskiego prokuratora, który skazywał na śmierć polskich patriotów...

Temat rzeka,gdzie zamiast pięknej błękitnej wody, płynie krew tysięcy Polaków zamordowanych i zakatowanych w ubeckich kazamatach.....

Cześć i chwała Bohaterskiemu Rotmistrzowi Pileckiemu!!!

• Like 4

Panowie, mam prośbę, powstrzymajcie się od prostych odniesień do dnia dzisiejszego.

Kolego Grześku, nie tylko w tej gazecie są tacy ludzie, ale to nie powód, by tutaj o tym pisać. 

Lubię posty na temat naszej historii, szczególnie tej mniej znanej. Dlatego będę uważnie obserwował ten wątek i nie zawaham się używać przycisków w prawym, dolnym narożniku, by nie trzeba było zakładać na wątku kłódki.

• Like 1

Niestety Bartek to nie są proste odniesienia. Temat jest bardzo trudny i złożony. I to co napisałem, za dużo prawdy o tamtych czasach będzie skutkowało zamknięciem wątku. A nie powinno! Bez poznania prawdy i nazwania zbrodni zbrodnią niczego dobrego nie zbudujemy....

• Like 1

Panowie, bez histerii, proszę.

Prawda o tamtych czasach jest mało znana, ale trzeba obrać ją z paskudnej polityki dnia dzisiejszego. Obecne animozje nie powinny wpływać na fakty historyczne. Fakty z przyjemnością czytam, dokładanie do tego oceny według jednej z dzisiejszych opcji politycznych, to nadużycie. To miałem na myśli. 

• Like 4

Bartek , nie ma żadnej histerii.  Nikt jeszcze nie zdążył napisać nic kontrowersyjnego, a Ty ( żeby nie było, to nie jest nic osobistego, i nie mam zamiaru Cię urazić) wpadłeś tu jak zły porucznik, i pogroziłeś wszystkim kłódką. Więc ludzie ograniczyli się do lajków i tyle....

• Like 1

Dwa ostatnie wpisy kierują wątek na czysto polityczne tory. A szkoda. Kolejny wpis o politycznym podtekście spowoduje zamknięcie wątku. Wciąż i wciąż przypominamy, że nasz portal jest neutralny światopoglądowo. Neutralny, czyli odcinający się od bieżącej polityki.

Zamiast wspominać, jak Pilecki został rotmistrzem, jak zakładał ruch oporu w obozie oświęcimskim, Jego ucieczkę z obozu i dalsze, niezwykle barwne epizody składające się na życie tego niezwykłego człowieka, jakieś linki z podtekstem do całkiem dzisiejszych politycznych problemów. Wpisy usuwam, kolejny podobny zamknie wątek.

• Like 6

Dwa ostatnie wpisy kierują wątek na czysto polityczne tory. A szkoda. Kolejny wpis o politycznym podtekście spowoduje zamknięcie wątku.

Szanowny modzie. Miałem napisać priv, ale po ponad godzinnym namyśle zdecydowałem, że napiszę to tutaj. Mój wpis odnosił się do jednego z postów powyżej i było w nim napisane wprost kto był jednym z katów. Dołączony był link do Wikipedii - życiorys jednego z katów. Bardzo "polityczny" był :/ Żołnierze Wyklęci sami się nie zabili ani sami o sobie nie zapomnieli. Ktoś ich skazał i ktoś próbował wymazać o nich pamięć. Na szczęście (przynajmniej moim zdaniem) się to im nie udało. Ale najlepiej nadal dbać o dobre imię katów. A informowanie innych ludzi o katach najlepiej wycinać - tak jak do niedawna informację o Żołnierzach Wyklętych...

• Like 3

Oczywiście, masz rację. Ty "tylko" wskazałeś, kto co robił. Był to jednak bezpośredni powód kolejnej odpowiedzi, mówiącej, co "druga strona" ma za uszami. I w ten sposób, zamiast o rotmistrzu Pileckim, wątek zaczął być o bieżącej polityce. 

Ostatni raz, najprościej jak się da - mam nadzieję na czytanie ciekawych rzeczy o historii, bohaterach, czasem o ich oprawcach i ich losach. Wszelkie aluzje do współczesnej sceny politycznej spowodują zamknięcie wątku. Nie chodzi o wybielanie lub szczucie na kogokolwiek, tylko nadrzędną zasadę jerkbait.pl o neutralności politycznej, religijnej i światopoglądowej. Wątek zaczyna tą neutralność naruszać i to wymusza zamknięcie go. Czy to nastąpi i kiedy - zależy wyłącznie od Waszych zachowań. Czy uszanujecie zasady tu panujące, czy też nadal będziecie testować, jak bardzo, (wspominając o historii), możecie przemycać współczesne poglądy różnych opcji politycznych. 

• Like 1

Ty "tylko" wskazałeś, kto co robił.

Aby było jasne - ja tylko napisałem wprost o tym co ktoś wyżej sugerował

Ostatni raz, najprościej jak się da - mam nadzieję na czytanie ciekawych rzeczy o historii, bohaterach, czasem o ich oprawcach i ich losach. Wszelkie aluzje do współczesnej sceny politycznej spowodują zamknięcie wątku.

Wpis do Wikipedii (moim zdaniem ciekawy bo wiele osób nie wie kim jest ten facet) skasowałeś. Więc pisanie teraz, że poczytał byś teraz coś ciekawego jest co najmniej dziwne. To ostatni wpis z mojej strony. Nie będę dalej zaśmiecał wątku.

Ten i poprzedni post miał na celu uświadomienie Ci Modzie, że kat nie powinien być traktowany lepiej niż ofiara...

• Like 1

Dobrze, że w naszej przestrzeni pojawiają się takie tematy gdyż my, Polacy, musimy odrobić lekcję historii. Poddani propagandzie gubimy się w faktach. A bez tej wiedzy trudno nam o właściwe oceny. Nie sposób dyskutować o powojennej historii bez zahaczenia o naszą codzienność, gdyż jedno wynika z drugiego. Witold Pilecki został zamordowany. Nie on jeden, komuniści rozprawili się z podziemiem bezwzględnie i po bestialsku. Natomiast kaci mają się dobrze, wielu dożyło transformacji. Przeszli gładko i  bez szwanku do trzeciej z kolei Rp. Wielu funkcjonuje do dziś jako autorytety. Trudno być wobec tego obojętnym, trudno przemilczać te sprawy i zastanawiać się, czy to już polityka czy jeszcze reperkusje historii.

• Like 7

Takie watki - oprócz tego że są w naszym zdziczałym kraju konieczne i oczywiste, obrazują jak przy użyciu tzw poprawności, demonstrując własną wyższość przez wezwanie do apolityczności, można zakneblować każdą rozmowę.. zachowując przy tym teoretycznie nieskalaną cnotę..A fuj .. :)

• Like 2

Jeśli ktoś chce poczytać ciekawych historii to jednak podrzucę bardzo ciekawego bloga. Kiedyś jak była aktywny co tydzień czytałem nowy wpis :)

Na blogu wydawało mi się, że był wpis o Rotmistrzu ale teraz nie mogę znaleźć. Jak ktoś doszuka się to może wkleić bezpośredni wpis.

Link do bloga

http://blogbiszopa.pl/

Link do historii o jednym z Wyklętych budzącym chyba najwięcej kontrowersji:

http://blogbiszopa.pl/2012/02/ogien/

Link do historii jednego z sędziów:

http://blogbiszopa.pl/2012/04/sadowy-morderca/

Dobrze, że w naszej przestrzeni pojawiają się takie tematy gdyż my, Polacy, musimy odrobić lekcję historii. Poddani propagandzie gubimy się w faktach. A bez tej wiedzy trudno nam o właściwe oceny. Nie sposób dyskutować o powojennej historii bez zahaczenia o naszą codzienność, gdyż jedno wynika z drugiego. Witold Pilecki został zamordowany. Nie on jeden, komuniści rozprawili się z podziemiem bezwzględnie i po bestialsku. Natomiast kaci mają się dobrze, wielu dożyło transformacji. Przeszli gładko i  bez szwanku do trzeciej z kolei Rp. Wielu funkcjonuje do dziś jako autorytety. Trudno być wobec tego obojętnym, trudno przemilczać te sprawy i zastanawiać się, czy to już polityka czy jeszcze reperkusje historii.

Pozostaje mi się tylko pod tym podpisać. Dla mnie to chyba zbyt emocjonalny temat

Bardzo przykre, że ich kaci w "wolnej już Polsce" unikneli kary.

• Like 4

• 3 lata później...

W Lublinie w Kościele pw Świętej Rodziny odbyła się Msza Św za Żołnierzy Wyklętych.

Z udziałem orkiestry wojskowej - ależ ściany drżaly!

I był również jeden żołnierz niezłomny - z oddziału Zapory.

• Like 3