Skocz do zawartości
  • 0

Przechowywanie wędek na pokładzie łodzi

-PYTOON-

Pytanie

Witam,

Zakładam wątek w którym prosiłbym Was o przedstawienie stosowanych przez Was uchwytów do montażu wędek na łodzi. Do swojej łodzi szukam uchwytów do poziomego montażu. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem: http://allegro.pl/uchwyt-na-cztery-wedki-dom-garaz-lodz-berkley-i5924571930.html montowanym na tylnej bakiście i środkowej ławce lub ewentualnie na burcie łodzi. Czy spotkaliście się z podobnymi uchwytami przeznaczonymi do montażu 5 wędek?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To są przerobione uchwyty,ktore kupilem na allegro (mialy przyssawki). Ktos sobie z USA przywiozl i nie uzywal. Nigdzie nie ma nazwy ,ale jedno jest pewne jakosc ich wykonania jak i pianki w srodku jest nieporównywalnie lepsza od wazystkich ,ktore widzialem do tej pory.

• 0

Przy takim (pionowym) ustawieniu wędek, zawsze czuję obawę o uderzenie przynętą w blank, przy jakiejś chwili gapiostwa. Mam na łodzi skromniejszy poziomy uchwyt, na który powinienem odkładać wędki. Powinienem! W roku ubiegłym niestety, odłożyłem niechlujnie jedną wędkę tak bardziej gryfem w dół, i szczytówką skośnie w niebo. Ze względu na kamienie na przelewie, wiążę długie przypony z fluorocarbonu, które mocno zamiatają podczas rzutu. Gdy w pewnym momencie orzeł odwrócił moją uwagę, zahaczyłem przynętą o odłożony kij. Wyobraźcie sobie moją minę, gdy w ułamek sekundy później, frunący nowy Twin Power zasłonił mi lecącego ptaka!

Oczywiście przynęta natychmiast odwinęła się z zahaczonej wędki i zestaw pogrążył się w nurcie Odry. Odtąd bardzo pilnuję, by moje kołowrotki nie zasłaniały mi pięknych widoków. Odkładam wędki płasko na łodzi.

• 0

To są przerobione uchwyty,ktore kupilem na allegro (mialy przyssawki). Ktos sobie z USA przywiozl i nie uzywal. Nigdzie nie ma nazwy ,ale jedno jest pewne jakosc ich wykonania jak i pianki w srodku jest nieporównywalnie lepsza od wazystkich ,ktore widzialem do tej pory.

Czy to to?

https://www.academy.com/shop/pdp/marine-raider-portable-rod-rack

Przy okazji taki patent znalazłem.

https://www.etrailer.com/Boat-Accessories/BoatBuckle/IMF15435.html#exp-productdetails=.all-description

i to  :D

trac_rod_lg_large.jpg?v=1491418508

Edytowane przez Pietruk
  • Like 3

• 0

TO co ściągamy z USA mam ciotke jak coś. Chętny ?

Edytowane przez mario

• 0

TO co ściągamy z USA mam ciotke jak coś. Chętny ?

Wygląda kusząco, ale..., .

Cała ściana będzie wyłączona jako składowisko różnorakich wędkarskich gratów wielkogabarytowych, których niestety wciąż jeszcze mam dużo, szczególnie spławikowych. Mimo konsekwentnego i dyscyplinującego ograniczania. Do tego niewysoki garaż pozwoli w ten sposób przetrzymywać tylko krótkie kije, a co z dłuższymi dwuczęściowymi? Potrzebne byłyby jakieś mądre samoróbki, pozwalające uchwycić obydwa elementy na ścianie.

• 0

Witam, czy znacie jakieś mocowania-stojaki poziome nieco tańsze niż Ram (zamienniki) z możliwością przykręcenia do burt łodzi, żeby móc wędki położyć po długości łódki? Są takie do kupienia piankowe fajne z uchwytem ram ale aż 250 zł sztuka a ja bym dwie potrzebował. Może znacie jakiegoś producenta, jakiś zamiennik tańszy.......? Z góry dzięki. pozdrawiam!

• 0

Nie znam - mam uchwyty bazujące na RAM i do czasu rozpoczęcia ich użytkowania nie wierzyłem, że RAM zrobił coś tak dobrego. Uchwyt banalny w swojej prostocie, ale siłę uścisku ma rewelacyjną, po mocnym dokręceniu nie ma szans na przesunięcie tego co trzyma (mam uchwyt do wędek, szperacz i nogę do silnika dziobowego). Uchwyty RAM są warte tej ceny - nie mam żadnych profitów z tego co napisałem wyżej - wyrażam swoją opinię. Odżałuj a nie pożałujesz :)

• Like 1