Skocz do zawartości
  • 0

Przechowywanie wędek na pokładzie łodzi

-PYTOON-

Pytanie

Witam,

Zakładam wątek w którym prosiłbym Was o przedstawienie stosowanych przez Was uchwytów do montażu wędek na łodzi. Do swojej łodzi szukam uchwytów do poziomego montażu. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem: http://allegro.pl/uchwyt-na-cztery-wedki-dom-garaz-lodz-berkley-i5924571930.html montowanym na tylnej bakiście i środkowej ławce lub ewentualnie na burcie łodzi. Czy spotkaliście się z podobnymi uchwytami przeznaczonymi do montażu 5 wędek?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Popatrz na to 

d721d0d66bf6383c965bf91ead3fa6b0.jpg

znalezione na     http://www.fox-boats-shop.pl/  , może coś Ci wpadnie w oko

Tu można pomyśleć nad takim rozwiązaniem 

https://allegro.pl/uchwyt-na-4-wedki-berkley-pionowy-sciana-sufit-i7476934810.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=CPC&utm_campaign=rtbhouse#imglayer

Edytowane przez Sławomir

• 0

Nie znam - mam uchwyty bazujące na RAM i do czasu rozpoczęcia ich użytkowania nie wierzyłem, że RAM zrobił coś tak dobrego. Uchwyt banalny w swojej prostocie, ale siłę uścisku ma rewelacyjną, po mocnym dokręceniu nie ma szans na przesunięcie tego co trzyma (mam uchwyt do wędek, szperacz i nogę do silnika dziobowego). Uchwyty RAM są warte tej ceny - nie mam żadnych profitów z tego co napisałem wyżej - wyrażam swoją opinię. Odżałuj a nie pożałujesz :)

Cześć

Możesz podać link z tym uchwytem na wedki ram.

Bo nie mogę go znaleźć.

Lub wkleić zdjęcia jak to wygląda.

Edytowane przez bubas

• 0

Czym przykręcić w pionie taki uchwyt do burty?. Szczególnie chodzi mi o długość takiego wkręta.Dodam tylko że burty z laminatu.

Edytowane przez Intro

• 0

Wersja z foxa na podstawie Ram jest wygodniejsza tylko trzeba dwóch takich elementów. Do zwykłego powolnego przemieszczania wedki leżą i nic sie nie dzieje, przy szybkim pływaniu zabezpiecza się je gumą która jest w tym elemencie. Wg mnie Uchwyty z "oczkiem" na dolnik nie będą wygodne w użyciu a i tak przy szybkim płynięciu trzeba je zabezpieczać dodatkowo od strony szczytówek aby nie wyskakiwały na falach chyba że pływa sie do 10km/h. Korzystałem z tych pierwszych z Ramem na łodzi u kolegi

Edytowane przez wuran

• 0

W pionie to rozwiązanie się sprawdza, podpora tego typu (na Ali chyba taniej znajdziesz) ewentualnie w budowlanym w dziale szaf tańsze ale ze zwykłej stali:

https://allegro.pl/oferta/podpora-uchwyt-stolika-do-lodzi-00637-8479601340

No i na to musisz dokupić grzebień jak do tyczek.

• 0

Probemem moze byc fakt, ze nie na kazdej lodce bedzie na niego miejsce - mam lodke 4.6m i ledwo znalazlem miejsce gdzie moge w ten uchwyt wsadzic 2 wedki a i to nie do konca : krzywizna lodzi wymaga pewnych kompromisow - jak juz osiagniesz kompromis i dasz uchwyt "na plaskim" to moze sie okazac, ze przelotki i kolowrotek maja odmienne od twojego zdanie jesli chodzi o wskakiwanie w uchwyt + jak wyjdzie ci dolnik/rekojesc tam wsadzic to moze byc ciezko.

Osobiscie uzywam tego uchwytu tylko na bardzo krotka wedke bez kolowrotka albo na pale 20-30lbs. bo i tak szczytowka wedki jest tuz nad lawka w srodku. Uzywam tez pionowych "tub" na wedki przykreconych do konsoli, ale tez nie do konca mi to pasuje.

Gdybym mial lodke bez relingow rozwazalbym przykrecenie kawalka (2ch kawalko?) poziomego blatu do burty od gory i przykrecenie takiego barkleya do blatow - w ten sposob rozmiary i ksztalty lodzi nie mialy by nic do gadania.