Skocz do zawartości
  • 0

Przechowywanie wędek na pokładzie łodzi

-PYTOON-

Pytanie

Witam,

Zakładam wątek w którym prosiłbym Was o przedstawienie stosowanych przez Was uchwytów do montażu wędek na łodzi. Do swojej łodzi szukam uchwytów do poziomego montażu. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem: http://allegro.pl/uchwyt-na-cztery-wedki-dom-garaz-lodz-berkley-i5924571930.html montowanym na tylnej bakiście i środkowej ławce lub ewentualnie na burcie łodzi. Czy spotkaliście się z podobnymi uchwytami przeznaczonymi do montażu 5 wędek?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • 0

Tak to wygląda.... Po wędkowaniu składam c64ddc77558bca66fcade028fd0bf026.jpg90183eb43d4f387f92e92c3ea10ce799.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Dzięki wielkie. Super rozwiązanie. Tylko u mnie nie ma tego nacięcia mam pełny profil aluuminiowy. Więc muszę pomyśleć nad innym mocowabieme9116ec9ed2bb09a89121fa72dcbed64.jpg

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

• 0

Tak to wygląda.... Po wędkowaniu składam c64ddc77558bca66fcade028fd0bf026.jpg90183eb43d4f387f92e92c3ea10ce799.jpg

Nie myślałeś żeby zrobić to w pionie, dużo mniej miejsca by zajmowało, chyba że jest jakieś ale którego nie widzę.

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka

• 0

Nie myślałeś żeby zrobić to w pionie, dużo mniej miejsca by zajmowało, chyba że jest jakieś ale którego nie widzę.

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka

To była pierwsza myśl... Musiał bym inaczej mocowania robić bo plandeki bym nie założył... I chyba im niżej nad pokładem tym bezpieczniej. [emoji849]

• 0

To była pierwsza myśl... Musiał bym inaczej mocowania robić bo plandeki bym nie założył... I chyba im niżej nad pokładem tym bezpieczniej. [emoji849]

Ale czego się obawiasz? Że wypadną? Nie wypadną.

Niektorzy maja wędki w ogóle poza obrysem Łodzi i tak jest chyba najbezpieczniej. Bo jej nie kopniesz i na niej nie usiądziesz. 

Hehehe cały dzień rzucasz, machasz wędką i się nie boisz że Ci sie wymsknie?  ;) To jak miałaby wypaść ze stojaka?

A jak wędki nisko to bakisty nie otworzysz pod nimi.

Ja tam żałuje, ze nie mam dłuższych ram mountów bo bym mógł je właśnie dać wyżej albo na zewnątrz …

• 0

Ale czego się obawiasz? Że wypadną? Nie wypadną.

Niektorzy maja wędki w ogóle poza obrysem Łodzi i tak jest chyba najbezpieczniej. Bo jej nie kopniesz i na niej nie usiądziesz.

Hehehe cały dzień rzucasz, machasz wędką i się nie boisz że Ci sie wymsknie? ;) To jak miałaby wypaść ze stojaka?

A jak wędki nisko to bakisty nie otworzysz pod nimi.

Ja tam żałuje, ze nie mam dłuższych ram mountów bo bym mógł je właśnie dać wyżej albo na zewnątrz …

Przy plyawniu to raczej nic się nie stanie chociaż pływam w dość skrajnych warunkach[emoji2962]...

Chodzi mi bardziej że przy rzucaniu żebym się nie oglądał za siebie.

Po za tym plywam z różnymi ludźmi... Bywa że mało rozgarniętymi.

No i jeszcze podbieranie ryby-siatka od podbieraka kocha wystające poza łódkę elementy a w ferworze walki dzieją się różne cuda[emoji28].

Wiec zostaje jak jest[emoji6]

• 0

No to ja nierozgarniętych nie zabieram. Wędki pół biedy ale nierozgarnięty mógłby sie utopić.  :D

Z tym zarzucaniem fakt, lepiej jak są wewnątrz. Co do podbierania to skąd panika? No i wędki nawet od strony wędek, są do połowy łódki to ja podbieram tam gdzie pusto. 
jedyne z czym miewam problem to mi wystają z rufy z pół metra, i o czcimy czasem haczą jak mnie zniesie.

Ogólnie to podsumowałbym tak: użytkownik łódki ma już tak zajebiście (w porównaniu z brzegowym poszkodowanym), że sobie musi problemy sztuczne wynajdować  :P

• Like 1

• 0

Najbezpieczniej, to jest w specjalnych bakistach na wędki. Niestety niezbyt tanie łódki posiadają to rozwiązanie.

• 0

Bakisty są do transportu wędek złożonych, a mowa jest o lokalizacji wędek uzbrojonych, gotowych do użycia. Przynajmniej tak u mnie jest

Nie o takie łódki mi chodziło i nie o takie bakisty.

Miałem na myśli ddkładnie te, w których się transportuje wędki gotowe do użycia :)

Edytowane przez Dano.

• 0

Takie bakisty na gotowe wędki maja lodzie typu bass. Zazwyczaj mieszczą wędki krótsze, a moje 2,70 i tak by nie weszły.

poza tym ja nie lubię wysokiego pokładu wole normalny głęboki. 1. Siedzę sobie na foteliku. 2. Jak lampi w południe, rozkładam poduchy, parasol i se drzemię w pełnym cieniu. 3, w takiej Łodzi żona rozłożyć namiot jedynkę i komfortowo sie wyspać.

Dlatego mam riverfoxa gpx :) z rumplem.

Jeszcze raz dodam. Mając łódkę ma się taki dobrze, ze nie ma co wymyślać. ;)

Chociaż sam wymyślam ciagle coś. Ale wtedy jest jeszcze bardziej zajebiscie.

• 0

Takie bakisty na gotowe wędki maja lodzie typu bass. Zazwyczaj mieszczą wędki krótsze, a moje 2,70 i tak by nie weszły.

poza tym ja nie lubię wysokiego pokładu wole normalny głęboki. 1. Siedzę sobie na foteliku. 2. Jak lampi w południe, rozkładam poduchy, parasol i se drzemię w pełnym cieniu. 3, w takiej Łodzi żona rozłożyć namiot jedynkę i komfortowo sie wyspać.

Dlatego mam riverfoxa gpx :) z rumplem.

Jeszcze raz dodam. Mając łódkę ma się taki dobrze, ze nie ma co wymyślać. ;)

Chociaż sam wymyślam ciagle coś. Ale wtedy jest jeszcze bardziej zajebiscie.

łódź która mieści nawet 12 stopowe wędki (3,6 metra) to np Warrior V208, który nie jest łodzią bassową, znalezienie takiej co pomieści wędki tylko 270 cm jest w zasięgu, trzeba tylko wyjść poza lokalny grajdołek. Z mniejszych łódek Crestliner Vision 1700 (5,3 metra długości) mieści 3 wędki po 289 cm i dwie wędki po 243 cm i kolejny Crestliner Fishhawk 1950 mieści również wędki po 270 cm w zamykanej bakiście.

• 0

łódź która mieści nawet 12 stopowe wędki (3,6 metra) to np Warrior V208, który nie jest łodzią bassową, znalezienie takiej co pomieści wędki tylko 270 cm jest w zasięgu, trzeba tylko wyjść poza lokalny grajdołek. Z mniejszych łódek Crestliner Vision 1700 (5,3 metra długości) mieści 3 wędki po 289 cm i dwie wędki po 243 cm i kolejny Crestliner Fishhawk 1950 mieści również wędki po 270 cm w zamykanej bakiście.

Szkoda strzępić języka. Są ludzie dla których riverfox i tangiri to najlepsze łodzie na świecie i im się nie przetłumaczy.
  • Like 1

• 0

Faktycznie szkoda strzępić język. Obejrzałem te fajne skądinąd lodzie.

1. Nie weszła by mi do garażu

2. Za duża, za ciężka, za wielki silnik potrzebny

3. obie to motorówki a nie łódki 

4. Jeszcze mnie aż tak nie posrało, żeby wydać tyle kasy na kilka wypadów w roku  :D ja rozumiem przepieprzyć na motory ale łódkę?  ;)

To ja sobie zostanę przy moim zaściankowym riverfoxie 390. Sam się woduje sam wyciągam, nawet na sucho bo wazy 250kg a nie 700, miejsca mam wystarczajaco. Spoko się na niej wyśpię bo się mieszczę na płasko, nawet namiot jedynka się mieści jakby komary czy deszczyk. Z 25KM silnikiem 50km/h mi wystarcza. Brak bakist przeżyję.

Każdy ma inne potrzeby.

• Like 6

• 0

Fajne patenty. Ja przy swojej ciagle coś dłubię. Ostatnio dokreciłem jekle aluminiowe na parasol i uszka przy pokładzie do naciągania namiotu.

Sailfish, ale mnie natchnąłeś z tymi expanderami. Zawsze mam na Łodzi, a czasem potrzebne miękkie miejsce żeby na chwile kija odłożyć bez celowania. Dzięki.

• Like 1