Pold3k Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 WitamNa początek wstawię parę fotek moich woblerów abyście zobaczyli co potrafię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 No Poldek, ja tu Twojej wytwórni ostro kibicuje i trzymam kciuki za jakieś sterowce na szczupaka i pstrągala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zacznę jednak od początku, czyli moje pierwsze woblery Nie były one piękne ale od czegoś trzeba było zacząć...Do tworzenia przynęt zachęcił mnie mój tato. Razem stworzyliśmy pierwszego jerka, a było to 3 lata temu. Następnie tworzyłem coraz lepsze przynęty choć mimo moich starań nie zawsze mi one wychodziły. Teraz trochę przybliżę tworzenie swoich przynętMoje miejsce pracy Zaczynamy od obróbki listewki na dany wymiar i rysujemy kształt woblera Następnie za pomocą wyżynarki wycinamy korpus Mini szlifierką w której zanotowałem okrągły kamień robię rowek który zwęża miejsce gdzie są skrzela i zaczyna się tłów. Kolejnie za pomocą nozyka strugamy woblera a potem szlifujemy Wiercę otwór do oczka wiertłem 1,5mmStrzykawką podaje klej i wkręcam oczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Tworzenie oczekTniemy drut na krótkie odcinki np. 10cm, zaginamy w połowie i montujemy końcówki drutu w imadle. Za pomocą np gwoździa skręcamy oczko. Aby oczko miało ładny gwint należy podczas skręcania lekko ciągnąc je do siebie. Można to również robić za pomocą wkrętarki montując na końcu zagięty dość sztywny pręt. Drut 1mm jest za mało elastyczny i potrzeba większej siły do skręcenia oczka niż w przypadku drutu 0,8mm z którym wkrętarka rodzi sobie bardzo dobrze Tani sposób na pozyskanie ołowiu. Jeśli macie znajomego mechanika powinien on posiadać zużyte ołowie służące do wywarzania felg aluminiowych. Wystarczy pozbyć się kleju z zewnętrznej strony i są gotowe do doważania. Otwór na ołów najpierw wywiercony wiertlem a następnie dopracowany za pomocą frezika. Ołów wklejam na szpachlę samochodową. Gdy już szpachla wyschnie czas na wstawienie środkowego oczka, za pomocą 4mm wiertla wiercę otwór, w który podaje szpachle za pomocą strzykawki. Oczko jest zamocowane naprawdę mocno i praktycznie nie do wyrwania. Lakierowanie odbywa się poprzez zanurzenie całego woblera w lakierze. Po wyschnięciu matuje lekko całego woblera i ścieram papier z grzbietu i brzuszka aby pozbyć się nierówności powstałych przy oklejaniu na zakładkę. W taki sposób powstaje gotowy do połowu wobler. Kolejnym razem zamieszczę jeszcze fotki z malowania i oklejania woblerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Już to kiedyś pisałem ale się powtórzę.Świetna robota i warsztat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Dzięki Tomku ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Łamaniec Boleniowy z Twoich rąk to aż się sam prosi na świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ciekawa propozycja, zobaczę czy będę dał radę coś takiego stworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszK Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Bardzo dobrze przygotowana prezentacja. Fajne wykonanie wobków a ja z swojej strony proponuje Tobie kręcić oczka tak: http://www.youtube.com/watch?v=lDutPbimY-c upssss, dopiero teraz doczytałem że o tym pisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Takiego sposobu używam ale przy drucie 0,8mm do mniejszych woblerów gdyż drut 1mm nie da się tak fajnie skręcać wkrętarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafizmafi Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ja mam pytanie jakiego drewna używasz do swoich woblerków, ponieważ u mnie ciężko z lipą i szukam jakiejś alternatywy, myślę o sośnie albo bukowych deskach do krojenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ja używam lipy którą kupuje na allegro. Można również robić je z topoli bądź balsy, lecz mimo wszystko wolę lipę;]A czy drzewo bukowe będzie się nadawało to nie mam pojęcia bo nigdy takowego nie miałem w rekach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ja mam pytanie jakiego drewna używasz do swoich woblerków, ponieważ u mnie ciężko z lipą i szukam jakiejś alternatywy, myślę o sośnie albo bukowych deskach do krojenia?WitamBuk to twarde drzewo, czy aby łatwo ci go będzie obrabiać. Ps. @Pold3k, fajne woblery wykonujesz, jeszcze są nad Bugiem ludzie, którzy umieją strugać woblery . Pomyśl o woblerku na bolenie, co by go bużańskie rapy kąsały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Super warsztat. A woblery pikne Co do kolegi który pytał o drewienka, buk jest bardziej do szlifowania niż strugania. Z materiałów polskich, rodzimych najlepsza do strugania jest lipa. Lekka, miękka i praktycznie nie ma słojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Oklejanie woblerów Na początek oklejania trzeba przygotować naklejkę.Wystarczy znaleźć odpowiednie zdjęcie i je troszkę przerobić w programie graficznym , a następnie wydrukować. Wycinamy w kolo naklejkę i nacinamy a taki sposób jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Lakierowanie woblerówLakieruje poprzez zanurzenie całego woblera w lakierze. Używam lakieru do parkietów firmy HartzLack.Po nałożeniu pierwszej warstwy lakieru przy pomocy papieru ściernego (150) ścieram zakładki a gąbką ukazaną w tle matuje i wygładzam powierzchnię.Po nałożeniu 5 warstw na grzbiecie i brzuszku nie czuć jakichkolwiek nierówności i wobler jest gotowy do malowania.Używam do tego aerografu i farbek nitro. Można malować za pomocą sprey'u ale aerografem jest znacznie wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Super robota kolego Z rodzeństwem właśnie planujemy zakup drukarki hihi pokombinuję jak już zrobimy zrzutę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Ja mam lexmarka 3300 który ma już swoje lata i jak narazie jeszcze w miarę dobrze drukuje, chodź nie zawsze jakość zachwyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Szymon super, że pokazujesz swój warsztat dzieląc się z innymi swoim doświadczeniem!!! Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapanui82 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Świetna prezentacja,mam pytanie odnośnie programu którego używasz do zdjęć.Czym to robisz??Próbowałem Corelem X4 ale jakoś mi to nie wychodzi Jaka jest praca tych cacek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Photo Shop trzeba tylko umiec się nim obslugiwać.Zaraz cos wstawie z pracą woblerków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Nowa seria woblerków gotowa Płoć 12 cm 75g tonąca.Pozostałe 12cm 70g pływające.Jerki 10cm 45g są również pływające. Filmiki z pracą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Łamaniec Kształt korpusu troszkę zapożyczony od kolegi z forum (mam nadzieje że nie będzie za to zły) Jest to 13 centymetrowy 3-częściowy łamaniec o wadze około 40g.Chodzi dość płytko i ma wężykowatą pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 A poza tym dzisiejsze 7,5 centymetrowe Jerki w trakcie prac.Jutro dostaną kolejną warstwę lakieru i niedługo będą gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Jak puszczasz tego swimbaita w opad to zamiata cały czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi