doktorek Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 No stary, ja swojej nawet multika nie daje do ręki ze spinem ma sporo problemów, a tu takie buty..no no superButy? Tych akurat prawie nie widać Pozazdrościć ( i nie o jerkach to piszę, choć są świetne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Wobki pierwsza klasa, i widać że łowne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Dzięki Panowie ;DAkurat to była nauka obsługi multika ale mimo wszystko radziła sobie naprawdę nieźle ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Coś dla Welfron1 Kolejne serie woblerków szczupakowych ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 ten trojdzielny fajny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 ten trojdzielny fajny jest Niedługo robię takich więcej więc coś pewnie powędruje w twoje ręce ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Szczupak z ostatniego weekendu ;]Na zdjęciu mój Ojciec i szczupak 78cm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Powstało parę nowych testowych sztuk.. Wobler szczupakwowy w rozmiarze 12cm i łamaniec 13cmŁamańce 11cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 ładna czysta robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Bardzo sterylna robota Kolego, i choć takich wabików nie używam (jerki) to ten z tygrysem jest mega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Mała baryłka, czyli sezon sumowy już niedługo..Wobler w wersji 7,5cm oraz 8,5cm waga docelowa około 25g i 32g Konkretne wkrety z drutu 1,2mm Prawdopodobnie wobler będzie malowany, to będzie moje pierwsze poważniejsze podejście do malowania aerografem i zobaczymy co z tego wyjdzie..Może macie jakieś sugestie co do woblera, malowanie i co wolicie, pływa czy tonie? Niedługo filmik z pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Wszystko gicio ale z tymi wkrętkami to bym do sumowych wobkow nie startował,proponuje pełny stelaż i w dodatku łączony w środku,wobler sumowy ma byc mocny w każdym szczególe swojej konstrukcji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Ok, tylko czy wytrzymałość ~ 100 kg na wyrwanie wystarczy? Wieszałem się na wkrętach 1mm i moja masę wobler wytrzymał więc tylko ciekawe jak to wszystko sprawdzi się w praktyce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Myślę, że wkręty wytrzymają, martwią mnie te kotwice chyba mustada. Mogą Ci się wyprostować przy wiekszej rybce. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 pamiętaj że musisz doliczyć siłę nurtu która mu pomaga ale raczej da rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zobacz co sum może zrobić z wobkiem http://jerkbait.pl/topic/7926-sumy-2011/page-2 Sum jest zbyt silnym i trudnym rywalem abym zaryzykował łowienia na woblery z wkrętami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zobacz co sum może zrobić z wobkiem http://jerkbait.pl/topic/7926-sumy-2011/page-2 Sum jest zbyt silnym i trudnym rywalem abym zaryzykował łowienia na woblery z wkrętami. Może bardziej pasowało by. Zobacz co sum robi z balsą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Akurat balsy nie używam tylko wyłącznie lipę, a kotwicę to jedną z nich na woblerze jest mustad a drugą mikado sensual. Które miałem pod ręką to założyłem. Docelowo zapewne będzie Owner... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Mowa tutaj o woblerach sumowych, ale myślę, że moje doświadczenia z nieco innego poletka także i do tego tematu można odnieść.Otóż zafascynowany twórczością rękodzielniczą jednego z najlepszych - dla mnie - twórców woblerów drewnianych, zachłyśnięty filmikami na YT i szczegółowymi opisami, postanowiłem i ja zrobić sobie seryjkę woblerów z wkrętami. Akurat boleniówki były wtedy na tapecie, jak wykoncypowałem, tak zrobiłem, wkręty były długie, drut mocny, solidnie skręcony, porządnie je wkleiłem - po skosie. Testy na wytrzymałość - REWELKA!!! Nic, dosłownie nic, wydawało się, nie mogło tego ruszyć.Jako, że kilka z tych woblerów, zupełnie przypadkowo, okazało się być łownymi, używałem ich często, bez strachu, holowałem siłowo, zaczepy traktowałem ostro (pletka owinięta o przedramię i prostujemy kotwy - a co!), dzielnie mi służyły calusi sezon.W zimie zmieniłem kotwice, kółeczka i odłożyłem na maj, roku następnego.W maju za to, niemiła niespodzianka, łapię moim killerem zaczep, tradycyjnie - siłowo, wobler z zaczepu uwalniam i co widzą moje ślepia? Ano z brzuszną kotwą do połowy niemal drut wyjęty! Dokończyłem dzieła palcami a w domu huzia, testować na wyrwanie wkręty w pozostałych killerach. I tutaj już wcale nie było tak różowo, o ile część oczek nadal siedziała mocno, to te które się napracowały na rybach, zawadach już nie. Wyrobiły się najzwyczajniej, osłabiły i cążkami, co prawda z trudem, ale je wyjąłem. Sum, podczas walki, zrobiłby to o wiele łatwiej i znacznie szybciej. Od tamtej pory, nawet w kleniowych wobkach - jeden drut, a gdybym robił sumowe, to pewnie jak radzi Piotrek Matusiak, stelaż łączony. Edytowane 16 Czerwca 2013 przez Dagon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Dzięki za wypowiedź, dość mocno przemawiające słowa za stelażem.. także chyba jednak stelaż wygra Jeśli chodzi o wkręty to jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wyrwać oczka, liczne zaczepy prostowały kotwice, łamałem jakieś gałęzie, ale tak jak mówisz sum to jednak twardy przeciwnik ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Dobrze wklejonych wkrętooczek ryba nie wyrwie. Ryby, w tym i sumy nawet największe, nie mają magicznej siły. Co jakiś czas powraca ten czerstwy temat, który jest mitem. Wytrzymałość woblera jest większa od mocy reszty zestawu, który ma obsługiwać ów wobler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Ale mylisz sie kolego @Parf bo potrafi wyrwać nawet zalane w plastiku ,poza-tym jakikolwiek zaczep i siłowanie osłabia wkrętkę i przechodzi ryba doprawia resztę ,inie tylko chodzi o siłe ciągnięcia ryby ale większość wobkow jest demolowana przez jego paszcze ,skoro potrafi zgnieść 1/0 gamaka to co taka wkrętka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Do tego czy wkręty wytrzymają to nie dojdziemy Chciałbym jeszcze podpowiedzi odnośnie malowania, czy w ogóle dla suma kolory robią różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako150 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Ostatnio spotkałem się z twierdzeniem, że przynęta widziana od dołu ma zawsze kolor czarny/ciemny(nie wiem czy to prawda). Z tego by wynikało, że sumowi różnicy kolor nie robi bo on od dołu atakuje. Jednak jak jest naprawdę to tylko sum wie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Mój kolega twierdzi że sum ma tylko po to oczy aby głupio nie wyglądał a tak serio to na odrze zdecydowanie lepiej od kolorów rybich sprawdzają się wypalające oczy fluo wariacjie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi