Skocz do zawartości

LOST LURES

Pold3k

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Mała baryłka, czyli sezon sumowy już niedługo..

Wobler w wersji 7,5cm oraz 8,5cm waga docelowa około 25g i 32g

5c2k.jpg

Konkretne wkrety z drutu 1,2mm
7s61.jpg
q1sd.jpg
w0y.jpg

Prawdopodobnie wobler będzie malowany, to będzie moje pierwsze poważniejsze podejście do malowania aerografem i zobaczymy co z tego wyjdzie..

Może macie jakieś sugestie co do woblera, malowanie i co wolicie, pływa czy tonie?

Niedługo filmik z pracą.

Zobacz co sum może zrobić z wobkiem 

http://jerkbait.pl/topic/7926-sumy-2011/page-2

Sum jest zbyt silnym i trudnym rywalem abym zaryzykował łowienia na woblery z wkrętami.

Może bardziej pasowało by. Zobacz co sum robi z balsą   :)

Mowa tutaj o woblerach sumowych, ale myślę, że moje doświadczenia z nieco innego poletka także i do tego tematu można odnieść.

Otóż zafascynowany twórczością rękodzielniczą jednego z najlepszych - dla mnie - twórców woblerów drewnianych, zachłyśnięty filmikami na YT i szczegółowymi opisami, postanowiłem i ja zrobić sobie seryjkę woblerów z wkrętami. Akurat boleniówki były wtedy na tapecie, jak wykoncypowałem, tak zrobiłem, wkręty były długie, drut mocny, solidnie skręcony, porządnie je wkleiłem - po skosie. Testy na wytrzymałość - REWELKA!!! Nic, dosłownie nic, wydawało się, nie mogło tego ruszyć.

Jako, że kilka z tych woblerów, zupełnie przypadkowo, okazało się być łownymi, używałem ich często, bez strachu, holowałem siłowo, zaczepy traktowałem ostro (pletka owinięta o przedramię i prostujemy kotwy - a co!), dzielnie mi służyły calusi sezon.

W zimie zmieniłem kotwice, kółeczka i odłożyłem na maj, roku następnego.

W maju za to, niemiła niespodzianka, łapię moim killerem zaczep, tradycyjnie - siłowo, wobler z zaczepu uwalniam i co widzą moje ślepia? Ano z brzuszną kotwą do połowy niemal drut wyjęty! Dokończyłem dzieła palcami a w domu huzia, testować na wyrwanie wkręty w pozostałych killerach. I tutaj już wcale nie było tak różowo, o ile część oczek nadal siedziała mocno, to te które się napracowały na rybach, zawadach już nie. Wyrobiły się najzwyczajniej, osłabiły i cążkami, co prawda z trudem, ale je wyjąłem. Sum, podczas walki, zrobiłby to o wiele łatwiej i znacznie szybciej. Od tamtej pory, nawet w kleniowych wobkach - jeden drut, a gdybym robił sumowe, to pewnie jak radzi Piotrek Matusiak, stelaż łączony.

Edytowane przez Dagon
  • Like 1

Dzięki za wypowiedź, dość mocno przemawiające słowa za stelażem.. także chyba jednak stelaż wygra ;)

Jeśli chodzi o wkręty to jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wyrwać oczka, liczne zaczepy prostowały kotwice, łamałem jakieś gałęzie, ale tak jak mówisz sum to jednak twardy przeciwnik ;] 

Dobrze wklejonych wkrętooczek ryba nie wyrwie. Ryby, w tym i sumy nawet największe, nie mają magicznej siły. Co jakiś czas powraca ten czerstwy temat, który jest mitem. Wytrzymałość woblera jest większa od mocy reszty zestawu, który ma obsługiwać ów wobler.  

Ale mylisz sie kolego @Parf bo potrafi wyrwać nawet zalane w plastiku ,poza-tym jakikolwiek zaczep i siłowanie osłabia wkrętkę i przechodzi ryba doprawia resztę ,inie tylko chodzi o siłe ciągnięcia ryby ale większość wobkow jest demolowana przez jego paszcze ,skoro potrafi zgnieść  1/0 gamaka to co taka wkrętka

• Like 2