Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sama łódź waży 170-180 kg, a mowa była o 2 osobach i gratach więc waga powinna wyjść podobna jak w tym teście. Z tego co się dowiedziałem u boatbuildera większe prędkości niż 7-8 km/h na silnikach elektrycznych sa osiągalne jedynie przy konstrukcjach typu katamaran (oczywiście pomijam absurdalnie drogie i mega mocne silniki np. Torqeedo).

• Like 1

• 0

Jakieś wrażenia z pływania i użytkowania 440XT .Przymierzam się do tej łajby plus jakiś 15-20HP silnik . Jak ta łódka sprawuje się na fali (będzie używana na dużych zaporówkach - -południe kraju).

Bylem 3 tygodnie temu w stoczni Pana Marcin, przed zamówieniem XTeka poprosiłem o test na wodzie - pojechaliśmy na pobliskie jezioro z jego łódką i silnikami (dziobowy el) i spalina 20KM. Załoga 4 osoby (moje dwie panny i ja + P. Marcin). To co chciałem zweryfikować to stabilność łajby - będąc na niej sam stanąlem na burcie i ledwie odkleiła się od tafli jeziora - żadnego bujania, kołysania etc. Płynęliśmy na pełnej mocy w ślizgu (2 osoby dziób + akumulator od elektryka + elektryk) i ja + P. Marcin + spalina 20KM na rufie - prędkość ok.35-40kmph. Łódź ładnie zawracała nawet na dużej prędkości nie było wchlapywania wody do środka, przejście przez własne 'bałwany' też odbyło się dość płynnie.

Po 30 minutach na wodzie wróciliśmy do stoczni, omówić 'bajery' które mi wpadły w oko i zamówienie zostało złożone :) W kwietniu odbieram łajbę z przyczepą (za tą samą przyczepę w Wawie gość zażyczył sobie 7.5k). Mam sporo zdjęć tej łodzi i jej wyposażenia - jeśli chcesz to daj maila na PW.

Edytowane przez MarMilo
  • Like 4

• 0

Zdjęcia, które udało mi się zrobić:

1jpg_arwenxs.jpg

2jpg_arwexnx.jpg

3jpg_arwexns.jpg

4jpg_arwexeh.jpg

5jpg_arwexer.jpg

6ajpg_arwexex.jpg

6bjpg_arwexee.jpg

7jpg_arwexes.jpg

8jpg_arwexwp.jpg

9jpg_arwexwn.jpg

10jpg_arwexsw.jpg

11jpg_arwexss.jpg

12jpg_arwexsq.jpg

13jpg_arwexah.jpg

14jpg_arwexax.jpg

14jpg_arwexax.jpg

16ajpg_arwexqh.jpg

17jpg_arwexqx.jpg

18jpg_arwenpp.jpg

19jpg_arwenph.jpg

20jpg_arwenpq.jpg

21jpg_arwenhp.jpg

22jpg_arwenhe.jpg

23jpg_arwenha.jpg

24jpg_arwenrp.jpg

25jpg_arwenrn.jpg

26jpg_arwenre.jpg

27jpg_arwenra.jpg

[im

oraz wodowanie

[url=https://www.youtube.com/edit?o=U&feature=vm&video_id=AFOGTxe0_90]https://www.youtube.com/edit?o=U&feature=vm&video_id=AFOGTxe0_90

Pływania niestety nie nagrałem ponieważ telefon został na brzegu :(

• Like 1

• 0

Wiesz jaka może była śruba w tym silniku 20 konnym? Bo mam dylemat jaka śruba będzie dobra do takiej właśnie jednostki i silnika.

Nie mam pojęcia - dopiero planuję kupić spalinę. To co wiem to będę brał min 20KM lub 30KM (max) z power trim, rozrusznikiem i mocnym alternatorem. Ważne do tej łodzi idzie krótka stopa !

• 0

Tak wiem, że stopa ma być s bo mam taki komplet. Silnik yamaha 20 konna i śruba 9.1/4 - 12 i gdy łódź jest załadowana nie może wyjść do ślizgu a najpewno nie w jakimś krótkim odcinku. Na pewno muszę wymienić śrubę ale zastanawia mnie jaka będzie najbardziej pasowała...

• 0

Cześć,

Posiadam sempera 440 xt od maja,i już opowiadam jak to wyglada z pływalnością.

Silnik haswing 2hp +2 aku w tylnych bakistach 150ah.Pływamy zawsze w 2 osoby + sprzet, waga całości 500 kg. Silnik pcha łódź 7,80'km/h przy większym wietrze prędkość spada do 6,80 km/h. W silniku spalinowym Honda 20km sprawa wyglada następujaco. Pływam przeważnie po Odrze, predkość którą uzyskuje to 37 km/h z prądem i o 1,5-2 km/ mniejszą pod prąd.

Stabilność łodzi oceniam bardzo wysoko,stając po burtach nie ma obawy że zaraz sie przechyli.

Jeśli ktoś coś jeszcze chce wiedzieć,chętnie odpowiem.

Pozdrawiam

• Like 1

• 0

Kamil,

fajnie, że się odezwałeś - możesz wrzucić fotki swojej łodzi i napisać co warto do niej dokupić przy budowaniu a co jest zbędnym gadżetem a pochłania kasiorę ?

Na PW wyślę Ci swój email do wysłania zdjęć.

Też planuję taki setup - 2HP juz kupiony do tego 2 aku (ja chcę je do przedniej dużej bakisty wrzucić), zabudowa echo i trzeci aku po lewej, po prawej bakista na ryby z pompą wody no i spalina. 20KM jest wystarczająca ? Krótka stopa ?

Dziękuję

Pozdrawiam,

Mariusz

• Like 1

• 0

No Mariusz  jak już spalinę kupisz to może się do ciebie na jakąś wyprawę w przerwach między projektami wproszę ;) A tak żeby nie było OT to z waszych obserwacji nada się taka łódka pod zabranie na szkiery?

Cześć Maciej ! Właściciel wyposażył kadrę w te łódzie i walczą z nimi dzielnie np w Irlandii, Szwecji itp.  Zdecydowanie polecał 3mm płaskownik jako ochronę killa - oczywiście zamówiłem.

A jak będę wodował łajbę to zapraszam porzucamy na "moim" jeziorze...

• 0

Kamil,

fajnie, że się odezwałeś - możesz wrzucić fotki swojej łodzi i napisać co warto do niej dokupić przy budowaniu a co jest zbędnym gadżetem a pochłania kasiorę ?

Na PW wyślę Ci swój email do wysłania zdjęć.

Też planuję taki setup - 2HP juz kupiony do tego 2 aku (ja chcę je do przedniej dużej bakisty wrzucić), zabudowa echo i trzeci aku po lewej, po prawej bakista na ryby z pompą wody no i spalina. 20KM jest wystarczająca ? Krótka stopa ?

Akumulatory mam 2 z tyłu do silnika elektryczego + aku do sondy,pompki w bakiscie,oswietlenia led pokładu w przedniej bakiście. Do tego fajna jest przednia mała baiista na mokrą kotwice. Oczywiście jeśli nie planujesz silnika dziobowego. Musze odnaleźć zamówienie które składałem na łódź. Wszystkie elementy z zamówienia się przydają. Jeśli chodzi o silnik to krótka stopa.

Edytowane przez Kamil@steam.biz.pl

• 0

Kamil,

Przez chwilę zastanawiałem się nad rezygnacją z małej bakisty i zakupie polecanego motorGuide ze sterowaniem z echosondy, ale to już byłaby abstrakcja. 

Czy w tej małej bakiście zmieściłoby się coś takiego:

http://www.trac.net.pl/wp-content/uploads/photo-gallery/thumb/IMG_6601.JPG ?

albo czy mając małą bakistę znajdzie się jeszcze miejsce na wyciągrkę elektryczną ?

Dziękuję,

Mariusz

• 0

Czy Rafał jest forumowiczem (jaki  ma nick) ? Chciałbym obejrzeć szczegóły montażu tej wciągarki. 

BTW. Właśnie po obejrzeniu tego filmu nakręciłem się na Sempera - wcześniej nie zwracałem uwagi na tę łódź. Tu było widać, jak goście przemieszczają się po łódce, która się nie kiwa jak wanna. Mam nadzieję, że za jakiś czas zaktualizuję informacje w oparciu o osobiste wrażenia..

Edytowane przez MarMilo