Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To jest nazwany przez p. Marcina "trap do wodowania" - wart 490PLNów :( Zmierzę dopiero w przyszlym tygodniu jak zwoduję łódź -teraz garażuje i nie mam możliwości zwolnienia przyczepy. Rozwiązanie o tyle fajne z tym trapem, że przy wodowaniu, które widać na moich zdjęciach nie muszę zdejmować butów by dostać się w suchych na pokład łodzi..

Czy macie koła zapasowe do przyczepy i jak je mocujecie ? Moje odbyło podróż 500km na pokładzie łodzi na dywaniku i wcale mi się nie podoba jego zdejmowanie i wciąganie za każdym razem.

Kamil o jakich zaślepkach pisałeś chwilę wyżej ? Do otworów na fotele ? Wrzuć fotkę pls - dziwne, że p. Marcin tego nie daje w cenie foteli ani nie proponował przy odbiorze łajby..

Pozdrawiam,

Mariusz

Ja swoją zapasówkę wrzuciłem na "dyszel", między pionowy profil na którym umocowana jest winda, a łódką spoczywającą na przyczepie. Uchwyt-trzymak do zapasówki dorobiłem sam, jeśli ktoś nie ma narzędzi to ślusarnia. Prosta sprawa, dwie kwadratowe blachy grubości około 5mm i 4 śruby 8-10mm z nakrętkami do mocowania felgi.

Widziałem też zapasówkę, mocowaną na pionowym profilu pod wyciągarką, też działało.

Ja wolałem 1 sposób, na zapasie mogę sobie swobodnie stanąć, przy wodowaniu łodzi :D .

• 0

Ja swoją zapasówkę wrzuciłem na "dyszel", między pionowy profil na którym umocowana jest winda, a łódką spoczywającą na przyczepie. Uchwyt-trzymak do zapasówki dorobiłem sam, jeśli ktoś nie ma narzędzi to ślusarnia. Prosta sprawa, dwie kwadratowe blachy grubości około 5mm i 4 śruby 8-10mm z nakrętkami do mocowania felgi.

Widziałem też zapasówkę, mocowaną na pionowym profilu pod wyciągarką, też działało.

Ja wolałem 1 sposób, na zapasie mogę sobie swobodnie stanąć, przy wodowaniu łodzi :D .

a ja do zapasówki wywierciłem dwie dziurki i nagwintowałem. potem śrubki i temat gotowy. mam ją na pionie pod wyciągarką.

a Trap proponuję zrobić z czegoś takiego http://allegro.pl/kraty-stopnie-schodowe-wema-1500x300-krata-stopien-i6808584307.html

ja mam akurat taką kratkę z odzysku. jest ok

Edytowane przez karkoszek

• 0

Udało mi się dodzwonić do P. Marcina.

Poinformowałem go o zapotrzebowaniu na zaślepki do gniazd foteli :)

Był nieco zdziwiony i powiedział, że jestem dopiero drugą osobą, która mu o tym wspomina.

Obiecał, że o tym pomyśli.

Odnośnie obracania się foteli to twierdzi, że obracają się wspaniale tylko ludzie zapominają odkręcić pod spodem motylki.

W  każdym razie wg. niego nie trzeba niczym smarować ani montować łożysk. Ja swojego zestawu jeszcze nie mam, więc Wy

użytkownicy macie jak się do tego odnieść.

• 0

Mariusz, akumulator o jakiej pojemności używasz do windy?

Ja swojego Sempera powinienem odebrać na dniach, i muszę kupic dwa akumulatory:

1 do rozruchu silnika spalinowego i widy

2 do echa

Co byście proponowali?

Edytowane przez Marcin Ostróda

• 0

Wetne się w pytanie,akumulator w przedniej bakiscie 100ah do zasilania echa,silnika spalinowego, ledow na pokładzie,kotwicy. Ma ktoś z posiadaczy XT wyciągarkę elektryczną do łodzi. Zastanawiam się nad jej zakupem. Fajne rozwiązanie stoję na podeście klikam guzik na pilocie i się wciąga????. MarMilo jeszcze do Ciebie pytanie do trac wyciągarke kotwiczna, jak dla mnie chodzi głośno czy masz taka same odczucia? Pozdrawiam Kamil

• 0

2 do echa

Co byście proponowali?

Też biorę tracka 40 i wrzucę 2 x 100Ah do bakisty dziobowej - winda, rozruch, echo i  elektryk ale tylko do przestawek na miejscówce.

Mariusz z tego co pamiętam ma 3 x 100Ah ale On głównie na elektryku pływa.

Edytowane przez sajdol1

• 0

Ja koło mam tak powieszone

Niezły pomysł ! Wczoraj dzwoniłem i pisałem do firmy Cymerman i otrzymałem następującą odpowiedź w temacie wieszaka na koło: "Obejma koła  zapasowego  150zł netto

Koło zapasowe można umieścić z prawej str . przód ramy przyczepy. Przykładowo zapewne na naszej stronie internetowej znajdzie Pan foto jakiejś przyczepki z kołem zapasowym. " Na stronie oczywiście brak zdjęcia. Ponieważ mam do nich kawałek to podskoczę w przyszłym tygodniu i zobaczę jak to 'coś' wygląda i pewnie zakupię.

• Like 2

• 0

Wetne się w pytanie,akumulator w przedniej bakiscie 100ah do zasilania echa,silnika spalinowego, ledow na pokładzie,kotwicy. Ma ktoś z posiadaczy XT wyciągarkę elektryczną do łodzi. Zastanawiam się nad jej zakupem. Fajne rozwiązanie stoję na podeście klikam guzik na pilocie i się wciąga. MarMilo jeszcze do Ciebie pytanie do trac wyciągarke kotwiczna, jak dla mnie chodzi głośno czy masz taka same odczucia? Pozdrawiam Kamil

Słusznie napisał Bartek - mam 3 x 110Ah (ZAP kwasiaki). Dwa w przedniej bakiście są spięte szeregowo i zasilają tylko i wyłącznie Haswinga. Tylny w bakiście 'elektrycznej' napędza resztę zabawek: echo Lowrance Elite 5 (na razie), wyciągarkę Trac, pompę zenzową do bakisty dla ryb, 2 x USB, ledy na pokładzie, oświetlenie nawigacyjne oraz ledy w jaskółkach.

Co do Trac - na pewno jest dużo bardziej cicha niż Haswing :) Po pierwszych dwóch dniach na wodzie wiem, że to był dobry wybór - także ze względu na pilota. Aby wciągnąć kotwicę guzik trzeba trzymać wciśnięty, opuszczanie kotwicy można zrealizować przez autodeploy - następuje samoczynne opuszczenie kotwicy do dna a następnie w odstępach ok. 5 sekundowych włącza się silnik, by odwinąć jeszcze trochę (chyba 0,5m) liny. Naciśnięcie jakiegokolwiek przycisku (góra, dół, blokada) zatrzymuje ten proces. 

• 0

sajdol1

Ja mam 100ah tylko do tych rzeczy co napisałem. Haswinga 2hp zasilam 2x150ah więc prądu jest naprawdę dużo.

Kamil jakie masz baterie do Haswinga ? Zmieściły się bez problemu w przedniej bakiście ? Czy pływasz na 'pełnym bucie' i ile wtedy możesz przepłynąć (czasu/kilometrów) ?

• 0

Sajdol

akumulatory do Haswinga mam z tylu łodzi w dwóch bakistach. Przód aku 100ah inne gadżety jak gaśnica,kamizelki pagaje.

Max z trzema aku + dwie osoby i tobołki 7.8 km. Pływając normalnie na 3-4 biegu po 8h dwa dni i akumulatory jeszcze mają po 30%. Jestem strasznie zadowolony z wyniku.

• 0

Sajdol

akumulatory do Haswinga mam z tylu łodzi w dwóch bakistach. Przód aku 100ah inne gadżety jak gaśnica,kamizelki pagaje.

Max z trzema aku + dwie osoby i tobołki 7.8 km. Pływając normalnie na 3-4 biegu po 8h dwa dni i akumulatory jeszcze mają po 30%. Jestem strasznie zadowolony z wyniku.Zapomnialem dodać że aku żelowe Toyama

• 0

Ja mam niestety inną łodke ( crescent 410) ale myslę o zmianie na ciut większą i semper mi się podoba ale to powolutku

To jest model 750J robiony pod moją łódkę , ale pakujemy 2 takie łódki jak latamy do Szwecji na tą przyczepe.

A więc jednego Sempera wytrzyma.

pzdr Maciek

• 0

2 do echa

Co byście proponowali?

Kolego a po co ci dwa aku. Jak masz ladowanie w silniku wystarczy tobir jeden. Ja w hornie czyli podobns wielkosc, mam 60 a jeden aku i obsluguje silnik oswietlenie wciagarke i garmina 91 i daje rade.

• 0

Wstawiam zdjęcie zaślepionej rury od siedzenia:

attachicon.gif20170513_164741.jpg

Adam.

Adam,

dzięki za zdjęcie. Może źle się wyraziłem - szukam zaślepki na otwór w podłodze łodzi w czasie, kiedy nie ma w niej rury z fotelem (np płynę sam). Mam też dodatkowe gniazdo na bakiście na ryby i tam sporadycznie będzie lądował fotel.

Mariusz

• 0

MarMilo - a to co innego ????

Dorobiłem sobie zwykłe wałki odpowiedziej długości i średnicy.

W wałkach mam dwa otwory, przez które jest przeciągnięta żyłka abym mógł je wyjąć.

Wałki są zlicowane, nie wystają aby żonka mogła sobie leżeć w pełnej wygodzie...