Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy ktoś z Was zakupił i otrzymał (!) pokład słoneczny z tapicerką ? Jak to wygląda i się sprawuje ?

p.s. w albumie dorzuciłem nowe fotki z elektrowni - finalnie zrobione główne wyłączniki prądu, bezpiecznik 60A do silnika oraz dodany watomierz na jego obwodzie.

Jutro docinam gumę na pokład i chyba na razie koniec 'doróbek'

Mariusz

Edytowane przez MarMilo

• 0

Panowie - dziękuję za podpowiedź w temacie gumy na pokład. Dziś przyciąłem i jest git :)

Wracając do jaskółek - czy wiecie jak Semper je mocuje ? Czy tylko wkręty i silikon ? Mam potrzebę wyjęcia jednej z nich a po odkręceniu wkrętów nadal mocno siedziała :( ?

To samo pytanie dotyczy uchwytów Ram Mount - mimo odkręcenia śrub za cholerę nie chciał odejść od burty a szarpać z pełną mocą nie chciałem - rozumiem, że to tylko zewnętrzny montaż ?

p.s. zmierzyłem średnicę rury do nogi fotela - gdyby ktoś chciał robić 'korki/zaślepki' to średnica otworu wynosi 42mm.

Zdjęcia z dzisiejszego cięcia dywanu gumowego oraz dopasowania miejsca na koło zapasowe - w tygodniu dorobię mocowanie i wrzucę fotki.

Mariusz

• Like 1

• 0

Panowie - dziękuję za podpowiedź w temacie gumy na pokład. Dziś przyciąłem i jest git :)

Wracając do jaskółek - czy wiecie jak Semper je mocuje ? Czy tylko wkręty i silikon ? Mam potrzebę wyjęcia jednej z nich a po odkręceniu wkrętów nadal mocno siedziała :( ?

To samo pytanie dotyczy uchwytów Ram Mount - mimo odkręcenia śrub za cholerę nie chciał odejść od burty a szarpać z pełną mocą nie chciałem - rozumiem, że to tylko zewnętrzny montaż ?

p.s. zmierzyłem średnicę rury do nogi fotela - gdyby ktoś chciał robić 'korki/zaślepki' to średnica otworu wynosi 42mm.

Zdjęcia z dzisiejszego cięcia dywanu gumowego oraz dopasowania miejsca na koło zapasowe - w tygodniu dorobię mocowanie i wrzucę fotki.

Mariusz

Mariusz jakie masz rolki końcowe na swojej przyczepie?

Jak zwykłe, to sugerują drobna przeróbkę.

• 0

Mam luk inspekcyjny czyli Holt oraz drzwiczki  prostokątne  przykręcone i uszczelnione SIKAFLEXEM  i bez problemu to odkręciłem .

Kołnierz holta lub innego luku masz zawsze na wierzchu i w większości przypadków jesteś w stanie nożykiem do tapet podciąć .

Dziękuję ! Spróbuję i dam znać jak poszło. 

• 0

Będziesz po każdym pływaniu zdejmował i suszył tą gumę i łódź? Jeśli nie to moją wyobraźnia już wyobraża sobie jaki będzie syf miedzy gumą a łodzią, bo jak się tam woda dostanie i trochę innego brudu zrobi się maź której ciężko będzie wyschnąć. 

• 0

Odnośnie rolek do przyczep Cymarmana, którymi przewożę Sempera.

Rozwiązanie to podpatrzyłem u kolegów z klubu, sprawdza się znakomicie.

1. lepiej naprowadza łódkę na przyczepę

2. i co ważniejsze, jest większa powierzchnia nośna, między płaskim dnem łodzi a rolkami.

Słyszałem o pękającym dnie, bo oryginalne roki, mają małą powierzchnię styku, mimo że to guma to na dziurach zbyt mocno wbijała się w dno łódki.

post-59262-0-86873700-1495477613_thumb.jpg

post-59262-0-33914200-1495477631_thumb.jpg

Koszt, niewielki.

Rolki o średnicy 18 cm, kupione po około 50 zł/szt, stoczone do około 14,5 cm (aby uzyskać jak największa powierzchnię płaską na rolce, ale musi wyć wyższa od starej roli), nowy czepień, długość około 40 kilku cm, i dobra flaszka dla tokarza.Montaż całości 30 minut, z ustawieniem wszystkich rolek.

:)

• Like 1

• 0

Będziesz po każdym pływaniu zdejmował i suszył tą gumę i łódź? Jeśli nie to moją wyobraźnia już wyobraża sobie jaki będzie syf miedzy gumą a łodzią, bo jak się tam woda dostanie i trochę innego brudu zrobi się maź której ciężko będzie wyschnąć. 

Raczej na 99% będzie czysto. Guma ma tłumić odgłos spadającej blachy na podłogę, zbierać błoto z butów po wyjściu na sikanie na brzeg. Po powrocie pod dom - karcher i po 10 minutach będzie tak jak lubię - porządek.

Łódź nocuje pod plandeką a jak przyleje na wodzie to zrobię porządne mycie i już. Bez gumy kratka na podłodze strasznie łapie błoto i wygląda podle.

• Like 1

• 0

Odnośnie rolek do przyczep Cymarmana, którymi przewożę Sempera.

Rozwiązanie to podpatrzyłem u kolegów z klubu, sprawdza się znakomicie.

1. lepiej naprowadza łódkę na przyczepę

2. i co ważniejsze, jest większa powierzchnia nośna, między płaskim dnem łodzi a rolkami.

Słyszałem o pękającym dnie, bo oryginalne roki, mają małą powierzchnię styku, mimo że to guma to na dziurach zbyt mocno wbijała się w dno łódki.

Ja mam taką przyczepę : więc podparcie zasadniczo jest na 'dużych' kołach - twarda guma - dobrze dopasowanych do kształtu łodzi. Koła te też robią kołyskę w czasie wodowania/wciągania więc masa rozkłada się na wielu punktach podparcia.

Widać w tle za zapasem na pierwszym zdjęciu.

Mariusz

Edytowane przez MarMilo

• 0

Pływałem na Semper 440xt z silnikiem yamaha 20 hp. Dwie osoby plus silnik dziobowy, akumulator, echo - prędkość 38 km/h. Jeśli dojdzie cały majdan wędkarski - torby skrzynki wędki itd to prędkość spada do 35 km/h.

Możenić ktoś poda jakieś informacje co do osiągów na swoim silniku.

• 0

Dawid, na 2/4suwie?

Ja na Yamaszce z 2015 we dwójkę z całym majdanem robię 32km/h.

Jak pływałem samemu, z małą ilością majdanu osiągałem maksymalnie 37km/h.

Mój Semper to max opcja, nie posiadam tylko bakisty na ryby, poza tym wszystkie relingi, knagi, rolki, drabinka, radio...

To wszystko to ciężar, który troszkę na prędkości zabiera.

Nie mam oczywiście wyciągarki i silnika dziobowego :)

Pływam na nieoryginalnej śrubie, chyba Solasa...

• Like 1