Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W kilku słowach ... Na tego rocznych targach wędkarskich można było zobaczyć najnowsze dzieło firmy Semper , Nowa "500"-tka wygląda imponująco z racji swoich gabarytów . Jeśli ktoś z kolegów miał okazję zobaczyć ten model na żywo może chciałby podzielić się swoimi wrażeniami - opinią . :) , a jeśli ktoś nie miał okazji zobaczyć tego modelu to proszę :) oto kilka fotografii . :)

post-55757-0-51731900-1527356666_thumb.jpg post-55757-0-42491400-1527356684_thumb.jpgpost-55757-0-80373700-1527356695_thumb.jpgpost-55757-0-51696000-1527356709_thumb.jpgpost-55757-0-31120500-1527356721_thumb.jpgpost-55757-0-44693000-1527356733_thumb.jpgpost-55757-0-16740500-1527356753_thumb.jpgpost-55757-0-49956900-1527356765_thumb.jpgpost-55757-0-91875900-1527356774_thumb.jpgpost-55757-0-69437900-1527356828_thumb.jpgpost-55757-0-81906500-1527356839_thumb.jpgpost-55757-0-63845000-1527356847_thumb.jpg

Edytowane przez dawidostroda
  • Like 4

• 0

Mam basisty zamykane na kluczyk. Niestety te standardowe przeciekają.Warto zamówić te drożdże z uszczelniaczem

Konstrukcja bakist - mocowania zawiasów na śrubenieńki (kaliber fi 3) stawia pod wielkim znakiem zapytania sens instalowania drogich (250-300PLN/szt) nieprzeciekających zamków z kluczem patentownym. Jeśli kradziej nie pokona zamka to niestety porządnym szarpnięciem rozprawi się z mocowaniem klapy z drugiej strony :( Ostatnio demontowałem pokrywę bakisty i dokonałem tego smutnego odkrycia. Jak opracuję patent na wzmocnienie mocowania zawiasów - wrzucę notkę tutaj.

• Like 3

• 0

Kumpel miał taki grzebień, teraz możecie poszukać kija na dnie Dadaju :)

Kumpel nie wcisnął kija w pianki tylko położył na tym uchwycie -to wina obsługi a nie urządzenia. Ja mam zarówno te 'grzebienie' jak i pionowe stojaki Berkleya i bardziej lubię korzystać z grzebieni - w czasie łowienia odwracam je i wędki wiszą za burtą.

Co do dostępności - jak zaczniesz składać z gratów kupując oddzielnie zaoszczędzisz może 50-80PLN i będziesz się bawił w składanie całości do kupy. Nie mam układów z Marcinem, ale weź od niego będziesz miał gotowca.

• 0

Kumpel nie wcisnął kija w pianki tylko położył na tym uchwycie -to wina obsługi a nie urządzenia. Ja mam zarówno te 'grzebienie' jak i pionowe stojaki Berkleya i bardziej lubię korzystać z grzebieni - w czasie łowienia odwracam je i wędki wiszą za burtą.

Co do dostępności - jak zaczniesz składać z gratów kupując oddzielnie zaoszczędzisz może 50-80PLN i będziesz się bawił w składanie całości do kupy. Nie mam układów z Marcinem, ale weź od niego będziesz miał gotowca.

Tak, Ty wiesz bo byłeś z nami na łódce wtedy :)

• 0

Tak, Ty wiesz bo byłeś z nami na łódce wtedy :)

Krokiet - nie bądź taki sarkastyczny :D  Uchwyty dobrze trzymaja pod warunkiem poprawnego umocowania w nich kijka. Też mam jedną z cieknim dolnikiem i ten patyk muszę mocować na wysokości kołowrotka.

• Like 1

• 0

Rozmawiałem z producentem odnośnie sensu mocowania patentowych zamków, gdy zawiasy są przykręcone na wkręty. W odpowiedzi usłyszałem, że te zamki są bardziej po to, żeby bakisty nie przeciekały :). Pytałem też o cenę 500tki. Cena wyjściowa to 22.000 co może skończyć się na ok 40.000 jeżeli chcemy mieć fajnie wyposażoną łódź. Testowana była z 50km i to jest minimalny motor jaki należałoby zapiąć . Osiągi to ok. 40 km/h. Dostępne wersje również pod rumpel.

• 0

Kwestia wyborów. Laminat tez nie kosztuje 0 złotych i w którymś momencie zwyczajnie zaczyna być sporo złotówek.

Nie każdy lubi lub woli aluminium.

Duże lodzie i jachty mimo wszystko są czesto z laminatów :-)

A wydasz i 10 mln euro :-)

Pozdrawiam

Daniel

Edytowane przez Dano.

• 0

Daniel wszystko się zgadza. Nikogo nie przekonuje do aluminium bo każdy rozumuje na swój własny sposób i miłośnika aluminium nie przekonasz do laminatu i na odwrót.Jak dobry laminat to kosztuje swoje chyba że człowiek zażyczy sobie odchudzoną wersje i potem mówi że popękał podczas transportu.

• 0

Daniel wszystko się zgadza. Nikogo nie przekonuje do aluminium bo każdy rozumuje na swój własny sposób i miłośnika aluminium nie przekonasz do laminatu i na odwrót.Jak dobry laminat to kosztuje swoje chyba że człowiek zażyczy sobie odchudzoną wersje i potem mówi że popękał podczas transportu.

No właśnie. Było na rynku kilka Semperów po zawodnikach - takie lekuśkie...

Pozdrawiam

Daniel

• 0

i wie ktoś gdzie nabyć takie grzebienie??

ciekawe rozwiązanie

Lenistwo sięga zenitu:

1) http://allegro.pl/uchwyt-na-4-wedki-berkley-horizontal-rod-rack-i7382563443.html

2) http://allegro.pl/uchwyt-na-6-wedek-berkley-horizontal-rod-rack-i7396139727.html

Pozdrawiam

Mariusz

• 0

Lenistwo sięga zenitu:

1) http://allegro.pl/uchwyt-na-4-wedki-berkley-horizontal-rod-rack-i7382563443.html

2) http://allegro.pl/uchwyt-na-6-wedek-berkley-horizontal-rod-rack-i7396139727.html

Pozdrawiam

Mariusz

Dzięki, jednakże są inne od tych zamontowanych na łódce semper na poprzedniej stronie.

Tamte są z gumkami, mocowaniem do burty itd

Tak czy inaczej dzięki za fatygę

• 0

Lenistwo sięga zenitu:

Pozdrawiam

Mariusz

Dzięki, jednakże są inne od tych zamontowanych na łódce semper na poprzedniej stronie.

Tamte są z gumkami, mocowaniem do burty itd

Tak czy inaczej dzięki za fatygę

To są zupełnie inne grzebienie. Można próbować je przerobić. Oglądałem je na żywo i nie polecam. Może się w końcu o jakiś namiar doczekamy .

• 0

To są zupełnie inne grzebienie. Można próbować je przerobić. Oglądałem je na żywo i nie polecam. Może się w końcu o jakiś namiar doczekamy .

Z rozmowy z producentem łodzi wynikało, że te uchwyty (gąbki oraz stelaż) są wykonywane na jego indywidualne zamówienie - pewnie dlatego nie można znaleźć dokładnie tych samych gotowców.

• 0

Czy ktos moze uzywa badz wie czy semper 440 XT wejdzie na Brenderup 8515 ( ta starsza przyczepa do 4.5 metra) i bedzie wygodnie sie wodowac z niej ? Przyczepa obecnie wozi gumiaka i sprzegnieta jest z Skoda Kodiaq Scout (homologacja do 2500 tony przyczepa) wiec chyba z naciskiem na hak nie bedzie problemu ?