Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie ma takiej tragedii. Jeśli chcesz nową to zamów na koniec stycznia wtedy w kwietniu odbierzesz :) Jeśli używaną to na O.x stoją dwie i jedna jest naprawdę w atrakcynej cenie koło 16k a masz sprzęt od ręki.

W podobnej cenie to wyjdzie nowy taki zestaw...a to jest jednak używka

• 0

Rozumiem, że znasz cenę wszystkich dodatków więc proszę podlicz tu na forum ile dokładnie wychodzi nowy, identyczny zestaw.

Panowie - zaintrygowaliscie mnie ta dyskusją gdyż też oglądam tę ofertę z OLX za 16 tys i się zastanawiam czy ta cena nie jest przesadzona. Nie znam jednak zupełnie cen dodatków - mozeby ktoś podzielił się wiedzą. Bazowa wersja ze strony producenta (o ile dobrze wyczytałem) to 8tys zł skąd wiec się bierze 16tys za używkę?

Pozdrawiam

Tomek

• 0

Dolicz dodatki plus przyczepka i dwa aku do tego nikt nie odda prawie nowego sprzętu za pół darmo.

Możesz też zapytać u źródła czyli producenta ile liczy za taki zestaw i będziesz miał jasność sytuacji.

Edytowane przez marcin186

• 0

Same uchwyty na wędki ram to koszt 600zl, aku, instalacje elektryczne, wzmocnienia, fotele, dodatkowe miejsce na elektryka..... i to wszystko co wymienił właściciel. To trochę zgadywanka, ale ta łódź jest fajnie wyposażona. Pewni jak by właściciel pokazał fakturę kupującemu to ten by był zaskoczony. A co do ceny bazowej 8000pln, hmmm, nie wiem czy w swej historii chociaż jeden taki semper 440xt trafił do indywidualnych klientów:-), to cena samej skorupy.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0
  • 0

Cześć,

9k golas bez niczego,za same dodatkowe elementy trzeba zapłacić 3-4k i za przyczepę jeśli to Cymerman z "łatwym wodowaniem ????" trzeba zapłacić 4k.

Sorki że się śmieje ale te proste wodowanie jest do dup....

Czas to jest najgorsze,ja na swoją krypę czekałem ok 4 miesiące.

Ogólnie warto bo przyjemnie się pływa ????.

Pozdro

Edytowane przez Grzybek
  • Like 1

• 0

przyczepę jeśli to Cymerman z "łatwym wodowaniem " trzeba zapłacić 4k.

Sorki że się śmieje ale te proste wodowanie jest do dup....

Grzybek - zaintrygowałeś mnie - co jest nie tak z wodowaniem ? Może są też lepsze rozwiązania, ale jak dla mnie jest OK - małej korekty wymagały ustawienia rolek i wymiana linki na pas (po roku zmieniłem wyciągarkę na Knott i znacznie się poprawiło po 'chińczyku').

Mój semper waży ok. 400kg a wodowanie zabiera mi max. 15 minut (od pojawienia się samochodem z przyczepą na slipie, do zaokrętowania na łodzi).

Edytowane przez MarMilo

• 0

Właśnie, też się wtrącę, co jest do dupy w "szybkim wodowaniu"

Jeżdżąc samemu, woduję łódź w góra max 10 minut.

Nie piszę tu o wygodnych slipach...

Rozstawiasz lampy i śmigasz do wody, zajebiste rozwiązanie.

Koledzy, którzy mają ściąganą belkę, nie jeden raz zapomnieli jej zabrać :)

Co do ceny. Same dodatki to kwoty rzędu kilku tysięcy.

Podana cena 16tyś., według mnie to dobra i normalna cena.

• 0

Słuchajcie może coś źle robię ale w większości przypadków z samym zrzuceniem łodzi nie ma problemów. Wyciąganie jej z wody to dramat na nie przygotowanych slipach a u mnie to na większości jezior zaczynają się schody. Co wciagnę łódkę to spada z rolek,dodatkowy problem to ucho które miało być cudowne i trzymać łódkę w transporcie a okazuje się przeszkodą. Trzeba naciskać ostatnią rolke w dół aby ucho przeszło dalej.

• 0

Nie wiem co robisz nie tak.

U mnie nie ma z tym problemu.

Fakt ucho, za które zaczepiasz łódź do wyciągniecia jest nisko i haczy o rolkę. Mimo to ja kręce korbą i wskakuje ono na rolkę i jazda z wyciąganiem łodzi.

Mi łódź spadła z pompowanych kółek tylko raz, wjechałem przyczepą do wody pod dużym kątem i przyczepa była mocno przechylona.

Lekki problem jest jak wieje mocny boczny wiatr, wtedy trzeba z dwa razy wskoczyć na przyczepę i ustawić prosto łódź. Ja generalnie jestem z tej przyczepy bardzo zadowolony. Jedyny minus to bardzo nisko osadzone światła, te od strony tablicy. W nowszych modelach podobno jest to wszystko wyżej, nie widziałem, nie potwierdzam.

Jak coś dzwoń 884831101 Adam.

Edytowane przez chojny83

• 0

Co do ceny. Same dodatki to kwoty rzędu kilku tysięcy.

Podana cena 16tyś., według mnie to dobra i normalna cena.

Uważam, że oszczędność jest rzędu 4-6 k przy zakupie tej używki - co więcej jest od ręki, drugie - popływała trochę więc jeśli coś miało na niej nie wytrzymać / pęknąć etc to już się stało - i jeśli nie ma uszkodzeń można traktować jako wytestowaną jednostkę.

• 0

Adam na te światła jest patent. Trzeba tylko zainwestować kilka stówek i wymienić na ledy szczelne i po temacie.

Można śmiało do wody się ładować ????????

Ja myślę że u mnie jest problem z wysokością rolek,musicie mi podać na jakiej wysokości powinny być.

• 0

Fakt ucho, za które zaczepiasz łódź do wyciągniecia jest nisko i haczy o rolkę. Mimo to ja kręce korbą i wskakuje ono na rolkę i jazda z wyciąganiem łodzi.

Lekki problem jest jak wieje mocny boczny wiatr, wtedy trzeba z dwa razy wskoczyć na przyczepę i ustawić prosto łódź.

Jedyny minus to bardzo nisko osadzone światła, te od strony tablicy. W nowszych modelach podobno jest to wszystko wyżej, nie widziałem, nie potwierdzam.

1. Ucho faktycznie potrafi 'przyblokować' wciąganie - ja myślałem czy nie wypiłować w rolkce głębokiego rowka lub wymienić ją na taką z wyższymu krawędziami.

2. Ustawianie łodzi przy wietrze można rozwiązać zastępując wciągarkę na korbę wciągarką elektryczną z pilotem - wtedy będąc przy łodzi można by ją wciągać (minusem wciągarki el. jest jej powolność)

3. światła - przy wodowaniu radzę sobie w ten sposób, że podnoszę "ramiona" zanim zacznę cofać na slip (wtedy też odpinam pas mocujący łódź do tylnych belek). Ale tablica faktycznie "szura", gdy wyjeżdżam z garażu - pisk na całe Piaseczno :D

• Like 1

• 0

Ja myślę że u mnie jest problem z wysokością rolek,musicie mi podać na jakiej wysokości powinny być.

Ja zrobiłem to tak, że wczołgałem się pod łódź i odkręciłem śruby mocujące rolki tylne - opuściły się pod naciskiem sempera do momentu aż łódź siadła na kołach bocznych - to chyba jedyny sposób na dobre ustawienie - każda z naszych łodzi ma inne obciążenie, rozkład ciężaru więc podanie wielkości w centrymetrach nic nie pomoże.

• 0

Uważam, że oszczędność jest rzędu 4-6 k przy zakupie tej używki - co więcej jest od ręki, drugie - popływała trochę więc jeśli coś miało na niej nie wytrzymać / pęknąć etc to już się stało - i jeśli nie ma uszkodzeń można traktować jako wytestowaną jednostkę.

Nie ma co gdybać i prognozować jaka jest oszczędność...sprzedający podaje jakie jest wyposażenie i można policzyć bo ceny są podane na stronie producenta Edytowane przez pio76

• 0

Adam na te światła jest patent. Trzeba tylko zainwestować kilka stówek i wymienić na ledy szczelne i po temacie.

Można śmiało do wody się ładować

Taa, wodoszczelne :) już nie raz widziałem jak ktoś wyjechał bez jednej lampy po uderzył w coś pod wodą.

Woduję się w takich miejscach, że prędzej czy później bym też tak zrobił :)

Niestety infrastruktury pod wodowanie u nas nie ma.

Każdy system ma swoje plusy i minusy.

• 0

Dzień dobry, również stoję w kolejce za Semper- em, mam termin ustalony na 12-12-2018. To prawda kontakt z właścicielem jest trudny, ale jak już uda się dodzwonić to rozmawia konkretnie, fachowo, sprawia wrażenie solidnego. Mimo, że mróz za oknem -7 i prawdopodobnie do wiosny łódki nie zwoduję, to po przeczytaniu Waszych opinii o panu Marku jakoś smutno mi się zrobiło. Czekam.

Nie potrzebie się martwiłem, łódkę odebrałem w terminie, w zgodnej konfiguracji. Polecam 

• 0

Cześć,

Pływa ktoś na silniku torqueedo?

Jak wrażenia jaki model wybrać?

Największy szajs jaki do tej pory kupiłem. Głośny jak stary warszawski tramwaj, śruba wyłapuje zielsko z okolicy kilometra i nawija a do tego jak tylko skończyła się gwarancja to się popsuł i okazało się, ze naprawa jest niemożliwa - 1’300 euro w błoto.

Poza tym mocny - pchał RIBa 5,5m nawet przy silnym wietrze a wbudowana bateria starczała do manewrowania i trollingu przez większość dnia

Może nadaje się do jachtu ale nie do wędkowania

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Największy szajs jaki do tej pory kupiłem. Głośny jak stary warszawski tramwaj, śruba wyłapuje zielsko z okolicy kilometra i nawija a do tego jak tylko skończyła się gwarancja to się popsuł i okazało się, ze naprawa jest niemożliwa - 1’300 euro w błoto.

Może nadaje się do jachtu ale nie do wędkowania

No proszę - jakieś konstruktywne info o Torqueedo - czyli jednak haswing lepszy :) Głośny pewnie tak samo, ale 4x tańszy czyli nawet po 2 lata gwarancji to jedno Torqueedo wystarczy na 8 lat pływania na Haswingach będących ciągle na gwarancji :D

Z czym teraz pływasz Czechofil - jaki elektryk wisi na pawęży ?

Pozdrawiam,

Mariusz