Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pochwalę się, że doposażyłem sempera z Protruar /Haswing 5.0 24V 160lbs oraz Mercury F30.

W najbliższych dniach porobię testy z pływania z miernikiem poboru prądu/mocy oraz echem mierzącym prędkość. Wrzucę zdjęcia i fimy jak zachowuje się teraz ten zestaw.

Pływałem na nowym elektryku w ubiegłym tygodniu i na pewno jest dużo cichszy niż 2HP a torqueedo bije na głowę. Wykonanie silnika jest super - wreszcie można złożyć rumpel do transportu a sam silnik 'kładzie' się równolegle do pokładu - nie ma ograniczenia w mocowaniu co bardzo mi przeszkadzało w HP2.

Zasilanie na łodzi przerobiłem i mam tylko 160Ah LiFePo (zasila dziobowy, całą elektronikę na pokładzie oraz Protruara).

• Like 2

• 0

Osobiście nie używałem torqeedo. Ale gawedzilem ostatnio z gościem który użytkuje 2.0 od kilku ładnych lat. Chłop stwierdził że nie ma pojęcia skąd ogólne przekonanie o mega głośnej pracy. Teraz wyszła jakąś nowszą wersją 2.0 ktora ponoć jest cichsza. Ogólnie śmiem twierdzić, że 1-max 2kw mocy jest wystarczający . Chyba że trzeba pchać barke co waży 2 tony. Takie są fakty... testy gościa na wodzie przy torqeedo 2.0 A 4.0 kW przyniosły wzrost prędkość i rzędu 2kmh. Lodz 4.5m 1 zalogant, baterię litowe. Na moich testach 1kw dal 8km 2kw 10kmh 3kw 11kmh 4kw 12-13kmh 5kw 14kmh 6kw 15-16kmh. Także dużo mocy powyżej 8kmh A mało prędkości można by rzec. Wiadomo że jednostka.ma.kolosalne znaczenie , jednak pobór mocy jest nieugiety... zdaj relacje z tego protuar 5.0 , jednak o flaszkę dobra się mogę założyć ,ze to 10-11kmh nie przekroczy, a pobór będzie zacny

Edytowane przez siarq

• 0

Pochwalę się zmianą wprowadzoną na początku maja w moim semperze spowodowaną zakupem nowego napędu (Mercury F30 ELHPT) - podniosłem pawęż.

Na chwilę obecną jest to wersja beta2 - testuję najbardziej optymalną wysokość pawęży (Mercury zaleca by płyta kawitacyjna była 25mm poniżej dna).

Pytanie co jest wyznacznikiem poziomu dna łodzi ponieważ łódź nie jest w 100 płaska - czy należy zmierzyć te 25mm na rufie czy w najniższym punkcie dna (gdzieś w okolicach 1/3 długości łodzi od końca) ?

Pawęż podniosłem wykorzystując sklejkę liściastą - 2 płyty o grubości 18mm, 2 plyty 9mm, 1 płyta 12mm. Konstukcję wzmocniłem płaskownikami 50x6mm. Wszystkie śruby typu zamkowego z nierdzewki i maksymalnie dużymi podłkadkami od wewnątrz. - 12 śrub średnica 8mm, 6 śrub - 10mm oraz dwie 12mm, które były w zestawie z silnikiem.

Całość jest wstępnie pomalowana lakierem do łodzi - żeby zabezpieczyć sklejkę przed piciem wody.

Po zakończeniu testów mam zamiar okleić mój patent matami i zażelkotować w kolor, tak by scaliły się z łodzą.

Pływanie pokazało, że ugięcie mojej konstukcji jest na poziomie 1-1.5mm przy gwałtownym przypieszaniu. Nic nie trzeszczy, nie pęka - jest git :)

Na zdjęciu jest wersja alfa-01 :)

https://photos.app.goo.gl/psBB4mZLR9ihiTVS8

Jeśli ktoś jest zainteresowany taką przeróbką - zapraszam na PW.

Pozdrawiam,

Mariusz

• 0

Mariusz, koniecznie daj znać jak to będzie wyglądało  po tym jak będziesz to scalał z łodzią.

Ciekawe czy nie popęka?

Mój oryginalny Semper popękał na pawęży :)

Nawet jak trafił na poprawki to warstwa zewnętrzna nadal ma pęknięcia:

attachicon.gif Sem1.jpg

Adam,

ale moja przeróbka JEST już na pawęży ! Przepływałem 6Mh i nic a nic się nie zmieniło. A co do Twojej pawęży - nie odpuściłbym producentowi - naprawa albo wymiana łodzi (chyba, że wieszasz +30KM?).

• 0

Adam,

ale moja przeróbka JEST już na pawęży ! Przepływałem 6Mh i nic a nic się nie zmieniło. A co do Twojej pawęży - nie odpuściłbym producentowi - naprawa albo wymiana łodzi (chyba, że wieszasz +30KM?).

Mariusz,

mnie ciekawi czy będzie to mocno pracować, a widać to będzie dopiero jak położysz na to maty i żelkot.

Co do mojej łodzi. Wisi tam 20km Yamahy.

Do pewnego momentu nie miałem absolutnie żadnych zastrzeżeń do łodzi.

Gdy pawęż pękła, też zbytnio się tym nie przejąłem.

Kontakt z producentem, umówiliśmy się na koniec sezonu (w sezonie łódź jest mi potrzebna) na poprawki.

Zimą łódź pojechała na poprawki i niestety od tego momentu nie mogę napisać nic pozytywnego.

Faktem jest, że zostały poprawione inne rzeczy, czyli obicia spodu łodzi ale inne też zostały delikatnie mówiąc "spartolone"...

Zdjęcia wstawię wieczorem.

Szczerze mówiąc nie mam już siły użerać się z producentem.

Transport łodzi jest dla mnie dużym problemem i kosztem.

I nie mam pewności, że będzie to dobrze zrobione...

Jak już oddam łódź do poprawek, to na pewno nie tam.

Albo zrobię to sam albo łódź trafi do producenta z Grudziądza.

Łódź jest super tylko mam z nią drobne problemy.

Ale gdybym miał kupować coś ponownie to już nie w tej stoczni.

Od kilkunastu lat pracuję jako specjalista ds. jakości, rozpatruję reklamacje.

Niestety mam inne podejście do Klienta, nawet jeżeli Klient nie ma w 100% racji...

• 0

Hej.

Łódź jest chyba z 2015, mam ją od 2016 roku.

Zaczęło się tak:

post-53938-0-55536300-1559139754_thumb.jpeg

Ogarnąłem samemu, to nie był dla mnie problem. Potem strzeliła druga, też zrobiłem samemu. Robiąc tą drugą, zrobiłem sobie gniazdo na bakiście. To jeden plus tego wszystkiego ????

Następnie zaczęła pękać pawęż:

post-53938-0-01964200-1559139885_thumb.jpeg

Łódź pojechała na poprawki i od razu to:

post-53938-0-10393000-1559140002_thumb.jpeg

post-53938-0-78066800-1559140053_thumb.jpeg

post-53938-0-47343200-1559140131_thumb.jpeg

post-53938-0-03488000-1559140162_thumb.jpeg

Na chwilę obecną dziury po wkrętach (mocowanie odbojnicy) załatałem samemu. Otwór pod echosondę wywierciłem ponownie. Pęknięcia żelkotu jest tak jak na zdjęciach. Będę ogarniał to po sezonie, najważniejsze, że pęknięcie nie jest na wylot. Wcześniej przez pęknięcie woda dostawała się do bakisty.

Więcej zastrzeżeń do łodzi nie mam. Elektryka działa, mam duuużo miejsca, pływając nawet na dużej fali czuję się bezpiecznie.post-53938-0-16682800-1559140586_thumb.jpeg

Edytowane przez chojny83
  • Like 2

• 0

Za semperem przemawia przestrzeń i osiągi , w foxie więcej schowków i jakość laminatu chyba lepsza , kontakt i słowność w realizacji zamówienia na pewno na korzyść foxa

Ilość schowków w semperze jest wystarczająca (mam wersję z dużą bakistą z przodu - akumulator, gaśnica, kamizelki się mieszczą). Moim zdaniem kill jest miękki i ulega odkształceniom (mam 'super-duper' listwę wzmacniajacą od producenta), na rolkach widać, że łódź jest wybrzuszona do środka.:(

Semper 440 xt czy fox 420 ? Do verticala rzecznego dla dwóch osob . Sparowany miałby być z tohatsu 25 km 4 suw

Miałem 20KM za mało, teraz mam 30KM i jest to odpowiednia jednostka do szybkiego pchnięcia sempera w ślizg. Kolega ma od niedawna yamę 25 i szału nie ma :(

• 0

Pływam na 410 z 20 kM Tohatsu. Przy dwóch osobach z pełnym zaopatrzeniem brak uwag - idzie jak zły. Przy trzech osobach z gratami w ślizg wchodzi, ale mocy już trochę brakuje.

Potwierdzam, że ilość miejsca w schowkach wystarczająca (przynajmniej wystarcza go mi i moim załogantom) - nic zbędnego po łodzi nie lata. 

Słabego kila nie zauważyłem i (odpukać) jakiegokolwiek wybrzuszenia brak.

Dodam jeszcze, że kontakt z producentem to żart (w sumie to nawet się już nie spodziewam, że odbierze telefon - a mamy jeszcze niezamknięty jeden temat).

Generalnie po ponad roku użytkowania - jestem zadowolony: łódź bezpieczna, stabilna, miejsca dużo i mobilna (zapinanie i odpinanie z haka, przepchnięcie itp. załatwiam samodzielnie, spokojnie do zrzucenia bez slipu). 

Edytowane przez Noryb2013
  • Like 1

• 0

Generalnie do pływania. Xi5 w powiązaniu z Lowrance ma kilka użytecznych funkcji, i płynąc pod większą fale brakuje mu mocy.

Zapinasz spalinę jako wspomaganie, a dziobówka pracuje właściwie jako ster. Jeden z kolegów z forum przemieszcza się tak między miejscówkami na Wiśle. Ma nagraną trasę na pilocie, spalina w prędkości trolingowej zablokowna na wprost, a on robi co chce, np. zmienia zestawy.   B) 

• 0

Zapinasz spalinę jako wspomaganie, a dziobówka pracuje właściwie jako ster. Jeden z kolegów z forum przemieszcza się tak między miejscówkami na Wiśle. Ma nagraną trasę na pilocie, spalina w prędkości trolingowej zablokowna na wprost, a on robi co chce, np. zmienia zestawy.   B)

Ja też tak robię.

• 0

Droga kupna nabylem sempera 440,mam pytanie do posiadaczy jakto wyglada u Was z silnikim dziobowym.Mam ta mala bakiste na dziobie i nie wiem jak sie tam za bardzo zmiescic zeby i silnik dobrze lezal i bakista dalej sie otwierala.

Chetnie zobacze jak to u Was wyglada bo nie wiem czy mam upychac silnik i dalej miec ta bakiste uzytkowa czy poprostu zrezygnnowac z jej i lepiej ulozyc sobie silnik na dziobie.

https://drive.google.com/open?id=1-7dJdKkg8E5YTPLTHnd0JjYgl1hScAC-  zdjecia tak do podgladu ;)

Edytowane przez ttomek