Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie jak macie zamontowane dziobówki w modelu 400WL, trochę ciasno z bakistą na dziobie , a szukam najlepszego rozwiązania.

Pozdrawiam

Marcin.

Montowałem w tamtym miesiącu Minn Kotę  na płycie do szybkiego zdejmowania silnika . Trzeba przesunąć oryginalną rolkę kotwiczną w lewo do bakisty. Jest ciasno i w moim przypadku zamontowałem tylko na trzy śruby, chciałem żeby silnik był jak naj bardziej na dziobie. Pływałem i jest super. Jeśli chodzi o spalinę miałem 20 km Mercury, było słabo w dwie osoby.  Zmieniłem na 25 km Yamaha jest teraz ogień, momentalnie wychodzi w ślizg 42 km/h. 

• Like 1

• 0

Ja mam Meers- oglądałem, porównywałem z sidką- moim zdaniem meers dużo solidniejszy i konstrukcja powoduje, ze łódka siedzi niżej. Jeśli chodzi o plandekę to spytaj u producenta- ma takie w ofercie

Też posiadam przyczepę Meers po inną łódką - solar 450. Jak ją oceniasz? Ja o swojej zrobiłem filmik  

Po przeróbkach jest ok,. Samą konstrukcję mogę polecić. Nie miałeś problemu z oświetleniem?

Edytowane przez Ostlander

• 0

Montowałem w tamtym miesiącu Minn Kotę na płycie do szybkiego zdejmowania silnika . Trzeba przesunąć oryginalną rolkę kotwiczną w lewo do bakisty. Jest ciasno i w moim przypadku zamontowałem tylko na trzy śruby, chciałem żeby silnik był jak naj bardziej na dziobie. Pływałem i jest super. Jeśli chodzi o spalinę miałem 20 km Mercury, było słabo w dwie osoby. Zmieniłem na 25 km Yamaha jest teraz ogień, momentalnie wychodzi w ślizg 42 km/h.

Może odpowiedź od czapy, bo jeśli chcesz silnik dziobowy, to chcesz ala ja też planowałem, kupiłem płytę i po zastanowieniu (akurat były problemy z dostępnością silnikow) zrezygnowałem. Zamontowałem solidną rolkę, która wciąga kotwicę w siebie i już nie chcę nic elektrycznego. Na platformie pod echo mam knagę zaciskową i montuję ją na RAMie lub borice, zależy od sytuacji.

• 0

Też posiadam przyczepę Meers po inną łódką - solar 450. Jak ją oceniasz? Ja o swojej zrobiłem filmik  

Po przeróbkach jest ok,. Samą konstrukcję mogę polecić. Nie miałeś problemu z oświetleniem?

Żadnych problemów- zero przeróbek- śmigam na oryginale. Jestem bardzo zadowolony

• 0

Witam.

Stoję przed zakupem łódki i wybór padł na Sempera 440.

Pytanie do uzytkowników.

1. Czy warto brać rozprowadzenie elektryki przód tył ??? Czy jest możliwość samemu to zrobić póżniej ???

2. W standarcie są 4 bakisty. Rozumiem, że to 3 rufowe i 1 dziobowa. Można wziąść za dopłatą bakistę dziobową dużą ??? gdzie ona jest ??? Macie zdjęcie poglądowe ???

3. Bakista na ciężarek - nie będzie przeszkadzała przy montażu dziobówki ??? Czy ma ona wtedy sens ???

4. Fotele obrotowe można zamontować samemu ??? Czy nie ma sensu się w to bawić ???

5. Pokład castingowy  - macie może jakieś zdjęcia poglądowe jak to ogarnąć ???

Pozdrawiam

• 0

Koledzy jakie macie doświadczenia praktyczne z tą symetryczną (wygiętą) podporą siedziska które montuje w swoich łódkach Semper..?

Bo chyba nikt poza nimi z naszych producentów nie stosuje tego rozwiązania..

Czy ktoś się może orientuje kto dla nich robi te rury do siedzisk..? 

• 0

Panowie użytkownicy 400wl jaki skok śruby najlepszy żeby szybko wejść w ślizg???

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Silnik 2suw 20KM i w ślizgu jesteś w sekundę. 4suw też da radę ale rozpędza się mułowato. Na jakich śrubach - nie patrzyłem.

• 0

Panowie użytkownicy 400wl jaki skok śruby najlepszy żeby szybko wejść w ślizg???

Suzuki 20km śruba 9 rozpędza na lekko tą łódź do 30-32km/h, wślizg ładuje się w 3-4 sekundy. Jak masz dziób obciążony (np. aku 30kg w bakiscie dziobowej i kotwica 9kg w mokrej bakiscie) to idzie bidnie, bardzo bidnie ... więc tam gdzie nie ma częściowej strefy ciszy pakuje się bez elektryka i bez akumulatora żeby moc tym jakoś pływać. Na strefę ciszy wrzucam graty z powrotem, taki urok tej konstrukcji. 

• 0

Suzuki 20km śruba 9 rozpędza na lekko tą łódź do 30-32km/h, wślizg ładuje się w 3-4 sekundy. Jak masz dziób obciążony (np. aku 30kg w bakiscie dziobowej i kotwica 9kg w mokrej bakiscie) to idzie bidnie, bardzo bidnie ... więc tam gdzie nie ma częściowej strefy ciszy pakuje się bez elektryka i bez akumulatora żeby moc tym jakoś pływać. Na strefę ciszy wrzucam graty z powrotem, taki urok tej konstrukcji.

Ja na dziobie mam aku i 2 kotwice. Bez tego chce kaczkować.

• 0

U mnie 20hp ale dołożyłem hydropłat. Wszystko zależne ile wagi na łódce, no i rozłożenie ciężaru. Dziobówka ,aku 100 z przodu , my razem 180kg plus pierdoły także troche się tego uzbiera, ale łódka 28 -29 płynie i nie ma problemów z wejściem w ślizg w okresie jesiennym bo w lato w upały nie jest to takie oczywiste  :lol:   . Zmiana śruby nic ci nie da , za to spróbuj założyć hydropłat.

• 0

Człowiek teraz stoi przed widmem kupna nowej łodzi którą miałby być semper 410 ale po przeczytaniu całego wątku jest delikatne zwątpienie czy zamawiać i czekać czy odpuścić na rzecz czegoś innego

Kiedy już wydrzesz swój egzemplarz od wykonawcy, przyzwyczaisz się do niedoróbek, które widać jeśli chcesz je widzieć, to chyba będziesz zadowolony. Ja w swoim egzemplarzu nie widzę mankamentów od lat, bo trzeba się przyglądać: albo wkładać głowę do bakist leżąc na plecach, albo patrzeć zbliska i szukać, a już tego nie robię - sama łódka jest solidna i fajna - 400WL.

Edytowane przez Tapirro
  • Like 1