Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokładnie. Opisane jest w wątku jak pływają na 20. Natomiast uważam jak kolega wyżej - 25 lub najlepiej 30 km i wtedy śmiga ładnie. Przy dużym załadowaniu gratami i wyposażeniem dodatkowym oraz napełnioną wodą bakistą do ryb już osiągi - a właściwe czas wejścia w ślizg zmienia się znacznie. Gdybym nie miał wszędzie w pobliżu łowisk ze strefą ciszy pływałbym na 30 natomiast na kilka wyjazdów w roku uważam że 20 koni też da radę.

• 0

Witam Jaka przyczepka jest warta polecenia poza Cymmermanem do Semper XT 440 

Producentów jest kilku zalezy ile kasiorki chcesz wydać . Ja osobiscie woze wozniaka 410 na cymermanie  i porównując ja do wczesniejszej niewiadówki jest to naprawde porządna przyczepa.

• 0

Cześć mam cymermana ładowność do 750 kg.

Z rolkami do łatwego wodowania.Szczerze to nie jestem zadowolony,jeśli jest flauta woduje się dobrze,przychodzi wiatr i łódka spada z rolek.W takim momencie bardziej myślał bym o kupieniu przyczepy z rolkami + płozy. Wplywasz na plozy i Łódź zwodowana.

• 0

Cześć mam cymermana ładowność do 750 kg.

Z rolkami do łatwego wodowania.Szczerze to nie jestem zadowolony,jeśli jest flauta woduje się dobrze,przychodzi wiatr i łódka spada z rolek.W takim momencie bardziej myślał bym o kupieniu przyczepy z rolkami + płozy. Wplywasz na plozy i Łódź zwodowana.

Żeby mieć płozy nie trzeba kupowć całej przyczepy wystarczy ja doposażyć . A chwaląc cymermana chodziło mi bardziej o właścowośći jezdne .

• 0

Krystianin jazda cymermanem jest super,stabilna przyczepa dobrana do łodzi.

Prowadzenie przy 100 km/h poezja i się zgodzę w 100 %. Tylko mam problem z wodowaniem przy bocznym wietrze. Łódź wjeżdża na rolki,później na boczne koła i pchajacy wiatr zrzuca Łódź z rolek.I trzeba zabieg powtarzać jeszcze raz bo niestety w 2 osoby ciężko ja ustawić.

Pozdrawiam Kamil

Edytowane przez Kamil@steam.biz.pl
  • Like 1

• 0

Drobna rada.

Przy wodowaniu z dużym wiatrem z boku, ja robię tak.

Kolega z racji że jest małych rozmiarów wsiada do łodzi i woduje łódkę razem z nim. dodatkowy cieżar sprawia że łódka nie jest tak szybko spychana na boki. Dodatkowo wodowanie trwa kilka sekund (o ile to oczywiście możliwe).

• 0

Marcin no właśnie we 2 zawsze jest łatwiej z wodowaniem,ja osobiście mam wodery na stanie i w razie potrzeby wchodzę do wody aby Łódź naprowadzić.Temat dość mocno komplikuje się jak jestem sam,tutaj nie mam jak naprowadzać a do tego ściągać.Semper swoje waży i to nie ułatwia zadania. Dlatego myślę o jakimś patencie żeby Łódź sama się wprowadzała? Ktoś coś?

• 0

Ja 99 % sam woduje.

Zwodowanie to bajka.

Wciągnięcie na przyczepę przy bocznej fali to jest sztuka.

Ja poradziłem sobie przez zamontowanie na końcu przyczepy 2 powiedzmy rogaczy na końcach których są pompowane małe kółka tak ustawione żeby nie pozwoliły zepchnąć łódki poza przyczepę.post-50998-0-43126800-1517571264_thumb.jpeg

Edytowane przez nurek28

• 0

U mnie w razie 'W" wodery też leżą w aucie .

Z tymi tyczkami to fajny patent a jeszcze fajniejszy byłby aby były tak z metr lub więcej bardziej wysunięte do wody. Łódkę wpychasz między tyczki i już jest spoko nawet na większej fali. Tylną belkę z oświetleniem mam ściągniętą na czas wodowania więc w miejsce gdzie mamy wysuwaną tą całą belkę można byłoby wsunąć kawałek profila z taką tyczką.

• 0

Pomagają tylko pierwszy komplet rolek kilowych (tych od wody) msi być jak najbliżej osi z kołami żeby łódka mogła wpłynąć dziobem jak najdalej. Wtedy kółka boczne mają racje bytu.

Stosowanie przez producenta przyczep nijak się mają do naszych potrzeb

Pieresza rolka jest za daleko wysunięta .

Dziób dotyka rolek a fala spycha na bok łódke.