Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam, koledzy jestem właśnie w trakcie kompletowania zamówienia na 440 XT i po wstępnych ustaleniach. Jestem skłonny zamówić model ze sterówką. Może ktoś pływał lub ma ten model i podpowie mi czy mimo sterówki jest jeszcze sporo miejsca na pokładzie ( 2 osoby do wedkowania ). Nocka na łodźi-starczy miejsca dla dwóch Chce złożyć zamówienie do piątku i mam nadzieje ze mi się uda i coś podpowiecie. Wrzucę jeszcze moje wymysły i może ktoś podpowie co by dołożył, albo czego by nie brał. Mam tez bardzo duży problem z wyborem koloru .

• 0

Hej!

Nie wiem czy jeszcze montują długą bakistę w podłodze.

Nie bierz, nie przydatne to i zbiera się tam woda.

Sterówka? Z pewnością zabiera sporo miejsca ale dla dwóch osób miejsca chyba nie zabraknie.

Nie pływałem na takiej wersji więc dużo nie pomogę.

A Sempera wybrałem właśnie ze względu na dużą ilość miejsca na pokładzie.

Można w nocy spać w dwie osoby ;)

• Like 1

• 0

Dzięki Adam za szybki odzew.

A powiedzcie mi jeszcze jedna bardzo ważna sprawę. Jak jest z tą wysokością burty? Obawiam się właśnie jej wysokości ze jest za niska. Niby kat. C ale ja mam duże wątpliwości. Nie wiem czy łódź będzie sobie dobrze radzić na fali ok 1-1,20m bo tam gdzie pływam właśnie czesto jest taka fala. A w łodzi wydaje mi się ze burta jest nie wystarczająco wysoka i będę miał pełno wody w łódce i będę cały mokry zanim dopłyne do portu.

• 0

1,2 m to już grubo. Łowisz na wodzie typu zatoka Bałtyku, Rugia, Zalew Szczeciński? Imho na takie warunki 440 może mieć za niskie burty. Ewentualnie zobacz 410, tam burta jest o dobrych kilka cm wyższa. Generalnie nie są to łódki na ciężkie warunki typu morskie zatoki, a raczej na jeziora, gdzie w razie biedy można szybko się zawinąć. Pod typowe warunki kat. C Semper niedawno pokazał model 500, ale to już inna kategoria cenowa: https://www.facebook.com/semperlodzie/photos/pcb.1965391060378344/1965389610378489/?type=3&theater

Edytowane przez Maciek.

• 0

No tak, ale 410 to trochę gorszy model I chyba mniej stabilny, a powiem wam ze pan Marcin w rozmowie ze mną powiedział, ze pływali na fali 2m kortu i szału nie było ale plyneli, wiec nie wiem co o tym myśleć? ( ile tym prawdy? Nie wiem :( ) Łódź naprawdę mi się podoba ale nie chce wydać tyle kasy I sie wkur... ze to nie jest to co chciałem. :(

Semper 500 widziałem na targach ale to już inna bajka.

Edytowane przez stan25wi

• 0

Pływałem na falach ok 1 metra swoim Semperem 440, i było ok. Oczywiście nie na pełnym gazie tylko z rozsądkiem. Taka fala zaskoczyła mnie na Zalewie Wiślanym. Jeżeli będziesz łowił na jeziorach to takie fale raczej Ci nie grożą.

Co do akumulatorów.

Ja mam dwa, Jeden na dziobie 120 ah do silnika dziobowego, drugi 110 ah do rozruchu i obsługi echosond 2 szt i do obsługi pomp z bakisty na żr, światła itp, jak miałem jedną echosondę to w zupełności wystarczył mniejsze aku. Oczywiście doładowywany z silnika.. Druga bakista przerobiona na żywą rybę.

• Like 1

• 0

Ja używam akumulatorów na matach żelowych (nie pamiętam ich symbolu) rekomendował je gość z salonu / serwisu yamaha. Wcześniej miałem żelówkę 80 ah która obsługiwała windę z balastem i była ładowana z silnika. Wszystko działało kilka miesięcy. Pewnie bym go zostawił do silnika dziobowego ale był za mały.

Jeżeli chodzi o fale, podczas pływania na pełnej prędkości i większych falach (około 45 km/h) mokry jestem jedynie ja, możesz być spokojny do łodzi się nic nie wlewa.

• 0

Maciek, ja nic nie pisałem o falach 1m czy większych.

Masz przykładowy filmik jak łódź płynie na fali. Obaw o życie nie masz ale do komfortu daleko.

Dla mnie każdy, który kupuje łódź poniżej 5m i spodziewa się często fali 1÷1.5m to samobójca ????

I Semperem 440 sobie w takich warunkach poradzisz ale czy to ma jakikolwiek sens.

Szybko z takich warunków taką łodzią nie uciekniesz.

• Like 1