Skocz do zawartości
  • 0

paawelek83

Pytanie

Witam. Chciałbym się dowiedzieć trochę więcej o łodzi Semper 400 niż z obrazków na Alle.. i to najlepiej od użytkowników wymienionej łodzi. Interesują mnie kwestie użytkowe np. czy skosy podłogi są uciążliwe podczas wędkowania, pojemności bakist, jakość wykonania, zachowanie na fali, z jakimi silnikami jakie osiąga prędkości i z jakim obciążeniem oraz ogólne opinie użytkowników i co komu do głowy przyjdzie powiedzieć o tej łodzi.

dziękuję z góry
pozdrawiam.
Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co prawda 4,75m ma moja; ale dzisiaj nie wyobrażam sobie pływania bez sterówki i owiewki ( nawet latem ). Przy dłuższym i szybszym pływaniu jeszcze zakładam specjalnie gogle bo oczy zaczynają łzawić mimo okularów :( leczniczych.
Co prawda u mnie jest ławka i z niej się steruje, ale pomiędzy ławką a kierownicą jest tyle miejsca, że spokojnie można spiningować i nie przeszkadzam koledze.

• 0

Masz kiepskie ciuchy. Kup sobie ECWCS Primaloft i nie będzie problemu, wiem bo kolega używa już kilka sezonów. Ja pływam w zwykłej termicznej bieliźnie i nieco grubszych ciuchach i przy 2-3 nie ma problemu, pod warunkiem, że mam na sobie jakąś nieprzewiewną, ale oddychającą membranę. Jak ciuchy są przewiewne to możesz mieć i 5 warstw a i tak zimno.  Acha - na jesieni pływałem maks 58, a 50 to tak norma.

Edytowane przez psulek

• 0

Coś jeszcze wiadomo czemu tak bardzo STERÓWKA NA NIE w semperze 440xt ? Posiadam rok czasu wersje 380W przy max prędkości mając 36km/h mimo porządnego ubioru przemarzam aż do kości, ale ogółem łódka bardzo dobra

Zamówiłem 380W. Napisz o swoich doświadczeniach i opinii. Teraz zresztą docierają do mnie opinie tylko pozytywne, bo już "po ptokach"   ;)

Interesujące dla mnie jakiego używasz silnika i jakie masz osiągi na tym zestawie?

Edytowane przez tryt
  • Like 1

• 0

Mam do niego Suzuki 15km 4suw, samemu istne szaleństwo, ślizg i prędkość maksymalna to jest dosłownie kilka sekund :P Ja waże 80kg, jesli siedzi ktoś na dziobie o wadze max 75kg, to zajmuje to pare sekund więcej, ale i tak bardzo ładnie wchodzi w ślizg, problem jest, gdy na dziobie znajdzie się osoba ok 100kg, przy wejściu w ślizg niezle chlapie po bokach, zdecydowanie lepiej jak ta osoba usiądzie na ławeczce. V-max to 34-36km/h przy oryginalnej śrubie, gdybym zmienił to pewnie z 40km/h bez problemu.

• Like 1

• 0

Mam do niego Suzuki 15km 4suw, samemu istne szaleństwo, ślizg i prędkość maksymalna to jest dosłownie kilka sekund :P Ja waże 80kg, jesli siedzi ktoś na dziobie o wadze max 75kg, to zajmuje to pare sekund więcej, ale i tak bardzo ładnie wchodzi w ślizg, problem jest, gdy na dziobie znajdzie się osoba ok 100kg, przy wejściu w ślizg niezle chlapie po bokach, zdecydowanie lepiej jak ta osoba usiądzie na ławeczce. V-max to 34-36km/h przy oryginalnej śrubie, gdybym zmienił to pewnie z 40km/h bez problemu.

Kolego z którego roku to Suzuki? Możesz podać parametry oryginalnej śruby?

• 0

Tryt tak jak piszesz tylko pchanie wody przy 6 koniach.

Zobaczymy w maju, co da się osiągnąć. Według wzoru doświadczalnego podanego przez p. Kacprzaka wychodzi mi prędkość prawie 30 km/h. A wzór i u mnie i u kolegów z forum się sprawdza...

• 0

Producent na swojej stronie http://www.semper-ilawa.pl/ podaje swoje testy dla Sempera 410 (większa łódź i cięższa od 380W) "silnik 5KM, jedna osoba , swobodnie ponad 20 km/h".

Dla 380W jest podana szybkość 6,3 km/h przy elektryku 55 LBS

Edytowane przez tryt

• 0

Nie chcę cię jakoś zniechęcać ale trochę słabo to widzę. Do ślizgu potrzebny jest przede wszystkim pewien naddatek mocy, żeby łódka przełamała się przy wychodzeniu. Ten wzór to nie jest wytrych - obliczysz nim prędkość, jeżeli łódka w ten ślizg rzeczywiście wejdzie. Miałem łódkę z której wg. wzoru wychodziło 33, a pchała wodę z trzema osobami i gratami. Elektrykiem się nie sugeruj, bo to całkiem inna bajka.

• Like 1

• 0

Witam, kolegów.

Ostatecznie tuż przed zamówieniem Sempera 440xt wycofałem się a to tylko dlatego, że ukazała się łódź aluminiowa 450 w naprawde dobrej kasie i ją kupiłem po świętach odbiór i pierwsze pływanie. Jest to łódz Aluma Boats wersja testowa, która otrzymała certyfikat (PRS) mam nadzieje ze nie będę żałował swojego wyboru i mój silnik w jakimś stopniu podoła zadaniu.

• 0

Cześć stan25wi,

To tylko Twój wybór,aluminiak jest fajny ale nie w tych pieniądzach.Alu boats to nowa marka i jeszcze mało można powiedzieć o tych łodziach. Dla mnie osobiście liczy sie wygląd a aluma tego wyglądu nie ma.Na targach oglądałem i estetyka jest na najniższym poziomie. Nie ukrywajmy łódź kosztuje mało dlatego też nie jest fajnie wykończona.

Pozdrawiam Kamil

• 0

Tak się robi interes pisząc- lata 20km/h na piątce , no może gdzieś z górki  :)   . Raczej ktoś z odrobiną doświadczenia tego chwytu nie kupi , co nie oznacza że na piątce złowi się mniej ryb jak na 30.

Na przestrzeni lat pływałem na kilku łodziach z różnymi silnikami, nie jestem ekspertem, ale tę odrobinę doświadczenia mam. Pływałem też przez kilkanaście dni na Semperze 380W z silnikiem 5 KM, niestety nie mierzyłem prędkości, ale "szła" bardzo żwawo. Co do ślizgu, to oczywiście - raczej nie do osiągnięcia, ale jestem przekonany, że 20-25 km/h spokojnie na mojej szóstce pójdzie. Daleki byłbym od zarzucania producentowi oszustwa, firma jest zbyt poważna i znana w wędkarskim światku. Nie mają potrzeby naciągać wyników, pooglądaj sobie trochę relacji z największych zawodów spinningowych w Polsce i spróbuj oszacować, ile tam pływa różnych Semperów. Również tzw "teamy wędkarskie", czy też przewodnicy wędkarscy w wielu przypadkach pływają na łodzich tej firmy. Oczywiście większych, niż moja, ale kuda mnie tam do nich  ;)

A tutaj 440 na 8 KM  https://www.facebook.com/semperlodzie/videos/1550619265188861/

• 0

Tryt nikt nie pisze o oszustwie ze strony Semper ! Musisz brać pod uwagę że to są puste łodzie i jedna osoba na podkładzie. Jesteśmy wędkarzami i na ryby zawsze (piszę o sobie) zabieram sporo potrzebnych rzeczy. Silnik który jest w testach to chyba 2 suw a nie ukrywajmy one mają więcej mocy niż 4 takty. Fajnie byłoby mieć 8 koni i latać w pełnym ślizgu. Posiadam 440 xt i w 2 osoby przeważnie pływamy 20 hp honda w 4 suwie płynie dobrze chociaż nie ukrywam że jak pływam sam to wynik jest dużo lepszy. Sama łódź przy jednej osobie zachowuje się inaczej, bo jest po prostu te 80 kg mniej i w ślizg wchodzi po "5 sekundach" od odkręcenia manetki. 

Edytowane przez Grzybek
  • Like 1